Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Pääsiäisen makumaailma on keväinen

    Pääsiäisen kunniaksi pöytä katetaan värikkäästi. Kevätrullan ohella tarjolla on broileria appelsiinikastikkeen, villiriisin ja salaatin kera. Jaana Kankaanpää
    Pääsiäisen kunniaksi pöytä katetaan värikkäästi. Kevätrullan ohella tarjolla on broileria appelsiinikastikkeen, villiriisin ja salaatin kera. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkisto

    Perinteisesti pitkäperjantaina nautitaan kevyempi ateria, useimmiten kalaa. Varsinaiseen pääsiäiseen kuuluvat koristellut munat, pasha, mämmi, broileri ja lammas.

    Rucola antaa keväistä ilmettä ja makua kevätrullan taikinaan. Rucolan tilalle voit hienontaa tuoretta basilikaa tai persiljaa. Kokonainen broileri on vaihtelua valmiiksi marinoiduille paloille. Lintu pysyy mehevänä, kun sen kypsentää paistopussissa marinointiliemessään. Liemestä saat maistuvan kastikkeen broilerille ja sen kanssa tarjottavalle villiriisille.

    Juhlapyhien ateriat päättyvät aina jälkiruokaan. Mämmi on perinneruokaa, mutta aivan liian tukevaa syötäväksi jälkiruokana. Sellaisenaan se maistuu iltaruoaksi kermamaidolla ja sokerilla höystettynä. Mämmi sopii mainiosti antamaan makua rahkapohjaiseen jälkiruokaan. Pasha on myös rahkajälkiruoka. Tänä päivänä sen kevennetyt ja yksinkertaistetut hedelmäiset versiot ovat suosittuja.

    8–10 annosta

    Pohja

    75 g voita

    1 dl vehnäjauhoja

    3 dl maitoa

    4 munaa

    1/2 tl suolaa

    1/4 tl mustapippurirouhetta

    1 ruukku rucolaa

    Täyte

    2 (500 g) kypsää avokadoa

    1 rkl sitruunamehua

    200 g katkarapuja

    1 rasia (200 g) ruohosipuli-

    tuorejuustoa

    1/2 rkl sitruunapippuria

    Viherpeti

    herneenversoja, erivärisiä

    salaatinlehtiä

    Kiehauta jauhot voissa. Lisää maito samalla sekoittaen. Kuumenna sekoittaen ja anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Vatkaa munat, huuhdottu rucola hienonnettuna ja mausteet hiukan jäähtyneeseen seokseen. Kaada taikina leivinpaperille uunipannulle. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Kumoa munakaslevy leivinpaperille ja irrota päältä leivinpaperi.

    Halkaise avokadot. Poista siemen ja irrota sisus. Leikkaa pieniksi kuutioiksi ja kaada päälle sitruunamehu. Lisää joukkoon sulatetut ja karkeaksi hienonnetut katkaravut. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja mausteet.

    Levitä täyte pohjalle. Jätä toisesta reunasta hiukan vajaaksi. Kääri rullalle kuten kääretorttu. Kääri vielä folioon ja anna vetäytyä kylmässä. Leikkaa rulla viipaleiksi. Nosta viipale lautaselle viherpedin päälle. Tarjoa alkuruokana.

    5–6 annosta

    1–2 lajia lehtisalaattia

    2 kypsää avokadoa

    1 rkl sitruunamehua

    mustapippuria myllystä

    2 mandariinia

    1 rasia kotijuustoa

    tilkka balsamietikkaa

    ja oliiviöljyä

    Huuhdo ja kuivaa salaatinlehdet. Halkaise avokadot. Poista siemenet. Koverra hedelmäliha isolla lusikalla ja leikkaa pieniksi kuutioiksi tai viipaleiksi. Kaada avokadokuutioille sitruunamehua tummumisen estämiseksi. Ripota pinnalle hiukan mustapippuria ja suolaa.

    Viipaloi mandariinilohkot. Aseta ainekset laakealle salaattivadille. Viipaloi kotijuusto ja lisää salaatin päälle. Ripota päälle hiukan mustapippuria. Pirskota salaatin pinnalle balsamietikkaa ja oliiviöljyä juuri ennen tarjoilua.

    Tarjoa alkusalaattina patongin tai paahtoleivän kera.

    5 annosta

    1 kokonainen (noin 1,5 kg)

    broileri tai

    10 broilerin maustamatonta

    rintapalaa

    1 rkl paprikajauhetta

    1/2 tl valkopippuria

    2 tl suolaa

    Marinadi

    2 dl appelsiinitäysmehua

    2 dl tomaattimehua

    1 dl soijakastiketta

    1/2 dl siirappia

    Kastike

    paistoliemi

    3 rkl vaaleaa suurustetta

    2 dl ruokakermaa

    1/2 tl rakuunaa

    1/4 tl mustapippurirouhetta

    Koristeluun

    ruohosipulia ja appelsiini-

    lohkoja

    Anna pakastetun broilerin sulaa hiljalleen omassa pussissaan. Hiero sulaneena pintaan ja sisälle mausteita. Hienonna basilika ja sekoita pehmeän voin joukkoon. Nosta broileri tai rintapalat paistopussiin. Nosta pussi uunivuokaan. Sekoita marinadin ainekset ja kaada paistopussiin. Sulje pussi ja anna marinoitua jääkaapissa muutama tunti. Käännä pussia välillä. Leikkaa pussista yksi kulma pois ennen uuniin laittoa.

