Yksi kikka tekee edullisemmastakin viinistä maukkaampaa – näin viini kannatta tarjoilla
Viiniasiantuntija kertoo, miten viini kannattaa tarjoilla.Viinistä saa enemmän irti, kun kiinnittää huomiota sen tarjoamiseen. Jo edullisempikin viini paranee, kun pitää mielessä muutaman asian.
Winestate-viiniyrityksen viiniasiantuntija ja Master of Wine Tuomas Meriluoto kertoo, että viinin lämpötila on kaikkein tärkein asia, kun viini halutaan saada maistumaan mahdollisimman hyvältä.
”Punaviinien kohdalla puhutaan usein huoneenlämmöstä oikeana tarjoilulämpötilana. Se on kuitenkin vähän liian korkea. Punaviini hyötyy siitä, että se on huoneenlämpöä viileämpää eli noin 18 astetta. Tällöin punaviini on raikkaampi ja alkoholi on vähemmän esillä. Punaviiniä kannattaakin pitää puoli tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua”, Meriluoto vinkkaa.
Valkoviini taas voi olla liiankin kylmää suoraan jääkaappilämpöisenä tarjottuna.
”Valkoviini kannattaa ottaa pois jääkaapista puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta sen maku pääsee paremmin oikeuksiinsa.”
Meriluoto neuvoo avaamaan viinipullon jo jonkin aikaa ennen nauttimista. Jos viinistä haluaa saada mahdollisimman paljon irti, pelkkä pullon avaaminen ei kuitenkaan riitä.
”Jos haluaa saada viinistä enemmän irti, kannattaa se kaataa esimerkiksi kannuun ja takaisin pakkaukseen ennen nauttimista.”
Jos viiniä jää yli, kannattaa sen säilytykseen kiinnittää myös huomiota niin, että juoma maistuu hyvältä myös seuraavana päivänä.
”Avattu viini kannattaa säilyttää suljettuna viileässä. Korkki kannattaa laittaa heti kiinni, kun viiniä on ottanut, niin viini saa happea mahdollisimman vähän. Jos avatun viinin haluaa saada säilymään muutaman päivän, voi käyttää korkkeja, joiden avulla saa pumpattua ilman pois pullosta”, Meriluoto neuvoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





