herne
Herneet kuuluvat palko-
kasveihin ja ovat hyvin
ravitsevia.
Herneessä on runsaasti
proteiinia, hiilihydraatteja,
B-ryhmän vitamiineja sekä rautaa.
Herneet eroavat toisistaan palon rakenteen ja siemenen ominaisuuksien perusteella. Perinteisesti herneet
ryhmitellään peltoherneeksi ja tarhaherneeksi. Viljelty on etupäässä tarhahernettä.
Tarhaherneissä on eri
tavoilla käytettäviä herneitä: silpoherne (käytetään
hernekeitossa), silpoydin-
herne (käytetään
pakasteena), taitto- ja
sokeriherne.
Silpoydinherneen siemenet syödään, kun ne ovat
vielä kirkkaanvihreitä. Niitä myydään ympäri vuoden
pakasteena.
Taitto- ja sokeriherneestä puuttuu palon sisäseinämän sitkeä kalvo, joten ne voi
syödä palkoineen.
Herneet ovat parhaimmillaan juuri poimittuina.
Säilytä herneitä muovipussissa kahden ja viiden
asteen välisessä lämpötilassa eli jääkaapissa niin lyhyen
aikaa kuin mahdollista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
