Inflaatio uhkaa nakertaa ruuan kotimaisuusastetta – ”Kotimaisuusasteen kehittyminen on lopulta kaupan käsissä”
ProAgria Keskusten Liiton toimistusjohtaja Harri Mäkivuokko arvioi kotimaisuusasteen laskevan inflaation takia, kun kuluttajat etsivät halvempia vaihtoehtoja.
ProAgria Keskusten Liiton toimistusjohtaja Harri Mäkivuokko peräänkuuluttaa kaupan vastuuta kotimaisuusasteen ylläpidossa. Kuva: Vesa LaitinenProAgria Keskusten Liiton toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko sanoo inflaation uhkaavan ruuan kotimaisuusastetta. Hänen mukaansa hintojen noustessa kulutustottumukset muuttuvat, kun kuluttajat etsivät edullisempaa vaihtoehtoa kaupasta.
”Kotimaisuusasteen kehittyminen on lopulta kaupan käsissä”, Mäkivuokko toteaa.
Mäkivuokon mukaan ruuan kotimaisuusaste voi pudota lähiaikoina nykyisestä noin 80 prosentista usealla prosentilla, jos kaupan omiin merkkeihin aletaan ottamaan entistä enemmän ulkomaisia toimijoita kotimaisten sijaan.
”Paljon on kiinni kaupan tahtotilasta, kuinka paljon halutaan pitää kotimaisuutta yllä”, hän sanoo.
Mäkivuokon mielestä kaupalla on valta tuotteiden hinnoitteluun, jolla suomalaisia tuotteita voidaan nostaa esille tai jättää taka-alalle. Kaupan omien merkkien nousu on vaikuttanut tilanteeseen paljon, sillä ruuan kallistuessa niiden ostaminen yleistyy entisestään.
”Houkutus ulkomaisen halvemman ruuan ostamiseen kasvaa, kun muu eläminenkin kallistuu koko ajan.”
Jollei ruuan inflaatiokehitystä saada hallintaan, niin lähivuosina kotimaisuusaste voi pudota Mäkivuokon mukaan pahimmillaan jopa 15 prosenttiyksikköä.
Mäkivuokon mukaan Suomessa ruuan hinta on noussut vielä toistaiseksi maltillisesti esimerkiksi Ruotsiin verrattuna.
”Siellä ruuan hintaa nostettiin rajusti, jotta tuottajille pystyttiin maksamaan paremmin. Meillä hinnan nousu on tapahtunut hitaammin”, Mäkivuokko kuvaa.
Ruuan hinnoissa on edelleen reilusti nousupainetta.
”Se, kuinka paljon ruoka vielä kallistuu, riippuu paljon energian hinnan nousun jyrkkyydestä.”
Erityisesti Mäkivuokko arvioi siipikarja- ja sianlihatuotteiden kallistuvan. Maitopuolella hänen mukaansa tilatasolla kustannusten nousu on rajua ja osuuskunnilla on kovia korotuspaineita. Kasvipuolella kaikki riippuu sadon onnistumisesta.
”Jos sään ääri-ilmiöitä tulee vielä, niin haasteita on luvassa peltokasveilla.”
Mäkivuokon mukaan Suomella tulee olemaan tiukka pohdinnan paikka, miten omavaraisuudesta ja ruokaturvasta pidetään jatkossakin kiinni.
”Tässä on monta tekijää, jotka voivat kotimaisuusasteen pudottaa”, hän kuvailee.
Mäkivuokon mukaan päättäjien tulee arvioida pitkälle aikavälille strategisesti, mitä Suomessa kannattaa tuottaa ja missäpäin, jotta pysyttäisiin omavaraisina.
”Jokaisesta tilasta ei voida pitää kynsin hampain kiinni, mutta meille pitäisi jäädä myös elinvoimaisia tiloja”, Mäkivuokko sanoo rakennekehityksestä.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



