Elintarviketeollisuus vaatii: Ruoka-ala suljettava alueellisten sähkökatkojen ulkopuolelle
Elintarviketeollisuusliitto haluaa sähkön jakelun säännöstelyyn nykyistä parempaa ohjausta.
Eläin- ja kasviperäisiä raaka-aineita jalostava elintarviketeollisuus on huomattavasti herkempi poikkeamille kylmäketjuissa ja tuotanto-olosuhteissa kuin monet muut teollisuuden alat. Kuva: Kari SalonenElintarviketeollisuusliitto vaatii, että ruoka-ala on suljettava mahdollisesti toteutettavien alueellisten sähkökatkoksien ulkopuolelle ruokahuollon varmistamiseksi ja pitkien tuotantoseisokkien ehkäisemiseksi.
Liitto huomauttaa tiedotteessaan, että eläin- ja kasviperäisiä raaka-aineita jalostava elintarviketeollisuus on huomattavasti herkempi poikkeamille kylmäketjuissa ja tuotanto-olosuhteissa kuin monet muut teollisuuden alat. Pahimmillaan sähkökatkot vaarantaisivat liiton mukaan elintarvikkeiden turvallisuuden.
”Elintarvikkeiden valmistusprosessit ja laadunhallinta ovat erittäin tarkasti määriteltyjä, koska ne vaikuttavat suoraan tuotteiden hygieniaan ja turvallisuuteen. Esimerkiksi katkeamaton kylmäketju on elintarvikkeiden turvallisuuden kannalta välttämätön, eikä yksikään yritys voi tehdä kompromisseja tuoteturvallisuudessa”, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä painottaa tiedotteessa.
Käkelä vaatii, että elintarviketeollisuus on nostettava korkeampaan prioriteettiluokkaan mahdollisissa sähkönjakelun keskeytyksissä.
Käkelän mielestä sähkön jakelun säännöstelyssä tarvitaan parempaa valtakunnallista ja alueellista ohjausta, jotta kriittiset toimitusketjut tulevat paremmin huomioiduiksi.
”Peräänkuulutamme valtioneuvostolta selkeää ohjeistusta alueellisten verkkoyhtiöiden käytäntöjen yhtenäistämiseksi ja huoltovarmuudelle tärkeän ruoka-alan huomioimiseksi. Näin varmistetaan, ettei yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeä ala jää tahattomasti katveeseen.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



