Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • vierasyliö Sokerintuotantoon oppia menneestä

    Sokerijuurikasta viljeltiin viime

    vuonna Suomessa ainoastaan 11 500 hehtaarilla eli pienemmällä alalla kuin kuminaa.

    Sokerijuurikkaan viljelyala oli Suomessa yhtä pieni viimeksi 1950-luvulla.

    Sokerijuurikkaan viljelyn historian aikana on koettu

    samanlainen notkahdus viljelyhalukkuudessa melkein heti ensimmäisen sokeritehtaan

    perustamisen jälkeen.

    Ensimmäisen maailmansodan

    jälkeisenä aikana kotimaisen tuotannon toivottiin kriisiaikoina turvaavan sokerin saantia ja tasaavan sen hinnan heilahteluja.

    Juurikkaan viljelyala oli

    vielä vaatimaton, kun Suomen

    ensimmäinen sokeritehdas aloitti toimintansa Salossa vuonna 1919. Pian perustamisen

    jälkeen tehdas oli konkurssin partaalla heikon sadon ja

    vähäisen viljelyhalukkuuden takia. Viljelytekniikan kehittymisestä tuli juurikkaan viljelyn pelastaja. Satotason nousun

    ansiosta viljelyhalukkuus

    kasvoi.

    Sokerijuurikkaan viljelyn tulevaisuus Suomessa riippuu ensi

    sijassa sokerisektorista itsestään.

    Selviytyminen edellyttää, että sokerisektori pystyy nostamaan satotasoja, parantamaan sadon laatua ja alentamaan tuotantokustannuksia. Pelkästään EU:n sokerikiintiöiden säilyminen vuoteen 2020 asti ei takaa

    sokerijuurikkaan viljelyn

    tulevaisuutta Suomessa.

    Toisen maailmansodan

    jälkeen sokerista oli kova pula, kun yksi sokeritehdas ja viljelyalueita menetettiin. Juurikkaan kysyntä lisääntyi vuonna 1953, kun kolme uutta sokeritehdasta aloitti toimintansa.

    Sokeritehtaat joutuivat

    usein tekemään lujasti töitä saadakseen riittävästi viljelysopimuksia, koska sokeripulan hellitettyä viljelyhalukkuus ei ollut enää pulavuosien tasolla.

    Useat heikot satovuodet

    olivat vähentäneet kiinnostusta

    juurikkaanviljelyyn. Tästä syystä sokerijuurikkaan hintaa nostettiin tuntuvasti vuonna 1956. Satotason nousu yhdessä hyvän hinnan kanssa lisäsi

    viljelyhalukkuutta.

    Viljelyalan kasvu oli kokonaan kiinni siitä, minkä verran

    tehtaat pystyivät hankkimaan uusia viljelijöitä. Houkutteleva hinta on tärkeä kannustin.

    Sokerijuurikkaan hintaa on säädellyt joko valtio tai EU koko

    sen ajan, kun juurikasta on

    viljelty Suomessa. Valtion tukea juurikkaanviljelylle perusteltiin pitkään sen työllisyysvaikutuksilla. Sokerijuurikkaan viljely

    oli 1970-luvulle saakka työvoimavaltaista, joka takasi

    valtion tukitoimet sokerijuurikkaan hinnoille.

    Euroopan unioniin liittyminen pudotti juurikkaan hintaa runsaalla neljänneksellä. Muutosta lievitettiin siirtymäkauden lisähinnalla, jonka jälkeen siirryttiin kokonaan hehtaarien

    perusteella maksettaviin tukiin. Näin juurikasala pystyttiin

    säilyttämään lähes ennallaan vuoden 2006 EU:n sokeripolitiikan uudistukseen asti.

    EU:n sokeripolitiikkaan

    uudistus johti Salon sokeritehtaan sulkemiseen vuonna 2008. Samalla juurikasala ja omavaraisuusaste laskivat

    rajusti.

