Rehujen kallistumisella ei olesuoraa yhteyttä tuottajahintaan
Ennusteet rehujen hinnan noususta herättävät huolta, mutta niillä ei ole suoraa vaikutusta maidon tuottajahintaan.
”Se, että kustannukset tilalla nousevat, ei ole suorassa yhteydessä siihen, mitä kuluttaja on valmis maksamaan esimerkiksi Oivariinista”, toteaa Valion toimitusjohtaja Pekka Laaksonen.
Maidon tilityshinnan määrää se, mitä kuluttajat Valion tuotteista maksavat.
Jos hintoja nostetaan liikaa, kuluttajat ostavat entistä enemmän halvempia ulkomaalaisia tuotteita, Laaksonen arvioi.
Johtaja lupaa kuitenkin, että Valion tuottajat voivat olla varmoja että markkinoilta otetaan jokainen sentti, mikä sieltä saadaan.
”Varmasti emme myöskään laske tuottajahintaa, jos kustannukset joskus alenevat”, Laaksonen sanoo.
Mikäli maidon tuotanto kovan kustannuspaineen vuoksi vähenisi, vähenisi Valion huonoimmin kannattavien tuotteiden myynti vastaavasti. Tämä nostaisi tilityshintaa.
Olennainen kysymys on Laaksosen mukaan se, kuinka paljon muuta maitoa arvokkaampaa suomalaisten tuottajien maito voi olla?
Tällä hetkellä ero EU:n keskihintaan on 40 prosenttia Valion hyväksi.
”Hinta on aina seuraus kysynnän ja tarjonnan tasapainosta. Arvo muodostuu jalostusastetta nostamalla. Vain markkinoilta saatavaa maidon arvoa vastaan suomalainen maitotila voi arvioida, kannattaako maitoa tuottaa vai ei.”
Laaksosen mukaan yritystoiminnan luonteeseen kuuluu, että kustannukset välillä nousevat ja välillä laskevat.
”Yritämme maksaa vakaata ja Euroopan korkeinta hintaa. Se on meidän homma. Tilojen tehtäväksi jää yrittää painaa kustannukset tämän hinnan alle.”
TERHI TORIKKA
Arvo
muodostuu
jalostusastetta
nostamalla.«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
