Hellan kulmalla: Mitä loppiaisena kuuluisi syödä?
Vanhassa Asia on pihvi -ruokaohjelmassa muistellaan entisajan loppiaista ja hyödynnetään monipuolisesti joulun tähderuokia.Suomessa loppiaisen ajalle ei ole olemassa omia selkeitä perinneruokiaan.
Oikeastaan koko loppiainen merkitsee enemmänkin juhla-ajan loppua ja arkeen palaamisen merkkipäivää, kuin juhlaa itsessään. Kyseessä on kristillinen juhlapäivä, joka päättää joulun pyhät.
Joulukuuset katoavat loppiaisena kotien olohuoneista. Vaikka kinkku on suussa sulavaa, on sitä loppiaiseen mennessä mätetty yleensä jo kyllästymiseen saakka.
Mitä loppiaisena sitten kuuluisi syödä?
Ylen Elävästä arkistosta löytyvässä ohjelmassa Asia on pihvi (esitetty 1970-luvulla) keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo muistelevat entisajan loppiaista ja sen jälkeisiä viikkoja.
Ohjelmassa valmistetaan loppiaiskalaa silakasta. Silakan valmistamiseen käytetään joulusahtia. Joulun tähderuokia hyödynnetään muutenkin monipuolisesti. Kinkun tähteistä ja lantusta loihditaan kinkkuvuokaa ja punakaalista tehdään salaattia. Maitokastikkeella kuorrutetaan tähteeksi jäänyttä lipeäkalaa.
Kolmosen ja Vanamon loppiaisruokaideat vuosikymmenten takaa ovat vain yksi tapa maistuvan loppiaisruuan tekemiseen. Perusajatus jouluruuan tähteiden hyödyntämisestä loppiaisen menussa on kuitenkin ilman muuta kannatettava.
Ruokahävikki on Suomessa merkittävä ongelma. Luonnonvarakeskuksen mukaan kotitaloudet heittävät Suomessa roskiin vuosittain noin 20–25 kiloa ruokaa. Elintarvikejätettä syntyy yhteensä 50–60 kiloa henkeä kohden vuodessa.
Elävä arkisto: Loppiaisen ruokia
Luonnonvarakeskus: Kotitalouksien ruokahävikki vastaa 139000 henkilöauton kasvihuonekaasupäästöjä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






