Suomalainen ruokaon EU:n puhtainta
Suomalaiset syövät Euroopan puhtainta ruokaa, todetaan Euroopan elintarviketurvallisuusviraston Efsan tutkimuksessa, jossa selvitettiin torjunta-aineiden jäämiä elintarvikkeissa.
Suomi ja muut Pohjoismaat loistavat kärjessä ja myös itävaltalaiset voivat olla tyytyväisiä.
Eniten jäämiä todettiin EU:n ulkopuolelta tuoduissa elintarvikkeissa.
Tietopaketti sisältää jäsenmaiden raportoimat tulokset vuodelta 2010. Tarkat jäämätiedot on kerätty yli 77 000 näytteestä.
Torjunta-aineosaston johtaja Herman Fontier Efsasta toteaa, että jäämätilanne on pysynyt ennallaan. Euroopassa voi turvallisin mielin syödä kaikenlaista ruokaa.
Suomi pärjää kaikilla mittareilla jäämävertailussa. Meillä todettiin vain yksi määräysten vastainen näyte, persiljasta.
Kotimaisista näytteistä oli puhtaita 72 prosenttia, kun koko EU:ssa jäämättömiä oli tasan puolet. Suhteellisesti eniten jäämärajojen ylityksiä oli kaurassa. 13 näytettä sisälsi liikaa kasvunsääteenä käytettävää klormekvattia. Näytteistä 12 oli Britanniasta ja yksi Tanskasta.
Eniten jäämiä on vihanneksissa ja hedelmissä, vähiten maidossa ja lihassa. Luomu on perinteisesti viljeltyä puhtaampaa.
Sivu 5
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
