Talous

Analyysi: Vero ja kalliit päästöoikeudet polkevat turpeen syvälle suohon – tositilanne on edessä parin vuoden kuluttua, kun turve loppuu lämpölaitosten varastoista

Päästöoikeuden raju hinnannousu suisti turve-Suomen kuoppaan, jota veronkiristys syventää.
Piia Ouri

Energiaturpeen tuotanto ja koko turveala on rajussa pudotuksessa.

Suunnitteluyhtiö Afry teki viime elokuussa erittäin osuvan arvion alan muutoksesta. Sen mukaan energiaturpeen tuotanto vähenee vuonna 2025 alle neljäsosaan vuodesta 2019. Jo tänä vuonna tuotanto putoaa lähes puoleen.

Hallitus on onnistunut tavoitteessaan yhdeksän vuotta etuajassa, sillä sen tavoite oli puolittaa energiaturpeen käyttö vuonna 2030.

Turpeen käytön vähentyminen johtuu sen kallistumisesta, joka taas johtuu lähinnä päästökaupasta sekä osittain veronkorotuksesta. EU:n päästökaupassa hiilidioksiditonnin hinta on noussut kolmessa vuodessa alle kymmenestä eurosta hiilidioksiditonnilta helmikuun alun 35 euroon. Viime lokakuun jälkeen hinta on kohonnut yli kymmenen euroa.

Hintaa on nostanut EU:n päätös pienentää päästöoikeuskiintiöitä sekä fossiilisten polttoaineiden hinnan nousu. Reutersin haastattelemat analyytikot arvioivat päästöoikeuden hinnan ylittävän 40 euroa lähivuosina.

Isot energialaitokset joutuvat ostamaan päästöoikeuksia, jos ne käyttävät turvetta. Sen sijaan kun käytetään puuenergiaa, oikeuksia ei tarvitse ostaa. Siksi laitokset suuntaavat käyttönsä puuenergiaan niin pitkälle kuin mahdollista.

Hallitus päätti keväällä kaksinkertaistaa energiaturpeen verotuksen tämän vuoden alusta lähes kuuteen euroon megawattitunnilta. Hallitus perusteli päätöstään sillä, että fossiilisten polttoaineiden verotusta kiristettiin saman verran.

Afryn osuvimmassa skenaariossa ennustetaan, että päästöoikeuden hinta nousee vuoteen 2025 mennessä 32 euroon hiilidioksiditonnilta ja turvevero kuuteen euroon megawattitunnilta. Tämä pudottaa energiaturpeen kysynnän neljäsosaan. Sekä päästöoikeuden hinta että verotus ovat jo nyt skenaarion mukaisia.

Bioenergiayhdistyksen arvion mukaan päästöoikeuden vaikutus turpeen vähentymiseen on kaksi kolmannesta ja veronkiristyksen kolmannes.

Toistaiseksi turvevarastoja on niin paljon, että maan sadoille lämpölaitoksille riittää turvetta silloin, kun sitä kovimmilla pakkasilla tarvitaan. Kuoresta tai metsähakkeesta ei saa riittävästi tehoa irti kylmillä säillä. Kun turve todella loppuu varastoista parin vuoden kuluttua, on edessä tositilanne.

Uusimmissa kaavailuissa turvetta tuotettaisiin huoltovarmuuden varmistamiseksi jatkossa puolet viime vuoden määrästä eli kahdeksan miljoonaa megawattituntia vuodessa. Tavoitteeseen päästäisiin nostamalla varastokorvausta ja lisäämällä voimalaitoksissa sellaisen turpeen osuutta, josta ei makseta veroa.

Afryn mukaan turvetta käytetään 260 kattilassa, joista kymmenissä turpeen käyttö on teknisesti välttämätöntä. Turpeesta luopuminen aiheuttaa 150–250 miljoonan euron investoinnit voimaloille. Taloustutkimuksen mukaan kustannukset nousevat yli 300 miljoonaan, kun polttoaineen lisäkustannus rikinsyöttöineen otetaan huomioon.

Kunnat omistavat konserniensa kautta kymmeniä energialaitoksia. Kuntaliiton mukaan kunnat joutuvat sietokyvyn rajoille, kun niiden energiayhtiöt joutuvat tekemään satojen miljoonien investoinnit laitoksiin turpeen käytön ennenaikaisen loppumisen vuoksi.

Taloustutkimuksen arvio turpeesta luopumisen kustannukseksi on kaikkiaan 800 miljoonaa euroa.

Koneyrittäjien mukaan turpeen tuotannon suora työllisyysvaikutus oli toissa vuonna noin kaksituhatta henkilöä. Tänä vuonna töitä on enää runsaalle tuhannelle ja vuonna 2030 alle 400 henkilölle.

Kirjoittaja on MT:n erikoistoimittaja.

Lue myös:

Turveyrittäjät: "Hallitus, missä yhteiskuntavastuu?" – "Ilman viime syksyn veropäätöksiä olisi voitu sinnitellä eteenpäin"

Kaukolämpöön 300 miljoonan kustannukset energiaturpeen alasajon vuoksi – laskun maksavat kuntien asukkaat

Pohjolassa ei tuule – sähkö huippuhinnassa, puolikas turverekka olisi korvannut koko tuulivoiman tuntituotannon Suomessa tänä aamuna

Lue lisää

Hallitusta varoitettiin turvepäätöksistä: ”Tämä nykyinen hallituskoalitio ei kuitenkaan kuullut varoituksia" – "Kansallista lisärasitetta ei olisi tarvittu"

Energiaturve testaa oikeudenmukaista siirtymää

Analyysi: Turpeen käyttö loppuu ilman veronkiristystäkin – energiaturpeen aika on käytännössä ohi kymmenen vuoden kuluttua

Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja turpeesta: "Hirveällä kiireellä ajetaan alas koko kotimainen teollisuudenala, tuhansia työpaikkoja katoaa turhaan"