Tiede & tekniikka

Näillä keinoilla Uudenmaan ulkopuolella menestytään pelibisneksessä – oululaisen peliyhtiön toimitusjohtaja kertoo

Erityisesti kaksi asiaa ovat maakuntien peliyritysten menestyksen kannalta olennaisia.
Kuvat: Sanne Katainen / Kuvitus: Juho Leskinen
Etätyön lisäksi toinen maakuntien pelialan kannalta keskeinen kysymys on se, saadaanko parhaat mahdolliset osaajat Suomeen. Fingersoftin Celine Pasula näkee tärkeänä sen, että osaavan työvoiman rekrytointia Suomeen helpotettaisiin.

Pelialan etujärjestö Neogamesin tuoreimman raportin mukaan noin puolet pelialan yrityksissä toimii pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudun lisäksi pelialan yrityksiä löytyy erityisesti maamme keskiosasta. Pääkaupunkiseudun lisäksi myös maamme keskiosan vetovoima on peliyritysten näkökulmasta kasvanut. Mutta millä saataisiin varmistettua, että pelialalla on menestymisen edellytyksiä koko Suomessa?

Koronaviruksen takia monet ovat siirtyneet etätöihin. Oululaisen peliyhtiö Fingersoftin toimitusjohtaja Celine Pasulan mielestä yksi edellytys pelialan menestykselle myös Uudenmaan ulkopuolella onkin se, että töitä tehdään tulevaisuudessa yhä enemmän etänä. Pasula huomauttaa, että jo ennen koronaa osassa pelialan yrityksistä tehtiin paljon etätöitä.

"Mutta meillä ainakin siitä tuli entistä positiivisempaa, kun huomattiin, että on mahdollista tehdä niin. Tietenkin se oli vähän pakon sanelemana, mutta yhdessä päivässä meidän koko firma siirtyi etätyömoodiin", Pasula kertoo.

Toimitusjohtaja kuvailee etätyösiirtymää kohtuullisen helpoksi.

Mahdollisuus etätöihin voi muodostua Pasulan mukaan suomalaisille peliyhtiöille jopa rekrytointivaltiksi.

"Monet ihmiset ovat alkaneet harkita asumista väljemmin ja sellaisissa paikoissa, jotka eivät ehkä ole niin ruuhkaisia", hän perustelee.

Etätyön lisäksi toinen maakuntien pelialan kannalta keskeinen kysymys on se, saadaanko parhaat mahdolliset osaajat Suomeen. Pasula näkee tärkeänä sen, että osaavan työvoiman rekrytointia Suomeen helpotettaisiin.

"Jos halutaan vaikka joku huippuosaaja Suomeen, se voi olla kuukausien työ, että tämä henkilö saadaan maahan", Pasula kuvailee.

Toimitusjohtaja pohtii, voisiko maahantuloprosessia jotenkin yksinkertaistaa ja siihen liittyvää tukea lisätä.

"Ihmiselle, joka ei välttämättä puhu suomea, niiden kaikkien asioiden hoitaminen voi olla aika vaikeaa", hän sanoo.

Lue lisää:

Peliasiantuntija uskoo Suomen mahdollisuuksiin hyötypelien markkinoilla

Liikuntasovelluksista urkeni kilpahiihtäjälle uusi ura – kajaanilaisella asiakkaita jo useilla mantereilla

Kajaani tähtää pääkaupungin varjosta pelialan kärkeen

Lue lisää

Supercellin kannattavuus ja liikevaihto laskivat, silti kannattava yhtiö – mobiilipelit kasvattivat kuukausittaisia käyttäjämääriään

Nyt Suomella menee pelibisneksessä mainiosti vähintään Euroopan mittakaavassa – asiantuntija varoittaa yhdestä asiasta, joka voi pahimmillaan romuttaa vuosien määrätietoisen työn

Pelimaailmassa menestymiseen vaaditaan tutkijan mukaan erityisesti kolmea asiaa – yksi niistä on ehkä hieman yllättävä

Pelibisnekselle on ominaista, että peleistä suuri osa "tapetaan" ennen julkaisua – pelialan konkari kertoo, miksi näin tehdään