Juustot tekevät pikkujoulutunnelman
Tyylikäs tarjoilu koostuu erilaisista juustoista. Varaa esimerkiksi mustaa Salaneuvosta, Luostaria, Auraa ja Verneri-valkohomejuustoa. Suolakeksin päälle katkaraputuorejuustoa sekä lisäksi rypäleitä sekä omena-taatelihilloketta. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkistoJuustotarjottimellakin voi suosia kotimaista. Makuvaihtoehtoja on runsaasti – vuoristojuustosta valkohomejuustoon.
Varaa illanistujaisiin juustoja 150–200 grammaa henkeä kohti. Valitse mahdollisimman erityyppisiä juustoja, esimerkiksi 3–5 lajia. Juustotarjottimesta saa mielenkiintoisen, kun tarjottavat juustot ovat maultaan ja rakenteeltaan mahdollisimman erilaisia. Kun tarjottimella on pala mietoa kermajuustoa, pitkään kellaroitua goudaa sekä homejuustoa, niin eri makujen ystäville löytyy syötävää.
Kypsytettyjen juustojen maulle tekee hyvää, että ne saavat tuulettua ennen tarjoilua. Hapen ansiosta sinihomejuuston home saa oikean värinsä. Poista kääreet pari tuntia ennen tarjoilua ja asettele juustopalat laudalle. Peitä juustot kevyesti kelmulla tai puhtaalla astiapyyhkeellä, etteivät pinnat kuivu. Osan juustoista voi leikata valmiiksi tangoiksi, viipaleiksi tai kuutioiksi. Tuorejuustot tarjotaan aina kylmänä.
Juustojen kanssa tarjottavat lisäkkeet täydentävät juustojen omaa makua. Pähkinät ja kuivatutut hedelmät kuten taatelit, viikunat ja aprikoosit sopivat hyvin pitkään kypsytettyjen juustojen seuraksi sellaisenaan tai hillokkeeksi keitettynä. Kotimaisista marjoista tehdyt hillot ja hillokkeet ovat loistava lisä homejuustoille.
Hedelmistä kannattaa valita vähemmän hapokkaita vaihtoehtoja kuten luumuja ja päärynöitä tai makeita omenoita. Tuore leipä sekä voileipäkeksit täydentävät juustotarjoilun. Näin pikkujouluaikaan ei pidä unohtaa pipareita homejuuston kanssa.
Myös kasviksia voi laittaa tarjolle pieninä paloina. Kukkakaali, kurkku, paprika sekä varsiselleri sopivat juustojen makuun.
Varaa leipää noin 100 grammaa sekä kasviksia ja hedelmiä 200 grammaa henkeä kohden.
Mitä viiniä tarjoan juustojen kanssa? Tähän ei ole olemassa yhtä ainoaa ratkaisua.
Kevyt viini viihtyy lempeän juuston seurassa, kun taas vahva juusto vaatii viiniltäkin luonteikkuutta. Perussääntöihin kuuluu myös, että vastakohdat täydentävät toisiaan. Huoneenlämpöinen, suolainen sinihomejuusto on herkullista viilennetyn, makean jälkiruokaviinin kanssa.
Punaviini sopii yleisesti ottaen parhaiten yhteen kovien ja kypsien juustojen kanssa. Kun tarjolla on useampia erivahvuisia juustoja, kannattaa valita keskitäyteläinen ja maultaan pehmeähkö punaviini.
Valkoviineistä kuivat ja puolikuivat, aromikkaat viinit sopivat erityisen hyvin juustojen makumaailmaan. Eikä pidä unohtaa omena- ja rypälemehuja alkoholittomina vaihtoehtoina.
Pikkujouluissa voi tarjota mausteista glögiä juustojen kanssa, samoin kuohuviiniä.
Lämpimän glögin kanssa maistuvat pienet suolaiset suupalat. Ne voivat olla pieniä voileipiä, juustotankoja, pipareita ja sinihomejuustoa tai juustokeksejä.
Tiramisu maistuu juustotarjoilun jälkiruokana. Kannattaa kokeilla myös jäätelön ja sinihomejuuston yhdistämistä.
6 hengelle
1 rasia kermajuustoa,
esim. Turunmaa
1 rasia mustaleimaa
1 pala sinihomejuustoa
patonkia
porkkana-omenamarmeladia
1/2 kg porkkanoita
pieni pala tuoretta inkivääriä
3 dl omenatäysmehua
2 1/2 dl hillosokeria
Kuori ja raasta porkkanat sekä inkiväärinpala. Keitä raasteita omenatäysmehussa noin 15 minuuttia. Lisää hillosokeri, keitä vielä 15 minuuttia. Kaada marmeladi puhtaaseen lasitölkkiin. Jäähdytä. Tarjoa patongin ja juuston kera. Porkkanamarmeladi sopii myös aamupaahtoleivälle.
6–8 hengelle
1 rasia voimakasta goudaa, esim. Musta Salaneuvos
1 rasia vuoristojuustoa,
esim. Alppi Kreivi
1 rasia tuorejuustoa,
esim. Musta Pekka
1 rasia voimakasta kermajuustoa, esim. Ritari
Lisäksi
luumuja, viinirypäleitä
varsiselleriä
hapankorppuja, patonkia
omena-taatelihilloketta
Jos kaikki vieraat ovat mieltyneet vahvoihin makuinen, voit laittaa tarjolle pelkästään pitkään kellaroituja tai voimakkaasti maustettuja juustoja.
