Älä anna nimen hämätä jouluherkuissa – Maatilan tai Kartanon ei takaa raaka-aineen kotimaisuutta
Kaupassa kannattaa tutkia pakkauksia, ettei kotimaista suosiessaan hämäänny kotoisalta kuulostavaan nimeen, huomauttaa Heidi Siivonen.Jouluherkut voi koostaa kotimaisista aineksista, mutta ostoksilla kannattaa olla tarkkana. Avainlippu tai Suomen lippu kertovat, että tuote on ainakin osittain valmistettu Suomessa, mutta raaka-aineet saattavat olla peräisin mistä vain.
Kotoisalta kuulostava nimikään ei takaa raaka-aineen suomalaisuutta, sillä esimerkiksi Maatilan Parhaat -kermajuusto tulee Virosta ja Lihamestarien savukinkku Saksasta.
MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen neuvookin tarkistamaan pakkauksesta aina Hyvää Suomesta -merkin tai kasviksista, vihanneksista ja joulukukista Sirkkalehti-merkin. Vain ne takaavat, että tuotteen alkuperä – myös raaka-aine – on suomalainen.
Perinteiset jouluruuat – laatikot, rosollit ja kinkku – ovat yleensä suomalaista alkuperää ja niiden raaka-aineet satokauden päätteeksi parhaimmillaan ja myös edullisia. Joulupuuronkin voi hauduttaa kotimaisista viljoista, kuten kokonaisista kaura- tai ohrasuurimoista ja tuloksena on riisiäkin ravintorikkaampi herkku.
Jos joulupöydässä on kasvissyöjiä, Siivonen vinkkaa paistamaan kinkun tilalle kokonaisen sellerin, joka jalostuu uunissa huikeaksi herkuksi.
Pukinkonttiin hänelle, jolla on jo kaikkea, Siivonen paketoisi kotimaisia juustoja oman maan hillojen kera ja käsitöiden ystävälle kotimaisia villalankoja tai niistä neulotut sukat tai myssyn.
Myös kuusikaupoilla Siivonen suosii Suomessa kasvanutta puuta. "Se pukee kodin kestävästi jouluun."
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


