Talous

Saga Fursin tilikauden tulos selvästi tappiollinen – turkisten huutokauppayhtiö arvioi asemansa vahvistuvan

Turkisten huutokauppayhtiön Saga Furs Oyj:n välitysmyynnin arvo laski tilikaudella 1.11.2019 – 31.10.2020. Pudotus vertailukaudesta oli 47 prosenttia.
Johannes Tervo
Perinteisten turkishuutokauppojen sijasta Saga Furs siirsi nahkojen myyntiä verkkoon. Syynä oli koronapandemia ja siitä aiheutuneet rajoitukset.

Välitysmyynnin arvo oli 157 miljoonaa euroa, kun se kaudella 2018/2019 oli 297 miljoonaa.

Yhtiön mukaan välitetty nahkamäärä ja hintataso laskivat, koska koronapandemia vaikeutti huutokauppatoimintaa. Nahkojen kysyntä notkahti.

Matkustus- ja kokoontumisrajoitusten vuoksi yhtiö joutui perumaan perinteisiä turkishuutokauppojaan, jotka on järjestetty Vantaalla. Yhtiö otti käyttöön verkkohuutokaupat.

Tilikauden aikana Saga Furs välitti kahdeksan miljoonaa nahkaa, vertailukaudella määrä oli 8,8 miljoonaa.

Konsernin liikevaihto laski 37 prosenttia. Liikevaihto oli 28 miljoonaa euroa, kun se vertailukaudella ylsi 45 miljoonaan.

Konsernin liiketulos oli 13 miljoonaa euroa tappiollinen. Vertailukaudella tappio oli kaksi miljoonaa euroa.

Tulos ennen veroja oli 10,4 miljoonaa euroa tappiollinen (–0,7 miljoonaa).

Saga Fursissa käytiin tilikauden aikana kahdet yhteistoimintaneuvottelut. Ensimmäiset olivat maaliskuussa, jolloin neuvoteltiin henkilöstön määräaikaisista lomautuksista.

Toukokuussa yhtiö ilmoitti uusista yt-neuvotteluista. Niiden piirissä oli koko konserni, myös sen kansainvälinen organisaatio. Neuvottelujen tavoitteeksi asetettiin kannattavuuden parantaminen sekä henkilöstömäärän ja tuotantokapasiteetin sopeutus.

Neuvottelut päättyivät heinäkuussa. Saga Furs ei tuolloin tarkentanut, johtivatko neuvottelut esimerkiksi irtisanomisiin. Tilinpäätöstiedotteessakin käytetään samaa ilmaisua kuin heinäkuussa: ”Neuvotteluiden jälkeiset päätökset vaikuttivat yli 30 henkilön työsuhteeseen.”

MT haastatteli Saga Fursin henkilöstöjohtajaa Marjatta Paunosta 22.5.2020.

"Valitettavasti en pidä realistisena, että säästötavoitteisiin päästään ilman irtisanomisia", hän totesi tuolloin.

Tilinpäätöstiedotteesta selviää, että säästötoimien tuloksena saavutetaan yhteensä lähes 20 prosentin säästöt henkilöstökustannuksissa.

”Säästöt toteutuvat suurimmaksi osin tilikaudella 2020–2021 ja täysimääräisesti tilikaudella 2021–2022.”

Kulusäästöt alkoivat purra toisella puolivuotiskaudella, tilinpäätöstiedotteessa todetaan. Jaksolla 1.5.2020–31.10.2020 liiketoiminnan kulut laskivat 20 miljoonaan euroon vertailukauden 23 miljoonasta.

Tänä vuonna Saga Furs Oyj järjestää turkishuutokaupat maalis-, kesä- ja syyskuussa.

Yhtiö arvioi asemansa markkinoilla vahvistuvan.

Saga Furs on ainoa iso turkishuutokauppayhtiö sen jälkeen, kun tanskalainen turkishuutokauppa Kopenhagen Fur lopettaa toimintansa.

Kopenhagen Fur tiedotti marraskuussa, että se ajaa tuotantonsa alas kahdessa kolmessa vuodessa.

Lue lisää:

Maailman suurin turkishuutokauppayhtiö lopettaa toimintansa – Kopenhagen Fur on kattanut 40 prosenttia maailman minkkiturkisvälityksestä

Turkishuutokaupan välitysmyynti yli kaksinkertaistui viimevuotisesta – "Minkin osalta jatko näyttää valoisalta"

Tanskalaisia turkistarhaajia Suomeen? ”Kyselyitä Tanskasta on jo tullut”, Saga Fursin toimitusjohtaja Magnus Ljung kertoo – turkisten huutokauppayhtiön osakekurssi vahvistunut Helsingin pörssissä

"Turkistuotantoa pakko vähentää koronakriisin vuoksi" – Saga Fursin uusi toimitusjohtaja Magnus Ljung: "En usko että tarhojen määrä painuu Suomessa alle 500:n"

Saga Furs
Tilikauden aikana Saga Furs Oyj:n toimitusjohtaja vaihtui. Hallitus nimitti 6.5.2020 yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi diplomi-insinööri Magnus Ljungin.
Lue lisää

Saga Fursin turkishuutokaupan välitysmyynnin arvo jäi 20 miljoonaan euroon – "Myyntituloksesta ei voi päätellä, että kiinnostus turkiksia kohtaan olisi laskenut"

Turkiskauppa kärsi Kiinan talouden köhästä

Saga Furs aikoo vähentää väkeä

Talouselämä: Norjalainen dokumentti paljastaa turkistuotannon epäkohtia