Nahistunutkin vihannes on usein kelpo raaka-aine
Laura Väänänen kunnosti kaupan hylkäämää kukkakaalia kasvisruokaa varten Haaga-Helian opetuskeittiössä tiistaina. Kari Salonen Kuva: Viestilehtien arkistoHelsingin Narinkkatorilla jaetaan tänään keskiviikkona ihmisille ilmaiseksi kasvisruokaa, jonka raaka-aineet olisivat muuten päätyneet jätteeksi.
”Haluamme kasvisruokaa tarjoamalla muistuttaa ihmisiä siitä, että vihanneksia heitetään kodeissa pois kaikkein eniten. Ihmiset eivät enää osaa laittaa ruokaa nahistuneista mutta täysin käyttökelpoisista kasviksista”, kertoo asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta.
Motiva on mukana järjestämässä Narinkkatorin tapahtumaa. Ruokaan käytetyt kasvikset ovat peräisin S-ryhmän ruokakaupoista ja Inexin tukusta.
Tapahtumassa jaettavia ruokia valmistettiin Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun opetuskeittiöissä tiistaina.
”Tämäkin olisi päätynyt roskikseen”, puuskahtaa yksi tapahtuman taustavoimista, keittiömestari Jaakko Nuutila esitellessään virheetöntä ja tuoretta kukkakaalia.
Muoviin käärittyinä kukkakaalit näyttivät vanhentuneilta, mutta keittiömestariopiskelijoiden käsittelyssä ne ovat hetkessä aivan priimaa.
Opiskelijoiden suunnittelemaan, ratatouillea muistuttavaan ruokaan oli käytettävissä yli 1 000 kiloa kukkakaalia, lisäksi muun muassa parisataa kiloa tomaatteja, paprikoita sekä lukuisia muita vihanneksia ja mausteyrttejä. Muun muassa basilikaa S-ryhmä antoi tapahtumaa varten 60 ruukkua. Niistä 40 oli Nuutilan mukaan täysin käyttökelpoisia ja tuoreita.
Helsingin lisäksi hävikkiviikon tapahtumia järjestetään kuudella muulla paikkakunnalla.
JUHANI REKU
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
