
Tänään vietetään korvapuustipäivää: Nappaa talteen resepti, jolla onnistut varmasti
Juhlista korvapuustipäivää leipomalla pullaa. Tästä löydät kaksi ohjetta, joilla onnistut varmasti.Kansallista korvapuustipäivää vietetään 4. lokakuuta. Päivä on lähtöisin Ruotsista, jossa kanelipullan päivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1999. Suomessa kansallista korvapuustipäivää on vietetty vuodesta 2006.
Korvapuustipäivä on omistettu korvapuusteille kaikissa muodoissaan. Päivään voi osallistua leipomalla itse pullia, hakemalla pullaa kaupasta tai käydä nauttimassa pullaa lempikahvilassaan.
Korvapuustit ovat olleet oleellinen osa suomalaista ja ruotsalaista leivontaperinnettä vuosikymmenten ajan. Mikä olisikaan parempaa ilmojen viilentyessä kuin lämmin ja pehmeän kanelinen pulla.
Nappaa alta talteen klassisten korvapuustien resepti tai ohje vegaaniseen versioon klassikkopullasta.
Korvapuustit
20 kpl
- Ainekset
- 25 g voita
- 1 rkl kardemummaa
- 5 dl maitoa
- 50 g (1 pala) hiivaa
- 1 muna
- 1 tl suolaa
- 1 ½ dl sokeria
- 100 g voita
- 14 dl (noin 900 g) vehnäjauhoja
- Täyte
- 100 g voita
- 1 dl sokeria
- 3 rkl kanelia
- Voiteluun
- 1 muna
- Pinnalle
- raesokeria
Valmistusohje
Kiehauta kardemumma voisulassa. Lisää maito. Murenna hiiva kädenlämpöiseen seokseen. Lisää muna, suola ja sokeri. Lisää osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta loput jauhot sekä pehmeä voi taikinaan. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
Kauli taikina kahdeksi noin 50 x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä levyille pehmeä voi, ripottele päälle sokeri ja kaneli. Kääri levy pitkältä sivulta napaksi rullaksi. Jätä sauma alapuolelle. Leikkaa terävällä veitsellä 3 cm:n paloja vinottain niin, että joka toinen leikkaus on vinoon toiseen suuntaan ja toinen vinoon toiseen suuntaan. Paina peukaloilla kapea kärki alas, jolloin kierteet tulevat hiukan ulospäin. Voit leikata myös suoria paloja ja painaa niihin syvennyksen keskelle. Kohota liinan alla.
Voitele kohonneet korvapuustit. Ripota pinnalle raesokeria. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Vegaaniset korvapuustit
noin 12 kpl
- Ainekset
- 2 ½ dl kaurajuomaa
- ½ (à 50 g) pkt hiivaa
- 1 ½ dl sokeria
- noin 8 dl vehnäjauhoja
- 2 tl kardemummaa
- ¼ tl suolaa
- 75 g maidotonta margariinia
- Täyte
- 25 g maidotonta margariinia
- 2 rkl sokeria
- 1 rkl kanelia
- Voiteluun
- ½ dl vettä
- ½ dl siirappia
- Koristeluun
- 2 rkl raesokeria
Valmistusohje
Liuota kädenlämpöiseen kaurajuomaan hiiva. Lisää sokeri ja sen verran jauhoja, että saat vellimäisen juuren. Peitä kulho liinalla ja nosta lämpimään paikkaan, kunnes juuri kuplii, eli noin 10 minuutiksi.
Lisää kardemumma, suola ja sulatettu, jäähtynyt rasva. Alusta joukkoon jauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä noin 5 minuuttia.
Kauli taikina noin 30 × 60 cm kokoiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä taikinalle huoneenlämpöinen rasva ja ripottele päälle sokeri ja kaneli. Kääri taikina leveämmältä sivulta pötköksi ja leikkaa kolmikulmaisiksi paloiksi. Nosta palat pystyyn kapea kohta ylöspäin leivinpaperin päälle pellille. Muotoile pullat korvapuusteiksi painamalla sormella keskeltä kapeimmasta kohdasta alas. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa vähintään 40 minuuttia.
Voitelua varten sekoita vesi ja siirappi keskenään. Voitele pullat ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Vinkki: Voit korvata tuorehiivan 1 pussilla (11 g) kuivahiivaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






