Tiede & tekniikka

Postilta lähtenyt yrittäjä pystyttää toista pakettiautomaattiverkostoa Suomeen – "Ideana on kaikille toimijoille avoin automaatti"

Smartmile pystyttää pakettiautomaatteja Suomeen yhteistyössä Matkahuollon, DB Schenkerin, PostNordin, DHL:n ja Keskon kanssa.
Juho Leskinen
Smartmile aikoo pystyttää syksyn aikana kymmeniä uusia pakettiautomaatteja. Ideana on tarjota kaikille toimijoille avoin verkosto.

Postin pakettiautomaattien rinnalle on nousemassa toinen automaattiverkosto, jota pystyttää Smartmile-niminen yritys.

Smartmilen kumppaneita Suomessa ovat Matkahuolto, DB Schenker, PostNord ja DHL sekä Kesko.

Tätä nykyä sen automaatteja on Suomessa 44, syksyn aikana tulee 24 lisää. Suomen lisäksi yhtiö toimii Hollannissa ja Saksassa.

"Ideana on kaikille toimijoille avoin pakettiautomaatti. Ohjelmistomme tekee sen yhteiskäyttöiseksi. Emme itse kuljeta paketteja, vaan tarjoamme palvelua, jossa kauppoihin tulee tarjolle yhteiskäyttöinen automaatti", selittää Aku Happo, yksi yrityksen perustajista.

Smartmile on vasta neljä vuotta vanha yritys, mutta tekijät ovat kokeneita. Happo veti Postin pakettibisnestä 2010-luvun alussa ja oli tuomassa pakettiautomaatit Suomeen.

Kun Happo lähti Postilta, hän kolusi kollegan kanssa haastattelemassa yrityksiä 25 Euroopan maassa. Tuloksena oli vahva viesti: pakettiautomaateille olisi kysyntää, mutta järjestelmän pitäisi olla kaikille toimijoille avoin.

"Sen retken löydöksille perustimme Smartmilen. Olimme tarpeeksi hulluja ja uskoimme omiin kykyihimme."

Jos pakettiautomaattia voi käyttää vain yksi logistiikkayritys, kukin joutuu ylläpitämään omaa verkostoaan. Näin on käynyt esimerkiksi Virossa, missä keskenään kilpailevat neljän eri toimijan automaatit.

Suomeen on tulossa siis hieman paradoksaalisesti toinen pakettiautomaattiverkosto, jonka ideana on mahdollistaa yhden luukun periaate. Se korvaa ja täydentää toisaalta pakettiyritysten vanhoja noutopisteitä, jotka perustuvat henkilökohtaiseen palveluun.

Lue myös:

Menikö paketti naapurikylään? Hiljaisetkin automaatit ruuhkautuivat korona-ajan verkkokauppahuumassa

Postin pakettiautomaattien juuret ovat Virossa – kehitys jatkuu kohti robotisaatiota

Video: Ruokia voi nyt tilata ilmakuljetuksena Helsingissä – näin drone lennättää lähikaupasta tilatun makaronilaatikon nälkäisen luo

Lue lisää

Postitus, kallistuva ja epävarma harrastus

Black Friday ja korona siivittivät Postin kaikkien aikojen pakettiennätykseen – viime viikolla käsiteltiin 1,5 miljoonaa pakettia

Postin pakettiautomaattien juuret ovat Virossa – kehitys jatkuu kohti robotisaatiota

Menikö paketti naapurikylään? Hiljaisetkin automaatit ruuhkautuivat korona-ajan verkkokauppahuumassa