Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Marja-aika alkaa mansikoista

    Marja-aika alkaa kotimaisilla mansikoilla. Etsi mansikkapaikka pellonpientareelta, sillä aho- eli metsämansikan kukkia oli runsaasti kesäkuun alussa. Villin mansikan maku tuo muistot lapsuuden mansikkamaidosta.

    Mansikkalajikkeiden maku ja rakenne vaihtelevat. Uusia lajikkeita tulee lähes joka vuosi, joten maistele ja etsi oma suosikkisi.

    Raparperi ja mansikka ovat tuttu makuyhdistelmä. Kokeile erilaisia yrttejä ja juustoja mansikan kanssa salaateissa sekä jälkiruokana. Pistä tikku happoiseen mansikkaan ja kasta suklaasulaan tai paksuun suklaakastikkeeseen.

    6 annosta, 12 kpl

    1 moniviljapatonki

    1 pkt pippurijuustoa (Musta Pekka)

    12 mansikkaa

    tuoretta basilikaa

    Leikkaa patonki vinottain viipaleiksi, 12 viipaletta. Lado viipaleet uunipellille ja paahda 250 asteessa noin kaksi minuuttia. Ellet leivo tai tee samalla uunissa jotain ruokaa, niin käytä leivänpaahdinta viipaleiden paahtamiseen.

    Leikkaa juusto viipaleiksi ja levitä paahdetun viipaleen päälle. Viipaloi mansikat ja nosta viipaleita pippurijuuston päälle limittäin. Koristele basilikanlehdillä.

    6 annosta

    1 l tuoreita mansikoita

    ripaus mustapippurirouhetta myllystä

    1 dl sokeria

    2 rkl tuoretta minttua

    1 l omenatäysmehua

    tai päärynäsiideriä

    Annoksiin

    1 pussi (150 g) sinihomejuustomurua

    Perkaa mansikat ja huuhdo ne tarvittaessa. Voit käyttää myös pakastemansikoita.

    Soseuta mansikat sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Lisää mausteet ja minttu hienonnettuna. Käytä sokeria mansikoiden makeuden mukaan. Sekoita joukkoon mehu tai siideri. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua.

    Jaa keitto lautasille. Ripota annosten keskelle juustomurua.

    Tarjoa heti virkistävänä alkukeittona tai väliruokana mansikkabruschetan kanssa.

    1 litra mansikoita

    4 rkl vaaleaa siirappia

    1 rkl raastettua sitruunan-

    kuorta

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    5 rkl tuoretta minttua

    hienonnettuna

    Pilko mansikat lohkoiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään juuri ennen tarjoilua.

    Jos mansikat eivät ole kovin makeita, lisää siirapin määrää. Tarjoa jäätelön tai kotijuuston kanssa.

    4–5 annosta

    1 ruukku jääsalaattia

    1–2 kevätsipulia varsineen

    1 pak (300 g) mozzarellapalloja

    mustapippuria, suolaa

    400 g vesimelonia

    100 g ohuen ohutta kinkkua

    1/2 l mansikoita

    2 dl turkkilaista jugurttia

    2 dl mansikoita

    1/2 rkl sokeria

    1 tl suolaa

    1/2 tl mustapippuria

    3–4 basilikan oksaa tai

    1 tl tuoretta rosmariinia

    Huuhtele ja kuivaa salaatti. Revi se vadille. Levitä päälle hienonnettu kevätsipuli ja valutetut mozzarellapallot. Jauha myllystä juustopalloille hiukan mustapippuria ja ripaus suolaa. Kuori ja kuutioi meloni. Lisää meloni ja mansikkaviipaleet salaatin päälle. Leikkaa kinkkuviipaleet puoliksi ja pyöräytä ruusukkeiksi salaatin joukkoon.

    Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja tarjoa kastike eri kulhosta.

    4 annosta

    2 dl kuohukermaa

    3 dl kreikkalaista jugurttia

    1/2 dl sokeria

    1/2 tl vaniljasokeria

    2 dl ahomansikoita

    Koristeeksi

    sitruunamelissan-

    tai mintunlehti

    Vaahdota kerma. Vatkaa joukkoon jugurtti ja sokerit. Tarkista makeus. Jaa marjat ja jogurttivaahto kerroksittain annoskulhoihin. Tarjoa jälkiruokana tai välipalana.

    6–8 annosta

    2 prk (à 200 g) makeaa

    mansikkarahkaa

    3 rkl sokeria

    1 tl vaniljasokeria

    3 dl mansikoita

    1 prk (2 1/2 dl) vaahtoutuvaa mansikkakermaa

    Koristeluun

    noin 2 dl mansikoita

    tummaa suklaata

    Yhdistä rahkaan sokerit ja mansikat soseena tai pieninä paloina. Vaahdota mansikkakerma ja lisää seokseen. Tarkista maku, lisää halutessasi sokeria. Kaada seos vedellä huuhdeltuihin annosvuokiin, kahvikuppeihin tai litran jäädyke- tai kakkuvuokaan. Peitä foliolla ja pakasta yli yön.

    Nosta annosjäädykkeet jääkaappiin noin 20 minuutiksi ja isompi jäädyke noin 40 minuutiksi ennen tarjoilua, jotta se pehmenee sopivasti. Kastele vuoan ulkopinta nopeasti kuumaan veteen tai irrottele esimerkiksi veitsen avulla vuoasta. Koristele tuoreilla mansikoilla ja suklaarouheella

    noin 40 pientä lettua

    2 munaa

    5 dl maitoa

    2 1/2 dl vehnäjauhoja

    1 tl suolaa

    1 rkl sokeria

    pienehkön sitruunan

    raastettu kuori

    1/2 dl juoksevaa rasvaseosta

    Paistamiseen

    juoksevaa rasvaseosta

    Tarjoiluun

    vaahtoutuvaa mansikkakermaa

    mansikka-raparperihilloa

    Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää muut aineet (pese sitruuna kuumalla vedellä ennen raastamista). Anna turvota noin 30 minuuttia. Paista taikinasta rasvassa pieniä tai isoja ohukaisia. Tarjoa vaahdotetun mansikkakerman ja viipaloitujen (sokeroitujen) mansikoiden tai raparperi-mansikkahillon kera.

    4–5 annosta

    1 l kypsiä mansikoita

    2 rkl sitruunamehua

    (2 rkl vettä)

    1 dl sokeria

    100 g appelsiinituorejuustoa

    Koristeeksi

    mintun-, basilikan-

    tai sitruunamelissan lehti

    Huuhtele marjat, jos ne ovat multaisia. Perkaa mansikat ja soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Lisää joukkoon muut ainekset. Jos mansikat ovat hyvin mehukkaita, niin vesilisäystä ei tarvita. Sekoita tasaisen kuohkeaksi. Kaada seos pakastimen kestävään kulhoon. Anna olla pakastimessa muutama tunti. Sekoita välillä, jotta jäätyy tasaisesti.

    Annostele laseihin sohjona ja koristele tuoreella basilikalla. Tarjoa hellepäivän välipalana tai jälkiruokana.

    Vinkki: Anna jäätyä läpikotaisin, niin voit tehdä seoksesta jäätelöannoksen.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF