
”Nyt on kokin työmarkkinat” ‒Itämeren laivoilla paras sesonki vasta alkamassa mutta keittiöhenkilöstöstä on pula
Koronavuosien ja lomautusten jälkeen ravintolakokeilla ja -salihenkilöstöllä on varaa valita työpaikkansa. Matkustajavarustamo Viking Linella on jatkuva rekrytointi päällä.
Keittiömestari Oula Hänninen vastaa Viking Gloryn ravintoloista ja niiden keittiö- ja salihenkilöstöstä. Kuva: Tuukka ErvastiViking Linen uusi alus Viking Glory on ylittänyt varustamon kaikki odotukset: kahdessa kuukaudessa vajaat 180 000 matkustajaa on matkustanut Glorylla. Tehdyt matkat ja tulevat varaukset yhteen laskien noin puoli miljoonaa matkaa on joko varauslistalla tai tehtynä.
Vilkkaasti alkanut matkailusesonki näkyy myös laivan ravintoloissa. Viking Linen henkilöstöosastolla on jatkuva rekrytointi päällä laivoilleen.
Koronataukojen ja -rajoitusten vuoksi monet ravintolat joutuivat pitkään lomauttamaan henkilöstöään, ja osa osaavasta työvoimasta vaihtoi alalta toiselle.
”Nyt on kokin työmarkkinat: voi valita työpaikkansa”, kertoo keittiö- ja ravintolasalihenkilöstön työmarkkinatilanteesta sekä maissa että laivoilla keittiömestari Oula Hänninen.
Janne Lindholm vastaa Viking Linen kaikista ravintoloista. Hän kertoo, kuinka varustamo pikakouluttaa nyt kahden päivän tehokursseilla tarjoilijoita.
Vilkkain sesonki on alkamassa, ja varustamo palkkaa 300 kesätyöntekijää laivojen keittiö- ja salityöhön.
Glorylla on ravintoloita moneen makuun: Kobba on bistro-tyyppinen ravintola, Market ‒ Itämeren kauppahalli, Mimmi’s tarjoilee hampurilaiset ja pihvit, Buffet, Terrace, ja niin edelleen.
No Name -ravintolan Glory avaa, kun se saa riittävästi palkattua ammattiväkeä.
Turun-linja on hektisin Viking Linella: alus käy vain kääntymässä Turun ja Tukholman satamissa ja reitin puolivälissä Maarianhaminassa.
Gloryn ravintoloissa ja kahviloissa työskentelee keittiön puolella 50 henkilöä kerrallaan. Salin puolella tarjoilemassa on enemmän väkeä. Ja koska laivoilla työskennellään viikko töissä, viikko vapaalla -tahtia, henkilöstöä tarvitaan tuplasti.
Oula Hänninen on urallaan työskennellyt Helsingin maineikkaissa ravintoloissa muun muassa GW Sundmansissa, NJK:lla, Sipulissa ja Mekassa sekä kilpaillut Suomen kokkimnaajouykkueessa.
Mikä laivatyössä on parasta?
”Monipuolisuus ja erilaiset ravintolakonseptit. Työ - ja vapaa-aika on helpompi erottaa toisistaan”, Hänninen vertaa.
Keskimäärin merillä palkat ovat paremmat kuin maissa. Myös merihenkilöstön verotus vaikuttaa nettopalkan tasoon.
Jokaisella laivalla työskentelevällä on laivalla myös jokin turvatehtävä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



