MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Erä

Sudet ovat tappaneet tai vahingoittaneet yhdeksää koiraa elokuun alun jälkeen riistavahinkorekisterin tietojen mukaan

Hyökkäyksiä on sattunut Kuhmossa, Jämsässä, Lapinlahdella, Haapajärvellä, Pieksämäellä, Suonenjoella, Keuruulla ja Nurmeksessa.
Jukka Pasonen
Suurpetojen aiheuttamista eläinvahingoista tehdään vahinkoilmoitus kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.

Kaikkien metsästyskoirien irtipito on ollut sallittua 20. elokuuta alkaen, samana päivänä alkoi karhu- ja vesilintujahti. Riistavahinkorekisteriin on merkitty, että silloin tapahtui myös ensimmäinen suden aiheuttama koiravahinko Suonenjoella.

Elokuun alun jälkeen riistavahinkorekisteriin on kirjattu yhteensä 9 tapausta, joissa susi tai sudet ovat hyökänneet koiran kimppuun.

Elokuun 25. päivä sudet kävivät koirien kimppuun sekä Jämsässä että Kuhmossa. Seuraavat koiravahingot sattuivat Keuruulla 28. elokuuta ja 29. elokuuta Nurmeksessa.

Kuhmossa sudet kävivät toistamiseen koiran kimppuun 14. syyskuuta ja 15. syyskuuta Pieksämäellä. Seuraavat vahingot tapahtuivat 17.9. Lapinlahdella ja 25.9. Haapajärvellä.

Viime vuonna syyskuun 20. päivään mennessä sudet olivat käyneet kuuden koiran kimppuun riistavahinkorekisteritietojen mukaan.

Suurpetojen aiheuttamista eläinvahingoista tehdään vahinkoilmoitus kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Susihavainnoista ja susien aiheuttamista vahingoista kannattaa ilmoittaa viipymättä myös alueen petoyhdyshenkilölle.

On syytä huomioida, että kaikkia susien aiheuttamia koiravahinkoja ei kirjata riistavahinkorekisteriin, jos omistaja hakee korvausta vapaaehtoisen vakuutuksen kautta.

Korvausta ei makseta myöskään vahingosta, jonka metsästyksen kohteena oleva suurpeto aiheuttaa pyyntiin osallistuvalle koiralle pyynnin yhteydessä. Eli esimerkiksi karhujahdin yhteydessä karhun tappamasta tai vahingoittamasta koirasta ei korvausta makseta.

Kuolleen eläimen korvaamisen lisäksi suurpedon aiheuttamien vammojen hoidosta korvataan aiheutuneet eläinlääkärikulut.

Lue aiheesta lisää:

Aarre: Sudet on otettava huomioon hirvijahdissa Kiihtelysvaarassa – ”Jos susia nähdään, ammutaan merkkilaukaus”

"Koiramiestä ei pitäisi jättää haukulle yksin metsään", riistapomo neuvoo – susilauma koitui hirvikoiran kohtaloksi Haapajärvellä, kertoo Keskipohjanmaa

Kolme sutta raateli ajokoiraa tänään Nurmeksessa – koiranomistaja ampui yhden susista, nyt poliisi tutkii törkeää metsästysrikosta

Sudet aiheuttavat koiravahinkoja yhä pääasiassa Itä-Suomessa, vaikka susikannan painopiste on siirtynyt länteen – tutustu koiravahinkokarttoihin

Lue lisää

Suden DNA-näytekeräys alkaa viikonloppuna – keräys laajenee kaikkien susilaumojen ja -parien reviireille

Koirattomalla passimiehelläkin olisi hyvä olla talutushihna taskussa – "Kytke koira, sido se puuhun kiinni ja ammu vasta sen jälkeen hirven lopetuslaukaus"

Hirvikoiran omistaja viettää yksin maastossa satoja tunteja ja käyttää harrastukseen tuhansia euroja rahaa

Suomi, Ruotsi ja Norja syventävät yhteistyötä susiasioissa – tavoitteena muun muassa yhtenäistää kannanseurantamenetelmiä