Juustolla makua keittoon
Juustokeiton voit valmistaa liha-, kala- tai kasvisliemipohjaan sen mukaan, mitä muita aineksia käytät. Valitse vahvan makuisia juustoja, kun toivot pikanttia säväystä. Sulata juhlaviin alkukeittoihin homejuustoja tai vuohenjuustoa.
Pääruokakeittoon sopivat miedot, täyteläiset ja lievästi happamat juustot. Ne eivät hallitse maullaan, vaan tuovat täyteläisyyttä.
Keittoon lisättävä juustoraaste kannattaa tehdä itse mahdollisimman hienojakoiseksi. Silloin se sulaa tasaisesti ja nopeasti.
Pehmeisiin arkikeittoihin sulatejuusto on hyvä ja varma valinta. Valmis sulatejuustomuru on kätevä ja nopea käyttää.
Lisää juustoraaste pieninä annoksina kiehuvaan keittopohjaan, jotta se sulaa tasaisesti. Kuutioi leikattavat sulatejuustot ja murenna homejuustot sekä fetatyyppiset juustot.
Levitettävät tuorejuustot on paras lisätä valmiiseen keittoon ja ainoastaan kuumentaa.
4–6 annosta
3 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 pussi sinihomejuustomurua
4 dl maitoa
1/4 tl valkopippuria
1/2 tl sokeria
1/2 dl persiljasilppua
1 dl kuohukermaa
Pinnalle
Sinihomejuustomurua
ruohosipulia
Sekoita jauhot kylmään veteen kattilassa. Murenna liemikuutio joukkoon. Kuumenna sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti.
Lisää juusto, jätä hiukan keiton pinnalle. Sekoita ja kaada maito kattilaan. Kuumenna ja mausta pippurilla, sokerilla ja persiljalla. Vaahdota kerma kevyesti ja nostele lopuksi keiton joukkoon. Viimeistele keitto juustomuruilla ja ruohosipulilla.
Tarjoa keiton kanssa nokkosrinkilöitä. Sopii sekä alkukeitoksi että kevyeksi pääruokakeitoksi.
noin 30 kpl
1 prk (250 g) maitorahkaa
3 dl vettä
1 dl nokkossosetta
3 dl kaurahiutaleita
1 pussi kuivahiivaa
1 tl pomeranssinkuorta
1/2 rkl suolaa
1/2 dl siirappia
noin 8 dl hiivaleipä-
tai sämpyläjauhoja
50 g voita
Lämmitä rahka, vesi ja nokkossose reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää kaurahiutaleet ja kuivahiiva. Anna turvota noin 15 minuuttia.
Lisää mausteet ja alusta joukkoon jauhot ja pehmeä voi. Kohota. Leivo kohonneesta taikinasta sormenpaksuisia säikeitä, noin 20 senttimetriä pitkiä. Muotoile rinkiläksi. Anna kohota. Kypsennä 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Voit tehdä taikinasta myös kaksi isoa rinkilää. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.
4–5 annosta
1 (175 g) purjo
1–2 valkosipulin kynttä
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1/4 tl mustapippuria
1/2 pak voimakasta sulatejuustoa
tai 100 g punaleimaemmentalia raastettuna
1 dl ruohosipulisilppua
1 dl persiljasilppua
Pinnalle
basilikasilppua
Hienonna purjo ja valkosipulin kynnet. Sulata voi kattilassa ja hauduta sipuleita muutama minuutti. Lisää jauhot ja sekoita vesi joukkoon. Kuumenna sekoittaen. Murenna joukkoon liemikuutio. Lisää pippuri ja sulatejuusto nokareina ja yrttisilppu. Keitä sekoittaen pari minuuttia, jotta juusto sulaa tasaisesti.
Vinkki: Lisää joukkoon makkaraa tai palvikinkkua, jos haluat keitosta ruokaisamman.
5–6 annosta
500 g kukkakaalia
2 sipulia
3 vaaleaa leipäviipaletta
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
1 pak (150 g) chevre-
vuohenjuustoa
1 dl ruokakermaa
tuoretta basilikaa
hienonnettua persiljaa
Paloittele kukkakaali ja sipulit. Leikkaa leivistä kuoret pois. Lisää ainekset kiehuvaan veteen. Murenna liemikuutio joukkoon. Keitä, kunnes kukkakaali on sopivan kypsää. Lisää basilika, juusto paloina ja kerma. Sekoita, kunnes juusto on sulanut. Soseuta keitto sauvasekoittimella aivan tasaiseksi. Tarjoa tuoreen leivän kanssa. Ripota pinnalle basilika- ja persiljasilppua.
4 annosta
noin litra nokkosia
1 l täysmaitoa
5 rkl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
1/2 tl mustapippuria
100 g (1/2 rasiaa) maustamatonta sulatejuustoa
Tarjoiluun
keitettyjä munia
Kiehauta nokkoset, valuta ja soseuta. Mittaa kattilaan maito, vispilöi jauhot joukkoon sekä lisää nokkossose. Kuumenna sekoittaen ja anna kiehahtaa 3–4 minuuttia. Lisää mausteet ja sulatejuusto. Sekoita tasaiseksi. Hienonna keitetyt kananmunat ja tarjoa keiton lisäkkeenä.
ANNELI PESSALA
Keittoon
lisättävä
juustoraaste
kannattaa
tehdä itse
mahdollisimman hienojakoiseksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
