Kinkun keskikoko laskenut 6–7 kiloon
Atrian toimittamien kinkkujen keskikoko on vuosikymmenien aikana laskenut hitaasti ja on nyt 6–7 kiloa, Atrian lihaliiketoiminnan johtaja Matti Perälä kertoo.
”Muutokset jouluna ovat kuitenkin hyvin hitaita, perinteistä pidetään erittäin vahvasti kiinni.”
Kinkut halutaan aiempaa useammin tuoresuolattuna ja pakastekinkun suosio vähenee, Perälä toteaa. Kypsistä kinkuista suosituin on yhden kilon pikkukinkku.
Tuoresuolattujen kinkkujen valmistaminen aloitetaan joulukuun alussa ja jatketaan jouluviikolle. Tuoresuolatun kinkun osuus on lähes neljännes koko kinkkumäärästä. Atrian osuus koko kinkkukaupasta on noin puolet.
Atria merkitsee tänä vuonna satoihin tuhansiin kinkkuihin maatilan, jolla sika on kasvatettu.
Perälän mukaan useimmiten kinkkua ostettaessa hinta ratkaisee, mutta kiinnostus alkuperää kohtaan kasvaa koko ajan.
Atria toimittaa noin puolet Suomen kinkuista.
Kaupan liiton kyselyn mukaan kinkkujen keskikoko on pienentynyt ja kalaa sekä kalkkunaa on pöydässä aiempaa enemmän.
Samoin ulkomaisia ruokia kokeillaan aiempaa useammassa taloudessa. Jouluna syödään esimerkiksi ilmakuivattua kinkkua, tiramisua, leivonnaisia ja erilaisia juustoja.
JOUKO KYYTSÖNEN
Muutokset jouluna
ovat kuitenkin
hyvin hitaita,
perinteistä
pidetään
erittäin
vahvasti kiinni.«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
