Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Kuukauden kala ja kauden kasviksia

    kuukauden kala

    Hyvät päätökset unohtuvat pian, ja usein syynä on se, että kalatiskillä ei uskallakaan kokeilla, vaan turvautuu tuttuun ja helppoon kirjolohifileeseen. Eipä kirjolohessa mitään vikaa ole, varsinkaan jos viljelytapoihin on kiinnitetty huomiota.

    Mutta on meillä niin monta muutakin hienoa kalaa vesissämme, että tänä vuonna kannattaa tutustua itselle uusiin lajeihin. Pro Kala ry:n kalakausikalenterista poimin ensimmäiseksi kuukauden kalaksi hauen.

    Haukikannat ovat suhteellisen vakaita, etenkin sisävesissä, ja haukea suositellaan erinomaisena ruokakalana WWF.n julkaisemassa Kalaoppaassa.

    Monelle meistä hauesta tulevat mieleen lapsuuden kesät ja katiskat mökkirannassa. Hauen kidan teräviä hampaita tarkastellessa pohdiskeltiin, uskaltaako rantakaislikossa polskia, jos vaikka varpaasta puraisee.

    Hauen paras pyyntiaika on lokakuusta toukokuuhun. Kalatiskistä haukea myydään kokonaisena tai valmiiksi – joskaan ei usein ruodottomaksi – fileoituna.

    Youtubessa on useita videoita, joissa ruodottomaksi fileoimista neuvotaan. Fileen voi paloitella kalakeittoon tai vaikka leivinpaperinyytteihin kasvisten kanssa.

    Monitoimikoneella haukipalat jauhautuvat erinomaiseksi murekemassaksi, josta voi muotoilla haukiburgereita tai kalaliemessä keitettäviä pyöryköitä.

    4:lle

    500 g haukifileetä

    250 g pinaattia

    1 tl suolaa

    2 rkl sinappia

    Kuorrutus

    2 kovaksi keitettyä munaa

    ½ dl hienonnettua persiljaa

    ½ dl hienonnettua tilliä

    Maustamiseen

    2 rkl sitruunamehua

    1 rkl öljyä

    1 rkl vettä

    ½ tl suolaa

    Sulata pakastepinaatti. Jos käytät tuoretta pinaattia, huuhdo lehdet ja hauduta vesitilkassa muutama minuutti. Levitä pinaatti voidellun uunivuoan pohjalle.

    Ripottele kalafileille suolaa ja voitele ne sinapilla. Laita kalafileet pinaatin päälle vuokaan. Hienonna kovaksi keitetyt munat. Sekoita joukkoon silputtu tilli ja persilja. Levitä seos kalafileiden päälle. Kypsennä uunissa 180 asteessa 15–20 minuuttia.

    Sekoita maustekastikkeen ainekset ja valele kastike kypsän kalaruuan päälle.

    4:lle

    500–600 g perattua haukea

    annospaloiksi leikattuna

    200–400 g kasviksia

    (esimerkiksi sipuli- ja porkkanasuikaleita)

    1–2 rkl öljyä

    (tilliä, ruohosipulia, valko-

    sipulia, pippureita, yrttisuolaa)

    leivinpaperia tai foliota

    Valmista annosnyytti jokaiselle ruokailijalle käyttäen leivinpaperia tai foliota.

    Kiehauta kasvissuikaleet öljyssä.

    Pane jokaisen nyytin keskelle annos kasviksia ja kalapala. Mausta haluamallasi tavalla. Herkutellessasi voit lisätä vielä kalan päälle tillivoita, ranskankermaa tai sulatejuustoa.

    Sulje nyytit keräämällä kulmat yhteen ja kiertämällä. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

    4:lle

    500 g haukifileetä

    2 rkl sitruunamehua

    2 tl sinappia

    2 rkl ketsuppia

    ripaus cayennepippuria tai

    chiliä

    ripaus jauhettua valkopippuria

    1 tl suolaa

    4 munanvalkuaista

    1 dl ruokakermaa

    2 dl maitoa

    ½ l kalalientä (kuutiosta tai fondista)

    Poista hauesta isoimmat ruodot ja laita se monitoimikoneeseen. Jauha hauki hienoksi massaksi. Lisää sitruunan mehu ja mausteet ja anna maustua hetki.

    Vatkaa valkuaiset kevyesti vaahdoksi ja lisää ne murekkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon kerma-maito ohuena nauhana.

    Lämmitä kalaliemi melkein kiehuvaksi. Ota haukimassasta nokare ja kypsennä sitä liemessä muutaman minuutin ajan ja maista. Mausta haukimassaa tarvittaessa lisää.

    Muotoile kahden lusikan avulla haukimassasta palloja ja tipauta kuumaan kalaliemen. Hauduta ne kypsiksi kalaliemessä hitaasti ja varovaisesti, noin kolme minuuttia per puoli. Kannattaa kypsentää vain noin kuusi pullaa kerrallaan, jottei kalaliemi jäähdy liikaa.

    Nosta kypsät haukipullat liemestä ja pidä ne lämpiminä esimerkiksi folion alla, kunnes kaikki pullat on kypsennetty.

    Tarjoa lisänä muhennettua perunaa: Kuori ja kuutioi perunat ja keitä ne maitotilkassa kypsiksi. Sekoita välillä, sillä ne palavat helposti pohjaan. Lisää tarvittaessa maitoa. Mausta suolalla ja tillillä tai ruohosipulilla.

    Perunat kypsyvät meheviksi ja muhentuvat osittain, joten välttämättä et tarvitse kastiketta.

    Mutta jos haluat, voit suurustaa siivilöidyn haukipullien keitinliemen jauhoilla ja keltuaisella kastikkeeksi.

    MARIA KING

    Avaa artikkelin PDF