    Kypsennä 200 asteessa reilu tunti kokonaista broileria ja rintapaloja 50 minuuttia. Nosta broileri tarjolle villiriisipedille kokonaisena tai koivet ja rintalihat irrotettuna. Koristele vati ruohosipulilla ja appelsiinilohkoilla.

    Kaada paistoliemi kattilaan. Vatkaa suurustejauho joukkoon. Lisää kerma ja keitä pari minuuttia.

    Mausta rakuunalla ja pippurilla. Tarkista suola. Tarjoa kastike erikseen.

    Keitä villiriisi pakkauksen ohjeen mukaan.

    5–6 annosta

    3 dl risottoriisiä

    1 sipuli hienonnettuna

    1 rkl voita

    1 l kasvis- tai kanalientä

    1 limetin mehu

    1/2 tl limetin kuorta

    mustapippuria myllystä

    25 g voita

    1/2–1 pussia (150 g) sinihomejuustomurua

    1 dl persiljaa hienonnettuna

    Kuullota hienonnettu sipuli ja riisi läpikuultavaksi voissa, älä ruskista. Lisää joukkoon 2–3 desilitraa kasvislientä ja sekoita. Anna liemen imeytyä riisiin ja lisää seuraavat 2–3 desilitraa lientä joukkoon. Jatka näin, kunnes riisi on pehmeää (noin 20 minuuttia alhaisella lämmöllä), mutta siinä on vielä suutuntuma jäljellä.

    Kypsä risotto on mehevää ja kosteaa. Sekoita joukkoon hyvin pestyn limetin kuoriraaste ja mehu. Mausta. Sekoita joukkoon voi ja juustomuru. Kaada tarjoiluastiaan ja ripottele pinnalle persiljaa.

    Tarjoa uunilohen tai broilerin lisäkkeenä.

    5–6 annosta

    1 kurkku

    puolikas hunajamelonia

    1/4 dl sitruunamehua

    1/4 dl kylmäpuristettua rypsi-öljyä

    1/4 tl suolaa

    1 rkl sokeria

    1/2 tl mustapippuria rouheena

    1/4 dl persiljaa

    Halkaise kurkku pitkittäin ja viipaloi. Kuori meloni ja poista siemenet. Paloittele hedelmäliha.

    Yhdistä sitruunamehu, öljy, suola, sokeri, pippuri ja persilja keskenään. Sekoita kastike, kurkku ja meloni. Koristele persiljalla.

    5–6 annosta

    1 ruukku tammenlehtisalaattia

    1 pieni ruukku rucolaa

    1 ruukku herneenversoja

    Kastike

    1 dl appelsiinitäysmehua

    1/2 dl rypsiöljyä

    2 rkl hunajaa tai sokeria

    1 rkl sitruunamehua

    1/2 ruukkua basilikaa

    Vatkaa kaikki ainekset tasaiseksi sauvasekoittimella. (Jos sekoitat kastikkeen ilman konetta esimerkiksi pullossa, hienonna basilika ensin veitsellä aivan hienoksi.)

    Pese ja kuivaa salaatit ja versot. Käytä salaattilinkoa, niin saat rapeaa salaattia. Laita salaatti tarjolle erikseen kulhoon ja kastike pulloon.

    5–6 annosta

    1 prk (420/240 g) aprikooseja sokeriliemessä

    1 prk (200 g) sitruunarahkaa

    2 dl kuohukermaa

    (1 rkl sokeria)

    2–3 dl mämmiä

    Koristeeksi

    5–6 marenkia

    Soseuta aprikoosit. Vaahdota kerma ja sekoita rahkan joukkoon. Makeuta halutessasi. Laita jälkiruokamaljoihin pohjalle aprikoosisosetta, päälle kerros rahkavaahtoa ja mämmiä. Jos mämmi on kuivaa, niin vatkaa sitä hiukan. Notkista tarvittaessa aprikoosiliemellä. Paina marenki koristeeksi annoksen päälle.

    8–10 annosta

    1 rasia (500 g) maitorahkaa

    2 dl kuohukermaa

    1 dl appelsiini-

    tai inkiväärimarmeladia

    1 rkl sitruunamehua

    3 rkl sokeria

    1 tlk (420/235 g) säilykemangoa

    1 tl vaniljasokeria

    Koristeeksi

    punaisia kirsikoita, mintun

    tai sitruunamelissan lehtiä

    Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Lisää rahka, appelsiinimarmeladi ja sitruunamehu. Leikkaa mangopalat pieniksi kuutioiksi. Lisää vaniljasokeri ja sokeri.

    Anna vetäytyä muutama tunti.

    Vinkki: Valuta seosta pashamuotissa tai isossa kahvisuodattimessa yön yli. Koristele.

    5–6 annosta

    1 rasia (200 g) appelsiinin-

    makuista tuorejuustoa

    2 dl turkkilaista jugurttia

    1/2 dl sokeria

    2 tl vaniljasokeria

    2–3 appelsiinia tai mandariinia

    1–2 dl kuohukermaa

    Koristeluun

    suklaarouhetta, appelsiini-

    paloja, sitruunamelissaa

    Vatkaa tuorejuusto, jogurtti ja sokerit hyvin sekaisin. Lisää kalvottomiksi leikatut hedelmäviipaleet pilkottuna. Tarkista makeus ja nostele lopuksi joukkoon kerma vaahdotettuna.

    Jaa annosmaljoihin ja koristele haluamallasi tavalla.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF