Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Neljä helppoa ruokaa broilerista – näitä kannattaa kokeilla!

    Broilerinliha on suomalaisten suosikki, eikä syyttä. Siitä valmistat herkullisia nopeita sekä pidemmän kaavan mukaisia ruokia niin arkeen kuin juhlaan.
    Loihdi upeita ruokia broilerista helpoilla resepteillä.
    Loihdi upeita ruokia broilerista helpoilla resepteillä. Kuva: Sanne Katainen

    Broileri on monipuolinen raaka-aine, josta valmistuu maittavia ruokia. Klassisen Lyonin kanan salaisuus on reilussa määrässä punaviinietikkaa, joka yhdessä valkosipulin, tomaattipyreen ja ranskankerman kanssa maustaa ruoan herkulliseksi. Liemen kokoon keittäminen on ruoan juju, joten siinä ei kannata oikaista. Lyonin kana maistuu esimerkiksi perunoiden ja höyrytettyjen kasvisten kanssa.

    Riisipedillä kypsennetyt broilerinkoivet on helppo ruoka, joka valmistuu simppelisti yhdessä astiassa. Kuivatut herkkutatit, salvia ja eksoottinen Ras el Hanout -mauste antavat sille ainutlaatuisen maun. Ras el Hanout on marokkolainen maustesekoitus, joka sisältää mm. paprikaa, korianteria, kardemummaa ja inkivääriä. Rinnalleen mausteinen riisi ja broileri ei kaipaa kuin raikkaan salaatin, jonka voi valmistaa ruoan kypsyessä uunissa.

    Suosittu broiler

    Broilerinliha maistuu suomalaisille, sillä sitä kuluu vuodessa henkeä kohden peräti noin 26 kiloa.

    Broilerista voi valmistaa monipuolisia ruokia, jotka sopivat monenlaisiin tilanteisiin. Vaalealihainen broileri on kevyttä, vähärasvaista ja mureaa, ja se kypsyy ruoaksi nopeasti.

    Broilereita kasvatetaan Suomessa noin 170 tilalla, ja kotimaisen broilerinlihan tunnistaa Hyvää Suomesta -merkistä.

    Kun arki kaatuu päälle, niin nopeasti valmistuvat ruoat ovat pelastus. Kaupan pakastealtaan peruna-kasvispakasteella ja tuorejuustolla syntyy maukas broilerikeitto, joka on pöydässä 20 minuutissa. Voit valita tuorejuustoksi mieluisan maun, ja keitto uppoaa koko perheelle.

    Nopeasti kypsyvänä broileri sopii mainiosti myös vokkiruokiin. Varsinaista vokkipannua ei välttämättä tarvita, sillä vokin voi valmistaa myös isossa paistinpannussa. Erilaisia vokkivihanneksia löytyy kaupoista lukuisia, joten valinnanvaraa löytyy. Nuudeleiksi kannattaa valita täysjyväinen versio.

    Lyonin kana on herkullinen ranskalainen klassikkoruoka. Paras tulos syntyy, jos broileripaloissa on nahka päällä.
    Lyonin kana on herkullinen ranskalainen klassikkoruoka. Paras tulos syntyy, jos broileripaloissa on nahka päällä. Kuva: Sanne Katainen

    Lyonin kana

    4–5 annosta

    • Ainekset
    • 800 g broilerinpaisteja tai -paistileikkeitä
    • ½ tl suolaa
    • ½ tl mustapippuria
    • 2 rkl voita tai margariinia
    • 1 ½ dl punaviinietikkaa
    • 6 valkosipulinkynttä
    • 2 laakerinlehteä
    • 2 dl kanalientä
    • 2 rkl tomaattipyreetä
    • 1 prk (180 g) ranskankermaa
    • 2 tl kuivattua rakuunaa

    Valmistusohje

    Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

    Hiero lihoihin suolaa ja pippuria. Ruskista lihat rasvassa padassa, kunnes ne ovat saaneet kauttaaltaan väriä. Lisää punaviinietikka kerralla, ja anna sen sihahtaa reippaasti. Lisää paloitellut valkosipulit ja laakerinlehdet. Nosta kanneton pata uuniin 20 minuutiksi.

    Ota pata uunista ja siirrä lihat lautaselle. Lisää pataan kanaliemi ja tomaattipyree. Keitä liedellä, kunnes nesteestä on jäljellä puolet. Lisää ranskankerma, rakuuna ja lihat. Nosta pata takaisin uuniin noin 35 minuutiksi.

    Tarjoa Lyonin kana perunoiden ja höyrytettyjen kasvisten kanssa.

    Vinkki: Herkullisinta lihasta tulee, jos valitset lihapalat, joissa on nahka päällä. Tällöin nahat rapeutuvat ihanasti uunissa.

