Joulukinkkua antaumuksella, kohtuudella vai kokonaan ilman?
Lakeuksilla syödään paljon kinkkua mutta Etelä-Suomessa yleistyy kokonaan kinkuton joulu, kirjoittaa MT:n toimittaja Jukka Koivula.
Joulukinkku on kotimainen perinneruoka, mutta monissa suomalaiskodeissa siitä on luovuttu kokonaan. Kuva: Jaana KankaanpääLapsuuden joulumuistoni Etelä-Pohjanmaan maaseudulta liittyvät perisuomalaiseen tapaan joulukuuseen, joulupukkiin, lahjojen jakamiseen, suvun kesken yhdessä oloon, pikkupakkasiin sekä luminietoksiin.
Erottamaton osa joulua on myös ruoka. Perunoiden, graavilohen ja laatikoiden makumaailmassa väreilee joulun tunnelmaa. Joulupöydän tähti on muhkea joulukinkku.
Kinkkua syödään lakeuksilla antaumuksella. Kinkut ovat usein niin jättimäisiä, että niistä riittää koko suvun tarpeisiin myös joulun välipäiviksi ja uuteenvuoteen saakka. Joulukinkun jämiä kaavitaan jääkaapista leivän päällisiksi ja kokonaisuus kuorrutetaan sinapilla. Ei ole lainkaan tavatonta, että saman suvun jäsenet tekevät useampia kinkkuja.
Kinkkua syödään lakeuksilla antaumuksella.
Antaumuksellisen kinkunsyönnin vastapainona korostuu nykyisin kohtuullisempi sianlihan nautinta. Monessa kodissa kinkkua syödään maltillisesti ja vain aattona muun jouluruuan kylkiäisinä.
Etelä-Suomessa yleistyy kokonaan kinkuton joulu. Osa on luopunut punaisesta lihasta tai vähentänyt sen syöntiä siinä määrin, että kinkku on korvattu esimerkiksi kalalla.
Pääkaupunkiseudulla kinkuton jouluruokailu on niin yleistä, että konkaripoliitikko Erkki Tuomioja (sd.) äityi kinkkukiukkuun. Hänen mielestään vegaaneillekin pitää olla ruokaa tarjolla, mutta lihaa ei tarvitse kaikilta kieltää maailman pelastamiseksi.
Entisen pitkäaikaisen ulkoministerin kanssa on helppo olla samaa mieltä. Jokainen valitkoon vapaasti itse, mistä aineksista joulupöytänsä rakentaa.
Hyvää ja maistuvaa joulua kaikille!
Kirjoittaja on Maaseudun Tulevaisuuden Keski-Suomen aluetoimittaja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









