Joka kolmas nuori kertoo noudattavansa erikoisruokavaliota – yleisin on laktoositon ja gluteenitonta ruokaa syö kaksi sadasta
Kasvisruokavaliota noudattavista ja vegaaneista nuorista kolmasosa oli syönyt viikon sisällä broileria.
Kolmasosa suomalaisnuorista noudattaa jotain ruokavaliota – useimmiten samaa kuin vanhempansa. Kuva: PAsi LeinoTutkimusyritys Ipsos selvitti viime kesänä 13–19-vuotiaiden nuorten ruoka-asenteita Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Kustakin maasta oli mukana viisisataa nuorta. Tutkimuksen teetti Arla.
Tutkimuksen mukaan Ruotsissa lähes puolet, 40 prosenttia, nuorista kertoi noudattavansa erikoisruokavaliota, suomalaisista joka kolmas ja tanskalaisista lähes joka neljäs.
Suomalaisnuorista 17 prosenttia sanoo syövänsä laktoositonta ruokaa. Pääasiassa kasvispainotteisesti syöviä eli fleksaajia on kuusi prosenttia, vegaaneja kaksi ja gluteenitonta ruokaa syöviä kaksi prosenttia.
Kaikki nuoret eivät ole ruokavalionsa suhteen tiukkoja. Esimerkiksi kasvisruokavaliota noudattavista ja vegaaneista joka kolmas oli syönyt viikon sisällä broileria.
“Vaikka ruokavaliota noudattaa vain kolmasosa nuorista, he kuitenkin uskovat, että huomattavasti suurempi osa kavereista – 56 prosenttia – on jollain ruokavaliolla. Tämä voi johtaa siihen, että nuoret kokevat tarpeettomasti ystävien kautta tulevaa painetta omia valintojaan kohtaan”, Arla Suomen tuotekehityspäällikkö Minna Elovainio pohtii tiedotteessa.
Nuorten ruokailutottumuksiin vaikuttavat eniten vanhemmat, kaverit ja sosiaalinen media. Vähemmän merkitystä on sillä, mitä viralliset suositukset, opettajat ja lääkärit sanovat, ilmenee tutkimuksesta.
Elovainio pohtii, että vaikka asiantuntijoiden neuvoilla on nuorten omasta mielestä vähäisempi merkitys, niin ne saattavat vaikuttaa vanhempien kautta.
Suomalaisnuoret tuntevat suositukset vähän muita paremmin ja heistä 89 prosenttia pitää niitä luotettavina.
Viralliset suositukset eivät kuitenkaan innosta nuoria hakemaan lisätietoa, ja suomalaiset nuoret myös ajattelivat muiden maiden nuoria useammin, että suositukset ovat vanhanaikaista luennointia.
Elovainion mukaan olisikin tärkeä kehittää viestintää nuorille niin, että nämä innostuisivat terveellisestä ravitsemuksesta.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