    Broilerinkoivet riisipetillä on yhden astia nerokas herkku.
    Broilerinkoivet riisipetillä on yhden astia nerokas herkku. Kuva: Sanne Katainen

    Broilerinkoivet riisipetillä

    noin 5 annosta

    • Ainekset
    • 3 dl täysjyväriisiä
    • 2 isoa sipulia
    • 2 valkosipulinkynttä
    • 6 dl vettä
    • 1 kanaliemikuutio
    • 1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
    • 1 dl kuivattuja herkkutatteja
    • 5 salvianlehteä
    • 1 rl ras el hanout -mausteseosta
    • 1 kg broilerin koipireisiä (maustamattomia)

    Valmistusohje

    Levitä riisi isoon, laakeaan uunivuokaan. Kuori ja hienonna sipulit. Kiehauta vesi ja liemikuutiot. Lisää liemeen hienonnetut sipulit, tomaattimurska, murustellut herkkutatit, hienonnetut salvianlehdet ja ras el hanout -mauste. Kaada liemi riisin päälle ja tasoita. Nosta päälle koipireidet.

    Peitä vuoka foliolla. Kypsennä 200-asteisessa uunissa ensin 30 minuuttia, poista sitten folio ja kypsennä vielä noin 30 minuuttia. Tarkista riisin ja broilerinlihan kypsyys ennen tarjoamista.

    Vinkki: Voit käyttää koipireisin tilalla myös broilerinnuijia. Tällöin ruoka valmistuu noin 45 minuutissa.

    Vinkki: Jos et löydä Ras el Hanout -maustetta, niin voit korvata se esimerkiksi grillausmausteella. Huomioi mahdollinen mausteen suolapitoisuus.

    Silloin, kun aika on kortilla, valmistuu broilerikeitto 20 minuutissa.
    Silloin, kun aika on kortilla, valmistuu broilerikeitto 20 minuutissa. Kuva: Sanne Katainen

    20 minuutin broilerikeitto

    noin 4 annosta

    • Ainekset
    • 1 rkl voita tai rypsiöljyä
    • 400 g broilerinjauhelihaa
    • 1 sipuli
    • 1 valkosipulinkynsi
    • 2 tl currya
    • 1 kanaliemikuutio
    • 1 l vettä
    • 2 laakerinlehteä
    • 10 mustapippuria
    • 1 ps (750 g) peruna-keittojuureksia (pakaste)
    • 1 rs (200 g) tuorejuustoa, esim. valkosipulin makuista
    • ½ dl lehtipersiljaa hienonnettuna

    Valmistusohje

    Kuumenna rasva kattilassa. Lisää broilerinjauheliha ja hienonnetut sipulit. Kuumenna sekoitellen, kunnes broileri on ruskistunut ja sipulit kuullottuneet. Lisää curry ja murustele joukkoon liemikuutio.

    Lisää kattilaan vesi, mausteet ja peruna-keittokasvikset. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää joukkoon tuorejuusto ja sekoittele, kunnes se on liuennut keittoon. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

    Viimeistele keitto hienonnetulla lehtipersiljalla.

    Vinkki: Voit valita keittoon haluamasi tuorejuustomaun.

    Koska viimeksi valmistit vokkia? Pakastekasviksista vokki valmistuu tuossa tuokiossa.
    Koska viimeksi valmistit vokkia? Pakastekasviksista vokki valmistuu tuossa tuokiossa. Kuva: Sanne Katainen

    Broilerivokki

    4 annosta

    • Ainekset
    • 400–500 g broilerinfileesuikaleita, maustamattomia
    • 2 rkl rypsiöljyä
    • 1 sipuli
    • 3 valkosipulinkynttä
    • 2 rkl ketjap manis soijakastiketta
    • 2 rkl makeaa chilitahnaa
    • 1 rkl soijaa
    • 2 dl vettä
    • 450 g vokkivihanneksia (pakaste, esim. lehtikaali-kasvis)
    • 100 g täysjyvänuudeleita
    • Viimeistelyyn
    • tuoretta korianteria

    Valmistusohje

    Paista broilerinfileesuikaleet rasvassa kypsiksi ahkerasti sekoitellen. Lisää loppuvaiheessa hienonnetut sipulit, maustetahnat, vesi ja vokkivihannekset. Kuumenna, ja anna kiehua nuudeleiden kypsymisen ajan.

    Keitä kattilassa vettä ja lisää nuudelit. Anna kypsyä nuudelipussin ohjeen mukainen aika. Valuta nuudelit ja lisää ne vokin joukkoon. Viimeistele korianterilla ja tarjoa heti.

    Vinkki: Soijat ja chilitahna ovat suolaisia, joten muuta suolalisäystä ei tarvita.