HK Scan muutti possun lähes kanaksi
Punaisen lihan terveyshaittoja saadaan kumottua ruokinnan avulla.Missään muualla maailmassa ei HK Scanin mukaan ole ruokinnan avulla muutettu sianlihan rasvahappokoostumusta samaan tapaan kuin suomalaisessa rypsiporsaassa. Näin punainen liha on saatu valkoiseksi eli kananlihan veroiseksi. Se on tarkoituskin, sillä ravitsemussuositukset kehottavat vähentämään punaista ja suosimaan vaaleaa lihaa.
Rypsiporsas on HK Scanin helmi, unelmalihaa. ”Meidän iso toiveemme on, että suomalaiset oppisivat arvostamaan omaa ruuantuotantoa ja rypsiporsaasta saataisiin myös vientivaltti. Meillä on asiat tosi hyvin täällä”, hehkuttaa johtaja Samuli Eskola.
Sianlihaa on vaivannut mielikuva epäterveellisestä ja rasvaisesta junttilihasta. HK Scan halusi muuttaa sen. 2000-luvun alussa se löysi sellaisen ruokinnan, jolla lihan rasvahappokoostumus muuttui suotuisaksi. Rypsipossutuotteet lanseerattiin vuonna 2011.
”Meillä on maailman valvotuin tuotantoketju, ruokinnassa valkuaisen lähde on geenimuuntelematon kotimainen härkäpapu, ja liha on sekä maukasta että terveellistä”, Eskola vakuuttaa.
Rypsiporsastiloja on yhdeksän, joista yksi on Sari ja Vesa Harjumaan tila Huittisissa. Harjumaiden mukaan rypsiporsaan tuotantokustannukset ovat viidenneksen korkeammat kuin tavanomaisen. Ero johtuu erilaisesta ruokinnasta.
HK Scan myy rypsiporsasta Suomen lisäksi Ruotsissa rapsgris-nimellä. Se on aloittanut rypsiporsastuotteiden viennin myös Hongkongiin. tavoitteena päästä myöhemmin Kiinan valtaville markkinoille.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