    Vuonna 2012 sokerijuurikkaan

    viljelyala oli ainoastaan 11 500 hehtaaria ja kokonaissato 400 000 tonnia, kun vuonna 2011 viljelyala oli 14 100 hehtaaria ja kokonaissato 676 000 tonnia. Tärkeä kysymys on,

    miten pysäytetään tämä trendi ja kannustetaan viljelijöitä

    kasvattamaan juurikkaita?

    Sokerijuurikkaan viljelyn historian aikana on nähty samanlaisia notkahduksia viljelyhalukkuudessa. Lääkkeet,

    jotka toimivat menneisyydessä, tepsivät tänäkin päivänä.

    Teknisen kehittymisen myötä

    kasvaneet hehtaarisadot ja

    korkeisiin satoihin kannustavat toimet olivat lääkkeitä ulos

    aikaisemmista kriiseistä.

    Viljelytekniikan ja juurikaslajikkeiden kehittyminen ovat nostaneet juurikkaan satotasoja. Voimakkainta kehitys oli 1980-luvulla. Juurikassadon

    kasvun laantumisesta huolimatta sokeripitoisuuden ja saannon parantuminen ovat

    pitäneet sokerisadon kasvussa.

    Vielä 1980–90-luvun

    vaihteessa sokerijuurikkaan viljelyn kannattavuus pysyi aikaisemmalla tasolla sadon määrän ja laadun paraneminen ansiosta.

    EU:hun liittyminen on alentanut sokerijuurikkaan viljelyn kannattavuutta selvästi. EU:n sokeripolitiikan uudistuksen jälkeen sokerijuurikkaalle on maksettu kansallista tukea 350 euroa hehtaarille korvaamaan juurikkaan hinnan alennusta.

    Tällä hetkellä kansallinen

    tuki ei ole kuitenkaan pystynyt jarruttamaan sokerijuurikkaan viljelyalan kutistumista.

    EU-jäsenyyden myötä suurin osa peltoviljelyn tuista ei riipu tuotetuista määristä. Mitä

    suurempi on tuen osuus

    hehtaarilta saatavista tuotoista,

    sitä pienempi on viljelijän

    kannustin pyrkiä korkeaan

    satotasoon.

    Taloudelliset kannusteet

    hyvään satoon parantaisivat myös peltojen kasvukuntoa. Pellon kasvukunnosta huolehtiminen on avainasemassa

    korkeampien satojen tavoittelussa. Sokerisektori tarvitsee kipeästi juurikkaan tuotantoon kannustavan tukijärjestelmän eli sadon määrään sidotun tuen.

    Sokerijuurikkaan viljelyn

    tulevaisuus Suomessa riippuu sokerisektorin toimijoista ja valtiovallan toimenpiteistä.

    Selviytyminen kovenevassa kilpailussa edellyttää, että satotasot nousevat, sadon laatu

    paranee ja tuotantokustannukset alenevat. Tukijärjestelmän tulisi auttaa saavuttamaan nämä

    tavoitteet ja turvata sokerintuotannon tulevaisuus Suomessa.

    Vuoden 2006 EU:n sokeripolitiikan uudistus on epäonnistunut. Ilman omaa sokerintuotantoa Suomi olisi markkinamekanismin armoilla, sillä

    tuotannosta luopuneet maat ovat kärsineet korkeasta sokerin

    hinnasta. Kuluttajahinta on

    tällä hetkellä Irlannissa paljon korkeampi kuin Suomessa,

    koska Irlannilla ei ole omaa

    sokerintuotantoa.

    Sen sijaan Saksa on laajentanut sokerintuotantoa uudistuksen jälkeen, mikä on taannut merkittävästi alhaisemman

    kuluttajahinnan Suomeen ja

    Irlantiin verrattuna.

    ELLEN HUAN-NIEMI

    PETRI LIESIVAARA

    Kirjoittajat ovat tutkijoita

    Maa- ja elintarviketalouden

    tutkimuskeskuksessa (MTT).

    Avaa artikkelin PDF