Nobel-illallisilla tarjoiltiin kruunupäille ohrapuuroa
Ruotsissa järjestetyn Nobel-illallisen lähes 1 300 vierasta nauttivat aterian, joka toi esiin kotimaisia raaka-aineita. Joukossa oli tarkkaan varjeltu salaisuus: luomuohrasta valmistettu.
Kotimainen luomuohra sekä omenat maistuivat Nobel-illallisten vieraille. Kuva: Johannes Tervo, Maija Partanen, koonnut: Aatu JaakkolaArkiselta kuulostaa: ohraa tarjolla kuninkaallisille. Mutta kotimainen luomuohra maistui tiistaina 10. joulukuuta Nobel-illallisilla Ruotsissa. Ruokailijoita oli lähes 1 300.
Ohra ei ollut mitä tahansa viljaa, vaan Södermanlandissa sijaitsevan luomuviljaan erikoistuneen Warbro Kvarn -myllyn tarkoin varjelema salaisuus, kertoo ATL. Vain myllyn toimitusjohtaja tiesi, että myllyn toimittamista luomuohraryyneistä valmistettua puuroa tarjoillaan Nobel-illallisella.
Puuro ei ehkä ole paras sana kuvaamaan pääruuan lisuketta, jossa oli ohraryynien lisäksi villejä ja viljeltyjä sieniä, maa-artisokkaa ja paahdettua kanakastiketta.
”Lisuke perustuu täysjyväviljaan, jota lähes kaikkien tulisi syödä enemmän pysyäkseen terveinä”, kertoo illallisen pääkokki Jessie Sommarström.
Pääruokana tarjoiltiin broileria. Sommarströmin mukaan broileri on ruokaa, jota pitäisi syödä nykyistä harvemmin eli se sopii erityistilaisuuksiin.
”On tärkeää valita siipikarjaa tuottajilta, jotka asettavat eläinten hyvinvoinnin etusijalle ja antavat lintujen toteuttaa luonnollista käyttäytymistään.”
Pääruoassa Sommarström yhdisti broilerin ja palkokasveja. Yhdistelmä on kokin mukaan sekä maukas, ravitseva että auttaa vähentämään ruoan ilmastojalanjälkeä.
Illallisella myös toinen ruotsalainen raaka-aine pääsi parrasvaloihin: omena.
"Valitsin omenat jälkiruokani pohjaksi monista syistä. Pääpaino on juhlistaa yhtä harvoista ruotsalaisista luonnontuotteista, jotka ovat sesonkiluonteisia ympäri maata”, kertoo illallisten toinen kokki Frida Bäcke
Jälkiruokana oli myös jäätelöä, joka oli maustettu saunakukalla ja punssiliköörillä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




