Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Näin valmistuvat maistuvat vohvelit – tällainen rauta sopii sinulle

    Rapeat vohvelit maistuvat herkullisilta niin ruokaisten kuin makeiden lisukkeiden kanssa. Tarjoa vohveleita yllätys­vieraille,­ järjestä pikkuväelle vohvelikestit tai suvulle sunnuntaibrunssi.
    Vohvelia kannattaa maistaa perinteisten makeiden lisukkeiden lisäksi suolaisten kaverien kanssa.
    Vohvelia kannattaa maistaa perinteisten makeiden lisukkeiden lisäksi suolaisten kaverien kanssa. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Jos kaipaat kalenterivuoteen lisää herkuttelumerkkipäiviä, kaiva kaapista vohvelirauta ja vietä vohvelipäivää Ruotsin malliin 25.3. Vohvelikesteissä kannattaa varata noutopöytään niin ruokaisia kuin makeita päällysteitä.

    Makeiden vohvelien taikinaa voit maustaa kardemummalla tai kanelilla, vaniljasokerilla, appelsiininkuoriraasteella tai kaakaojauheella. Tarjoa lisänä hilloja, marjoja ja hedelmiä sekä jäätelöä, kerma-, suklaa- tai vaniljavaahtoa. Viimeistelyyn sopivat strösselit, suklaa-, karkki- ja pähkinärouheet sekä vaahterasiirappi tai erilaiset jälkiruokakastikkeet ja -levitteet.

    Kun tarjoat vohvelit suolaisina, jätä sokeri pois taikinasta ja korvaa halutessasi osa nesteestä porkkana- tai punajuurimehulla tai kasvisliemellä. Vaihda vehnäjauhot täysjyväjauhoihin, tai korvaa osa kaurahiutaleilla tai mannasuurimoilla. Voit lisätä taikinaan vaikkapa pakastepinaattia tai pestoa makua antamaan. Saat pitsavohveleita, kun lisäät taikinaan pitsamaustetta, pari valkosipulinkynttä puristettuna, tomaattipyreetä ja emmentaljuustoraastetta.

    Päällystevaihtoehdot kannattaa nostaa pöytään erillisissä kipoissa: tonnikalaa, savu- tai graavikalaa, mätiä, erilaisia leikkeleitä tai paistettua jauhelihaa. Päällysteiden alle voit sipaista maustettua tuorejuustoa tai ranskankermaa. Vohvelin viimeistelyyn sopivat silputut kasvikset, kuten kevätsipuli, tomaatti, retiisi ja paprika sekä erilaiset vihannessäilykkeet.

    Vohvelivillitys aiheuttaa kysyntää myös laitepuolella. Valikoimasta kannattaa seuloa tehokas, säädettävä ja tasaisesti paistava rauta, joka kestää käytössä hyvässä lykyssä loppuelämän. Useimmille yksipesäinen rauta riittää, suurperheessä tai urheilu­seuran tapahtumissa kaksipesäinen puoltaa paikkansa.

    Laitteiden teho vaihtelee 700:stä 1 400 wattiin. Mitä enemmän tehoa, sen nopeammin vohvelit paistuvat. Monissa laitteissa on mahdollisuus säätää lämpötilaa sen mukaan, halutaanko vaaleita vai tummia vohveleita. Joissakin merkkiääni ilmoittaa, kun vohveli on valmis, eli paistaja voi rauhassa touhuta välillä muuta.

    Vaikka kaikissa uusissa raudoissa on tarttumattomat paistopinnat, tekee niille pieni ruokaöljyvoitelu välillä hyvää. Kevyt sipaisu voitelusiveltimellä riittää.

    Rapeat vohvelit

    noin 15 kpl

    3 kananmunaa

    4 dl maitoa

    1 dl kivennäisvettä

    4 dl vehnäjauhoja

    2 rkl sokeria

    1 tl leivinjauhetta

    ¾ tl suolaa

    75 g voita sulatettuna

    Riko munat kulhoon, lisää maito ja kivennäisvesi. Vatkaa seos tasaiseksi.

    Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja lisää munaseokseen vatkaten. Sekoita joukkoon vähän jäähtynyt voisula. Anna taikinan turvota huoneenlämmössä vartin tai jääkaapissa tunnin verran.

    Paista taikinasta vohveleita vohveliraudalla. Voitele välillä raudan paistopintoja tarttumisen estämiseksi.

    Nauti vohvelit haluamiesi suolaisten tai makeiden päällysteiden kanssa.

    Vinkki! Valmiiden vohvelien määrä riippuu taikinan annostelusta ja vohveliraudan koosta, sillä vohveleiden halkaisijamitta voi vaihdella 15:stä 20 senttiin.