Empanadat
Empanadat ovat lähtöisin Espanjasta ja levinneet sieltä Etelä-Amerikkaan. Täytetty nyytti hurmaa maulla ja ulkonäöllä. Maissijauhot antavat taikinaan kellertävän värin.
Nosta voidellun taikinapyörylän reunat ylös vastakkain ja nipistele empanadan saumakohta huolellisesti kiinni. Kuva: Jaana KankaanpääEmpanadat
noin 30 kpl
Taikina
- 100 g voita
- 4 dl maitoa
- 6–7 dl vehnäjauhoja
- 3 dl maissijauhoja
- 1 tl suolaa
- 1 rkl leivinjauhetta
- 1 muna
Täyte
- 1 dl punaisia linssejä
- 1 suippo punainen paprika
- 1 suippo keltainen paprika
- pieni purjo
- 2 rkl tuoretta inkivääriä
- 1/2 mietoa chilipalkoa
- 2 rkl voita
- 1 tl jeeraa
- 1/2 tl mustapippurirouhetta
- 1 tl suolaa
Voiteluun
- muna
Valmistusohje
Valmista täyte maustumaan edellisenä päivänä. Kypsennä linssit pakkauksen ohjeen mukaan. Halkaise paprikat ja poista siemenet.
Leikkaa paprikat pienen pieniksi kuutioiksi. Silppua huuhdeltu purjo, chili ja inkivääri. Sulata voi pannulla ja kuullota kasviksia hetki. Lisää pannulle kypsät linssit ja mausteet. Hauduta hetki ja jäähdytä.
Sulata taikinan voi kattilassa ja lisää maito. Sekoita vehnä- ja maissijauhot (ei maissitärkkelysjauhoja), suola ja leivinjauhe. Kaada jäähtynyt voi-maitoseos jauhojen joukkoon ja lisää muna. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Leivo saman tien piirakoiksi.
Kauli taikina osissa noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Ota muotilla (esimerkiksi lasilla) halkaisijaltaan noin 8 senttimetrin pyörylöitä. Voitele reunat munalla.
Nosta pyörylälle noin ruokalusikallinen täytettä. Nosta reunat vastakkain ja nipistä saumakohta kiinni. Laita pellille saumapuoli ylöspäin. Voitele pinta munalla. Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.
Tarjoa glögin kanssa pikkusuolaisena.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
