Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Oletko kuullut siilin köhisevän? Se tarvitsee apua, jos se ääntelee kuin videolla piilotteleva siili

Riihimäkeläinen Annulii Koponen kannustaa myös ruokkimaan siilejä, jotta ne selviävät, kunnes niiden ravinnoksi käyttämät hyönteiset heräävät.
Jaana Kankaanpää
Siilit tarvitsevat lisäruokaa keväällä ja usein myös syksyllä ennen horrosta. Tämä Annulii Koposen hoitoon viime kesänä tuotu siilinpoikanen löytyi pienenä ja kylmettyneenä.

Videolla köhii siili, jolla on keuhkomatoja.

Riihimäessä asuva Annulii Koponen tuntee äänen, jota moni on hänelle kuvannut joko yskiväksi kissaksi tai tupakan aiheuttamaksi köhimiseksi.

Koponen on nelisen vuotta auttanut siilejä. Hän tarjoaa niille horrostamiseen paikkoja talveksi. Niitä ei ole kovin paljon, lähinnä Orimattilassa ja Korkeasaaressa.

Samalla hän on perehtynyt siilien kuntoon ja auttaa varsinkin keväisin, kun ihmiset löytävät heikossa kunnossa olevia siilejä. Keuhkomadot ovat yleinen ongelma, joka heikentää siilin mahdollisuuksia selvitä.

Tartunnan siilit saavat yleensä ravinnon mukana etanoista ja kotiloista.

"Yskivä siili kannattaisi ottaa talteen ja soittaa eläinlääkärille. Myös eläinsuojeluyhdistykset tietävät, kuka hoitaa omalla alueella siilejä", Koponen sanoo.

"Omin päin ei kuitenkaan pidä lähteä hoitamaan. Korkeasaaren villieläinsairaala palvelee ainakin koko Suomea puhelimitse."

Keuhkomadot vaativat lääkekuurin. Pahimmillaan madot aiheuttavat siilille keuhkokuumeen, joka voi viedä sen hengen.

Poikaset saavat madot emoltaan ja myös ruokailupaikoilla madot voivat levitä, sillä siilit yskivät niitä.

Siilien keuhkomatojen hoito on toisinaan hankalaa, koska tuotaessa eläin sisään keuhkomadot lähtevät lisääntymään nopeasti. Siksi Koposen kokemusten mukaan lääkityksen lisäksi eläintä pitää tarkkailla ja joskus myös nesteyttää. Väliin tarvitaan uusikin kuuri.

Keuhkomatoisia siilejä voi löytyä pitkin kesää. Syksyllä niiden hoitaminen on myös tärkeää, että ne selviäisivät horroksen läpi.

"Viime syksynä mulla oli sellainen hoidettavana. Antibioottikuurien jälkeen vein sen Korkeasaareen, jossa se kuitenkin jouduttiin lopettamaan. Ruumiinavauksessa sillä oli niin paljon matoja, että ne olivat runnelleet sen keuhkot kokonaan."

Siilit ovat Annulii Koposen omien ja hänen lähiseudulta kuulemiensa havaintojen mukaan heränneet ainakin eteläisessä Suomessa aika hyväkuntoisina.

Talvi oli hyvä, normaali pakkastalvi päinvastoin kuin edellinen. Silloin siileillä oli leudon talven vuoksi ongelmia kunnollisen horroksen kanssa.

Urokset heräävät ensimmäisenä ja lähtevät etsimään ravintoa ja myös paritteluseuraa.

"Ne voivat olla aika kuihtuneita, kun energiavarannot kuluneet horroksessa. Siili on hyönteissyöjä eikä syötävää vielä löydy", Koponen kuvaa.

Urosten haasteita lisäävät kylmyys varsinkin näin takatalven keskellä. Parittelukumppaniakaan ei vielä löydy, sillä menee parista viikosta kuukauteen ennen kuin naaraat heräävät horroksesta.

"Jos niitä voi jeesata ruokkimalla omalla pihalla niin kauan kun luonto ei ole valmis, se olisi tärkeää", Koponen kannustaa.

Hän muistuttaa, että sitten kun luonto on herännyt, siilit hommaavat kyllä ruokansa itse.

Syksyllä siilit hyötyvät myös lisäruokinnasta, ennen kuin ne menevät horrostamaan.

Katkeamattomaan horrokseen siili tarvitsee hyvät energiavarastot. "Jos siili ei ole päässyt keräämään tarpeeksi massaa ja lopussa energiaa vielä kuluu energian etsimiseen kylmenevissä oloissa, ne eivät välttämättä selviä horroksesta."

Miten siiliä sitten kannattaa ruokkia?

"Mieluiten kissan märkäruoalla tai kissan hyvin liotetulla kuivaruoalla, joita saa marketeista. Harvan talous kestää ostaa hyönteispohjaista ruokaa. Vettä juomaksi", neuvoo Koponen.

Perinteisesti siilille annetun maidon Koponen hylkää. Maidon lisäksi myös viljaa sisältäviä ruokia kannattaa välttää, eikä kalakaan ole parasta mahdollista.

Koponen myös suosittaa laittamaan ruuan esille samoihin aikoihin iltahämärissä valvotusti.

"Valvomalla voi edesauttaa sitä, että ruoat todella menee siileille."

Katso Annulii Koposen Facebookissa jakama siilivideo. Sen on kuvannut Marko Romppanen Riihimäeltä.

Korkeasaaren villieläinsairaalan verkkosivu ja puhelin 040 334 2954.

Muita siilijuttuja:

Video: Siilille maistuu kissanruoka omakotitalon pihalla – "Syksyllä siilit häipyvät näkyvistä talvea varten tankanneina pulskassa kunnossa"

Tällainen on pihapiirin elävä fossiili, siili

Video: Näin hoidetaan loukkaantuneen siilin jalka ja monta keinoa, joilla voit auttaa siiliä – "Älä hanki robottiruohonleikkuria"

Lue lisää

Tiedätkö, mitä talossasi talvehtii? Arin talon kattohirsissä horrostavat perhoset

Maailman pohjoisin lepakkolaji elää kaikkialla Suomessa – vältä oleskelua talvehtimispaikoissa

Pihapiirin elävä fossiili siili on ihmisen avun varassa

Huolimaton ruohonleikkaaja voi vahingossa silpoa pihasiilin