Ravintolassa allerginen henkilö on henkilökunnan ammattitaidon varassa – allergeeneja voi löytyä yllättävistäkin paikoista
Allergia-, iho- ja astmaliitto muistuttaa, että ruoanlaitossa täytyy olla tarkkana, jos valmistaa ruokaa allergiselle.
Kodin ulkopuolella ruokaillessa, esimerkiksi ravintolassa tai kahvilassa, allerginen henkilö on henkilökunnan ammattitaidon varassa. Kuva: Pasi LeinoRuoka-allergiat ovat yleisiä. Suomalaisista lapsista ruoka-allergiaa esiintyy 5–8 prosentilla ja aikuisista 2–5 prosentilla. Ruoka-allergioiden on raportoitu lisääntyneen maailmalla. Erityisesti pähkinäallergiat ovat yleistyneet.
Tyypillisiä ruoka-allergian aiheuttajia aikuisilla ovat pähkinät, kalat ja äyriäiset. Lapsilla allergisia oireita aiheuttavat eniten kananmuna, maito ja vehnä.
Allergeeneja eli allergiaa aiheuttavia aineita voi löytyä yllättävistäkin paikoista. Esimerkiksi caesarkastike tai valkoviinien kirkastusaine voi sisältää kalaa ja kananmunaa löytyä pastasta tai pikeeristä eli keksien koristeluaineesta.
Allergiselle ruokaa valmistettaessa tulisi varmistaa, että raaka-aineiden ainesosaluetteloissa ei ole allergiselle sopimattomia aineita. Allergia-, iho- ja astmaliitto toivoo, että kahviloissa ja ravintoloissa olisi saatavilla tieto ruoka-annosten kaikista ainesosista. Tällöin jokainen asiakas voi itse tarkistaa, mitä annokset sisältävät.
Ruoka-allergioiden kanssa pitää olla tarkkana. Pahimmillaan ruoka-allerginen voi saada anafylaksian eli henkeä uhkaavan yliherkkyysreaktion. Tyypillisimpiä oireita ovat kuitenkin suolisto-oireet, iho-oireet, kutina ja turvotus.
”Allerginen voi joutua juoksemaan loppupäivän vessassa tai hänellä on seuraavat kolme päivää ikävää ihottumaa. Hän voi joutua myös sairaalaan, jos hän saa anafylaktisen kohtauksen”, Allergia-, iho- ja astmaliiton verkkoasiantuntija Anu Sauliala sanoo.
EU:n elintarviketietoasetuksessa on määritelty 14 yleisintä allergeenia, jotka on ilmoitettava elintarvikkeiden pakkauksissa. Myös ruokaa tarjoilevissa paikoissa tulee tiedottaa asiakkaita, jos ruoat sisältävät näitä allergeeneja.
14 allergeenia, joista on ilmoitettava
Lähde: Allergia-, iho- ja astmaliitto
Jos allerginen on herkistynyt ainesosille, jotka eivät kuulu yleisimpien allergiaa aiheuttavien aineiden joukkoon, on hankalampi selvittää, sopiiko ruoka hänelle.
”Se, että oman allergian aiheuttajaa ei tarvitse kertoa ravintoloiden ja kahviloiden ruoka-annoksissa, voi hankaloittaa allergisen elämää tosi paljon. Tällöin allergisen täytyy olla erityisen tarkka, mutta myös niiden, jotka tekevät hänelle ruokaa”, sanoo liiton allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina Ijäs.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