Säilytä juustonkannikat ja raasta ne jääkaappikylminä mausteeksi esimerkiksi pastan päälle.
2 (250 g) omenaa
1 pussi (250 g) kuivattuja taateleita tai viikunoita
3 dl omenatäysmehua
2 tähtianista
1 kanelitanko
2 1/2 dl hillosokeria
1 rkl sitruunamehua
Kuori ja leikkaa omenat pienen pieniksi kuutioiksi. Pilko taatelit pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset kattilassa. Keitä hiljalleen välillä sekoitellen noin 20 minuuttia. Jäähdytä ja ota kokonaiset mausteet pois. Kaada puhtaaseen lasipurkkiin. Tarjoa juuston ja pipareiden kera.
5 dl
1/2 dl vettä
1 dl sokeria
8 dl vadelmia, mustikoita
tai herukoita
Keitä vedestä ja sokerista liemi. Lisää marjat ja keitä noin viisi minuuttia. Soseuta kastike ja laita kannuun. Tarjoa jäähtyneenä juustoleivän tai kotijuuston kanssa jälkiruuaksi.
noin 30 kpl
1 pitkä patonki
levitettä
1 pak (300 g) vuohenjuustoa, esim. Kolatun
saksanpähkinöitä
siirappia tai hunajaa
Leikkaa patonki vinottain viipaleiksi. Paahda viipaleita uunipellillä 250 asteessa pari minuuttia.
Sipaise pinnalle hiukan voita tai voi-kasviöljylevitettä. Nosta päälle viipale kutunmaidosta tehtyä valkohomejuustoa. Koristele murskatuilla pähkinöillä ja valuta vielä juoksevaa hunajaa tai kuusenkerkkäsiirappia.
Tarjoa lämpimänä glögin kanssa.
n. 50 kpl
150 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 pussi (150 g) pastajuustoraastetta
Voiteluun ja pinnalle
1 muna
1 dl pähkinärouhetta
Sekoita pehmeään voihin jauhot ja juustoraaste. Painele taikina muovikelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin tunti. Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Ota levystä muotilla pyöreitä kakkuja (halkaisija noin neljä senttimetriä).
Nosta keksit pellille leivinpaperin päälle. Sipaise keksit vatkatulla munalla. Ripottele pinnalle pähkinärouhetta. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Tarjoa glögin kanssa.
30 kpl
1 pak (500 g) voitaikinalevyjä
n. 1 1/2 dl paistonkestävää aprikoosimarmeladia
1 pak (170 g) sinihomejuustoa tai
1/2 (150 g) voimakasta
kermajuustoa
Voiteluun
munaa
Sulata voitaikinalevyt. Jaa kukin levy kuuteen osaan. Voitele palat munalla. Sivele palojen keskelle hilloa ja asettele päälle juusto viipaleiksi leikattuna. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoa glögin kanssa.
24 kpl
3 dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
6 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl kuorittuja seesaminsiemeniä
1 dl kuivattuja aprikooseja
50 g voita
Voiteluun
maitoa
Pinnalle
seesaminsiemeniä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola ja sokeri. Alusta jauhot, seesaminsiemenet ja pilkotut aprikoosit sekä pehmeä voi taikinaan.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinan alla. Kauli tai taputtele jauhotetulla kädellä kohonnut taikina 1–2 sentin paksuiseksi levyksi jauhotetulla leivinpöydällä. Leikkaa levy paloiksi (esim. 24 kpl). Nosta pellille leivinpaperille. Kohota leivinliinan alla.
Voitele maidolla. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa 8–10 minuuttia. Tarjoa juustojen kanssa.
8–10 annosta
Pohja
100 g kaurakeksejä
1 dl vahvaa kahvia
25 g voita sulatettuna
Täyte
1 rasia (200 g) maustamatonta
tai appelsiinin makuista
tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1/2 rkl vaniljasokeria
1 dl sokeria
2 tl sitruunamehua
1 liivatelehti
Pinnalle
kaakaojauhetta ja tummaa suklaata rouhittuna
Lado keksit piirakkavuoan pohjalle. Lado keksit vuoan pohjalle. Sekoita lämmin kahvi ja voisula. Kostuta kahvijuomalla. Anna vetäytyä hetki ja painele keksit tiivisti vuoan pohjalle.
Liota liivatelehteä noin 10 minuuttia kylmässä vedessä. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita sokerit tuorejuuston joukkoon. Liuota kuiviksi puristetut liivatelehdet kuumaan sitruunamehuun. Lisää seos tuorejuustoon. Nostele kermavaahto joukkoon ja anna täytteen vetäytyä hetki. Levitä täyte kostutetulle pohjalle.
Peitä varovasti esimerkiksi alumiinifoliolla ja anna vetäytyä mieluiten seuraavaan päivään. Siivilöi päälle runsaasti kaakao-jauhetta ja ripottele suklaarouhetta.
Nosta tarjolle vuoassa, sillä rakenne on pehmeä.
6 annosta
1/2 l vaniljajäätelöä
1 1/2 dl (1/2 pussia) sinihomejuustomurua
1 dl pähkinärouhetta
omenalohkoja
vaahtera- tai canesiirappia
Sekoita hiukan pehmenneeseen jäätelöön tasaisesti juustomuru ja pähkinärouhe. Laita seos kannelliseen rasiaan tarjoiluun asti, Paista pannulla voissa omenalohkoja, kunnes ne pehmenevät.
Laita annoskulhon pohjalle omenalohkoja ja annostele jäätelö päälle. Valuta siirappia pinnalle.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
