Politiikka

Saramo: "Oppositio asettuisi kummalliseen valoon, jos se tekisi välikysymyksen" – vasemmistoliitto tukee hallitusta

"Oppositio on itse ollut hallituksessa, kun taksonomiaan on tehty ennakkovaikuttamista", Jussi Saramo (vas.) kommentoi.
Sanne Katainen
"Oppositio asettuisi kummalliseen valoon, jos se tekisi välikysymyksen asetuksesta, jota hallitus vastustaa, vaikka se mennee EU:ssa määräenemmistöllä läpi", Jussi Saramo kommentoi.

Vasemmistoliitto tukee hallitusta, viestittää puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo MT:lle.

MT kysyi, tukisiko vasemmistoliitto hallitusta, jos Suomen taksonomiakannasta ja EU-vaikuttamisesta tulisi välikysymys.

Taksonomia on asetus, jossa EU luo luokituksen ilmaston ja ympäristön kannalta kestäville rahoitus- ja investointikohteille. Ajatuksena on, että kestävät energiamuodot saavat markkinoilta edullisempaa rahoitusta. Näin pyritään vauhdittamaan päästövähennystavoitteiden saavuttamista.

Hallituksessa kiistaa on aiheuttanut asetukseen liittyvä säädös, jossa linjataan kestävästä metsätaloudesta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi torstaina, että hän ei poissulje välikysymyksen tekemistä. Asia on ilmassa ja voi riippua siitä, saako hallitus tällä viikolla rivit suoriksi ja ulkopolitiikan pelisäännöt selviksi.

Saramo näkee, että välikysymys saisi opposition asettumaan kummalliseen valoon.

"Oppositio asettuisi kummalliseen valoon, jos se tekisi välikysymyksen asetuksesta, jota hallitus vastustaa, vaikka se mennee EU:ssa määräenemmistöllä läpi – oppositio on vielä kaiken lisäksi itse ollut hallituksessa silloin, kun taksonomiaan on tehty ennakkovaikuttamista."

Eduskunnan suuri valiokunta päättää taksonomia-asiasta ensi viikon perjantaina. Valiokunta on pyytänyt valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) kuultavaksi ennen sitä.

Tilanne suuressa valiokunnassa on mielenkiintoinen, kun kaikki Marinin enemmistöhallituksen hallituspuolueet eivät tue EU-ministerivaliokunnan läpäissyttä riitaista kantaa, mutta useampikin oppositiopuolue tukee hallituksen enemmistöä.

Valiokunta sai keskiviikkona valtioneuvoston selvityksen aiheesta ja lähetti sen talous-, ympäristö- sekä maa- ja metsätalousvaliokuntaan, jotka lausuvat asiasta.

8. joulukuuta on ministerineuvoston viimeinen mahdollinen päivä äänestää säädöstä vastaan.

Lue lisää:

Kokoomuksen Mykkänen ei poissulje välikysymystä EU-vaikuttamisesta – "Viisikon pitää puhaltaa rivit suoraksi"

Harry Harkimo vaatii Marinin hallituksen eroa rivit hajottaneen metsäpäätöksen takia – "Ei tällä tavalla voi maata johtaa"

Päivi Räsänen: Välikysymystä tulee vakavasti harkita hallitusta repivästä taksonomia-asiasta – "Voidaanko luottaa, että vihreät ministerit edustavat Suomen kantaa?"

Vasemmistoliiton Saramo hallituksen taksonomiapäätöksestä: "Sisäpoliittinen julkisuuspeli vähän harmittaa" – SDP:n Malmista suomalaista metsänhoitoa syytä suojella

Lue lisää

EU-taksonomian metsäsääntelyyn odotettavissa vastustusta – metsien lisäksi soraääniä voivat tuottaa myös ydinvoima ja maakaasu

Melkoista sosialisointia

Olli Rehn: Suomi on realistisen vihreyden edelläkävijä ja kiertotalouden huippumaa

PS:n Mäkelä rahoitusluokittelusta: "EU ujuttaa valtaansa metsänhoitoon takakautta, hyvin kyseenalaisilla keinoilla"