Suomalaiset himoitsevat nyt kalaa - särki sätkähti nousuun
Tuoreen tutkimuksen mukaan kolme neljästä suomalaisesta haluaisi syödä enemmän kalaa. Merikala on vahvoilla, mutta esimerkiksi särjen nousukiidosta näkyy markkinoilla positiivisia merkkejä.Lähes kaikki suomalaiset syövät kalaa ja kolme neljästä suomalaisesta haluaisi syödä kalaa vielä nykyistä enemmän, selviää Pro Kala ry:n teettämästä tutkimuksesta.
Kalaa pidetään terveellisenä vaihtoehtona. Lähes puolet suomalaisista, 45 prosenttia, uskoo erityisesti kotimaisen kalan käytön kasvavan.
Vihjeitä muutoksesta näkyy myös markkinoilla. Särjen menekki on kymmenkertaistunut viimeisen vuosikymmenen aikana, iloitsee Pirkan säilyketukun edustaja Jarmo Erkkilä.
"Huippukokit ovat tehneet särkeä tunnetuksi", Erkkilä arvelee. "Särkeä hyljeksitään ruotoisuutensa vuoksi, mutta säilykkeenä ruodot sulavat. Ja maku on tietysti kohdillaan."
Särjen maku on parhaimmillaan keväällä, juuri jäiden lähdön jälkeen. Keskikesän helteillä kalastetun särjen makua Erkkilä kuvailee pahimmillaan mutaiseksi.
Erkkilä suosittelee särkeä nautittavaksi esimerkiksi ruisnapin päällä tahnana, jota sekoitetaan kermaviiliin ja tilliin.
Kalaa ostetaan perinteisesti mielellään palvelutiskiltä. Kuluttajapakattuja tuotteita ostavien määrä on kuitenkin kasvanut.
Hieman yllättävää on, että kalan kohdalla näyttäisi kuluttajien usko lähi- ja luomutuotteiden suosimisen kasvuun olevan laskussa. Lähiruoan suosimisen kasvuun uskoo kuitenkin edelleen puolet, 51 prosenttia kuluttajista.
Tärkeimpänä valintaperusteena kalaa ostettaessa ovat laatu ja tuoreus. Hinnan merkitys korostuu nuoremmissa vastaajaryhmissä.
Pro Kala ry teettämään tutkimukseen vastasi 857 suomalaista helmi-maaliskuussa 2016. Edellinen tutkimus on vuodelta 2013.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

