Suomalaiset maut maailmalla
Keniassa Nairobin suurlähetystössä kokkina työskentelevä Nancy James maistelee suomalaisia etikkakurkkuja. Markku Vuorikari Kuva: Viestilehtien arkistoTällä viikolla kahdeksan Suomen ulkomaanedustustojen kokkia tutustuu suomalaiseen ruoka- ja juomakulttuuriin Helsingissä ja Keravalla.
Ulkoministeriö ei lähetä enää suomalaisia kokkeja lähetystöihin, joten se kouluttaa paikallisia kokkeja suomalaiseen ruokakulttuuriin.
Kurssilla etsitään suomalaisen ruuan ydintä.
”Kurssilla opetellaan, mitä on suomalainen ruoka. Sen lisäksi pohditaan sitä, miten suomalaista ruokaa voi valmistaa vaikkapa Keniassa tai Serbiassa”, kertoo kurssin vetäjä ja Hanasaaren ravintolatoimen päällikkö Kim Palhus.
Lähetystöissä ei ole välttämättä mahdollista käyttää mitään suomalaisia raaka-aineita.
”Suomalaisen ruuan sielu on maustamisessa. Maustepippuri, yrtit, kataja, sinapit ja piparjuuret kuuluvat suomalaiseen makumaailmaan.”
Kokkien työmaat sijaitsevat ympäri maailmaa. Kaukaisimmat kurssilaiset ovat tulleet Keniasta, Yhdysvalloista ja Kiinasta.
Jotkut kokeista ovat työskennelleet Suomen edustustoissa vuosia, mutta osalla on vain kuukausien kokemus.
Viikon aikana kurssilaiset ovat muun muassa leiponeet Runebergin torttuja ja mustikkapiirakkaa, säilöneet etikkakurkkuja ja valmistaneet kalaa kaikilla mahdollisilla tavoilla.
Koulutusviikko järjestetään nyt viidettä kertaa.
”Viime vuonna kurssi pidettiin Budapestissa. Siellä haimme tuntumaa siihen, millaista on laittaa suomalaista ruokaa aivan uudenlaisista raaka-aineista”, Palhus kertoo.
Ruoka ei ole suurlähetystöissä vähäpätöinen asia. Palhuksen mukaan osa lähettiläistä on innostunut niin sanotusta ”ruokadiplomatiasta”.
”Ruoka on aina ollut yhdistävä tekijä kansojen välillä. Ei ihme, että sodatkin sovitaan usein ruokapöydän ääressä”, Palhus hymähtää.
LIINA NIITTYMAA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
