Joka kakku on uniikki
TAMPERE (MT)
Vuoden käsityöläiseksi valitun tamperelaisen kakkutaiteilijan Emma Iivanaisen, 25, jokainen kakku on uniikki teos.
”Ajattelen kakkua maalauksena tai veistoksena”, kuvailee Iivanainen.
Ulkonäön rinnalla yhtä tärkeää on maku.
”Vaikka kakku olisi kuinka upea muttei maistuisi millekään, lopputulos olisi pettymys. Jotta kakku on kaikin puolin onnistunut, sen pitää paitsi yllättää ulkonäöllään myös ihastuttaa maullaan.”
Suomen käsityön museo palkitsee vuosittain vuoden käsityöläisen. Valinnoissa on osattu vuosien saatossa yllättää. Muun muassa neurokirurgi ja tatuointitaiteilija on palkittu.
Iivanaisen palkitseminen on muistutus siitä, että perinteisen käsityön taidot ulottuvat moderniin nykyaikaan. Iivanainen on tehnyt kakkujen leipomisesta taidetta.
”Olen lapsesta asti ollut kiinnostunut kauniista hienoista kakuista, mutta pari vuotta sitten hurahdin täysin.”
Raaka-aineet ovat olennaisen tärkeitä tamperelaiselle kakkutaiteilijalle.
”Hyvään kakkuun ei tarvita kuin muutama ainesosa. Mutta kaiken pitää olla huippulaatuista. Esimerkiksi vapaan kanan munat vatkautuvat aivan eri lailla kuin häkkikanan munat”, Iivanainen tietää.
Jotta raaka-aineita ymmärtäisi, pitää tietää, että leipominen on täyttä kemiaa.
”Siksi mitat ja raaka-aineiden toimivuus ovat tärkeitä. Pitää tietää, miten raaka-aineet reagoivat yhdessä, jotta voi onnistua.”
Kotimaisuus on tärkeä ominaisuus kakkutaiteilijalle.
”Pyrin käyttämään kotimaisia tuotteita. Esimerkiksi marjat ovat aina kotimaisia, koska ulkomaisten marjojen poimintaa ei pysty valvomaan.”
Kaikkea ei toki Suomesta saa.
”Esimerkiksi väriaineita ei Suomessa valmisteta. Ja mausteista kanelia ja vaniljaa olen juuri itse hakenut Sri Lankasta.”
Visuaalisuuden merkitys on kasvanut kakkumaailmassa. Enää ei riitä, että vieraille tarjoillaan perinteistä marjoilla ja kermalla kuorrutettua marjakakkua. Kakussa pitää olla jokin juju.
”Ihmiset haluavat näyttävyyttä. Amerikkalaistyylinen kuppikakkukulttuuri on tullut Suomen leivonnaiskulttuuriin. Halutaan kokoa ja korkeutta, täyteläisiä makuja ja isoja määriä kuorrutetta.”
Tuorejuustokakkujen suosio on kakkutaiteilijan mielestä hiukan laskussa.
”Nekin kyllä pitävät pintansa. Niiden suosion takana on ollut helppous. Kun kerran on oppinut tekemään tuorejuustokakkua, moni ei osaa enää kokeilla uutta.”
Kakkutaiteilijan puoleen käännytään, kun häihin, perhejuhliin tai synttäreille halutaan jotain erityistä. Myös yritykset tilaavat erikoiskakkuja tilaisuuksiinsa.
”Vain taivas ja mielikuvitus ovat rajoina, kun unelmia lähdetään toteuttamaan!”
Iivanainen opiskelee Tampereen teknillisessä yliopistossa teollisuustaloutta ja on valmistumassa tulevaksi kesäksi diplomi-insinööriksi. Opintoihin on liittynyt paljon yrittäjyyteen liittyviä kursseja, joista nuori nainen arvelee olevan tulevaisuudessa paljon hyötyä.
”Haaveenani on perustaa oma yritys. Minua kiinnostavat yksilölliset kakut, ei teollinen tuotanto.”
Yrittäjyyttä Iivanainen ei pelkää. Yrittäjäperheen lapsella on yrittämisestä realistinen kuva ja paljon suunnitelmia.
”Yrittäminen on myös markkinointia ja rahavirtojen hallintaa. Se ei pelota minua, vaan ennemminkin innostaa.”
”Tarkoitus on, etten päätyisi yksinäni leipomaan kakkuja. En vielä tiedä, tuleeko yrityksen kotipaikka Tampereelle vai kenties pääkaupunkiseudulle, mutta sen verran kysyntää tuntuu olevan, että varmasti työllistän muitakin.”
STINA HAASO
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
