Komissio avaa sianlihanvarastointituen
Yksityisen sianlihan varastoinnin tuella yritetään helpottaa kriisiytynyttä markkinatilannetta. Kimmo Haimi Kuva: Viestilehtien arkistoBRYSSEL (MT)
Euroopan komissio avaa sianlihan yksityisen varastoinnin tuen maaliskuun alussa. Asia on edennyt vauhdilla sen jälkeen, kun maatalouskomissaari Phil Hogan kertoi siitä ensimmäisen kerran sunnuntaina Pariisissa.
Aloite tuesta tuli Hoganilta. Vielä viime viikon torstaina virkamiesten kotieläinkomitean kokouksessa siitä ei puhuttu mitään.
Tuki hyväksyttiin pikavauhtia tiistaina jäsenmaiden virkamiesten kokouksessa, jossa muuten puhuttiin viinin tuotannosta.
Vielä tammikuun lopulla Hogan torjui aloitteet varastointituesta.
Silloin Hogan sanoi tuottajahintojen laskun johtuvan 2,5 prosentin tuotannon noususta ja tavanomaisesta kausivaihtelusta.
Nyt tuen perusteena on nimenomaan Venäjän tuontikiellon alalle aiheuttamat hankaluudet.
Tuottajahinta EU:ssa alkoi sukeltaa viime elokuussa ja on nyt noin kymmenen prosenttia viiden vuoden keskiarvohintaa alempi.
Näin ei kuitenkaan ole kaikissa EU-maissa.
”Ranskassa ja Tanskassa hinnat ovat alhaalla, mutta Saksassa hinnat ovat nousseet melkein kymmenen prosenttia 3–4 viikossa”, MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala sanoo.
Viikolla viisi Saksan hinta oli 1,28 euroa kilolta, nyt hinta on 1,47 euroa.
Tuen kokonaiskustannuksista ei ole tietoa. Komissio ei julkista summaa tai tuen aukioloaikaa, koska haluaa välttää keinottelun markkinoilla.
”Tuki on voimassa, kunnes markkinat palautuvat normaaliksi. Rahat tulevat normaalista varastointitukeen varatusta budjetista. Kriisirahastoja ei tähän käytetä”, Suomea komiteassa edustanut maatalousylitarkastaja Leena Seppä maa- ja metsätalousministeriöstä sanoo.
Käytännössä tuki on korvausta lihan arvon alenemisesta. Arvokkaimmat lihat pyritään myymään tuoreena ja pakastettuna niiden arvo laskee.
Korvaussumma on 21 ja 31 sentin välillä kilolta. Pidempi varastointiaika ja arvokkaampi lihalaatu nostavat korvausta.
Lopullinen lasku riippuu siitä, miten paljon yritykset hakevat tukia.
Edellisen kerran varastointituki oli auki vuonna 2011. Silloin varastoitiin 144 miljoonaa kiloa lihaa.
Nykyisellä tukitasolla 144 miljoonan varastointi maksaisi EU:lle noin 30–45 miljoonaa euroa.
”Se on pieni summa EU-tasolla, mutta varastoinnin tuki on ainoa keino. Työkalut ovat vähissä”, Rantala sanoo.
Varastointituen tavoitteena on kerätä ylituotantoa pois markkinoilta. EU:n sianlihan vienti väheni vuoden 2014 joulukuun loppuun mennessä 5,1 prosenttia edellisvuodesta. Se on 161 miljoonaa kiloa.
Rantala arvioi, ettei aivan koko ylituotantoa tarvitse varastoida.
”Nyt tuki tulee kun markkinatilanne on paranemassa, joten ehkä noin 100 miljoonaa kiloa riittää kääntämään tuottajahinnan kasvuun.”
Siinä tapauksessa koko tukipotti olisi 20–30 miljoonan euron luokkaa.
Tuki maksetaan lihan pakkaseen laittavalle yritykselle, eli käytännössä teollisuudelle. Tuottaja hyötyy, jos tuottajahinta ei laske.
”Suoraa tukea tuottajille ei voi maksaa. Meille luultavasti kerrotaan, että ilman varastointitukea hinnat olisivat laskeneet hirveästi”, Rantala kuvailee tunnelmia.
Tukea voi saada 90, 120 tai 150 päivän ajaksi. Minimimäärä varastoitavaa lihaa on kymmenen tonnia luuttomaksi leikattua.
Saksa, Ruotsi ja Espanja äänestivät tukea vastaan ja neljä maata pidättäytyi äänestämästä.
”Ne halusivat, että tuen saaja voisi keskeyttää sopimuksen, jotta liha vapautuisi vientiin. Komissio ei suostunut siihen, että tuen voisi keskeyttää, koska se voitaisiin tulkita vientitueksi”, Seppä sanoo.
Vuonna 2011 keskeyttäminen oli mahdollista.
Varastoinnin tukea kritisoidaan, koska varastojen purkaminen voi sekoittaa markkinoita. Nyt varastoitava liha vapautuu markkinoille viimeistään heinäkuussa.
Tuen Suomessa hallinnoi maaseutuvirasto Mavi. Komissio edellyttää jäsenmaiden viranomaisilta raporttia kahdesti viikossa. Tuen pitäisi olla auki 9. maaliskuuta.
AIMO VAINIO
Tukisumma on pieni EU-tasolla, mutta varastoinnin tuki on ainoa keino. Työkalut ovat vähissä.«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
