Kokeile korvasieniä uudella tapaa: Juliennet ovat maistuva alkuruoka
Tuhti julienne kätkee sisäänsä maukasta korvasienimuhennosta. Annos saa päälleen lehtitaikinapeitteen.
Juliennet ovat herkullinen alkuruoka, joissa sienimuhennos maustetaan juustolla ja annosvuoka peitetään lehtitaikinalla. Kuva: Sanne KatainenJuliennet voi tehdä korvasienten sijaan myös esimerkiksi kuivatuista herkkutateista tai suppilovahveroista. Tuhtia juliennea riittää pieni annos, joten annosvuokien puutteessa ne voi valmistaa vaikkapa uuninkestäviin kahvikuppeihin.
Huom! Myrkylliset korvasienet on aina keitettävä kahteen kertaan väljässä vedessä ennen ruoanvalmistusta. Varaa kilolle sieniä 6 litraa vettä ja keitä vähintään 5 minuuttia. Kaada vesi pois, huuhtele sienet ja toista keittäminen uudella vedellä. Keitä isot korvasienimäärät ulkona.
Korvasienijuliennet
noin 6 alkupala-annosta
- Ainekset
- n. 5 dl esikäsiteltyjä korvasieniä
- 2–3 salottisipulia
- 1–2 valkosipulinkynttä
- 2–3 rkl voita tai rypsiöljyä
- 3 dl kuivaa valkoviiniä
- 150 g juustoraastetta
- 1 rkl vehnäjauhoa
- ½ tl suolaa
- ripaus valkopippuria
- 1 prk (200 g) smetanaa
- (ruokakermaa tai maitoa)
- Pinnalle
- 3 lehtitaikinalevyä
- (1 kananmuna)
Valmistusohje
Aloita ottamalla lehtitaikinalevyt sulamaan.
Hienonna kahteen kertaan runsaassa vedessä keitetyt korvasienet pienemmiksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna rasva kattilassa ja lisää sienet sekä sipulit. Sekoittele, kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Lisää valkoviini ja anna kuohahtaa.
Sekoita juustoraaste, vehnäjauhot ja mausteet smetanaan. Lisää seos kattilaan ja sekoittele, kunnes se kiehahtaa. Jätä hautumaan miedolle lämmölle vähintään 20 minuutiksi. Sekoittele välillä. Jos seos tuntuu liian paksulta, niin lisää tilkka ruokakermaa tai maitoa.
Jaa sieniseos pieniin, uuninkestäviin annosvuokiin tai esimerkiksi kahvikuppeihin, joissa ei ole kultakoristeita. Kauli lehtitaikinalevyjä tarvittaessa isommiksi ja leikkaa sopivan kokoiset hatut vuoille. Voitele taikinat halutessasi munalla. Paista 200-asteisessa uunissa, kunnes taikina on kypsynyt ja saanut kauniin värin, noin 20 minuuttia.
Tarjoa korvasienijuliennet alkupaloina.
Vinkki: Korvasienten makuaineet ovat rasvaliukoisia, joten sienikastikkeen voit valmistaa tekeytymään jo edellisenä päivänä. Ennen uunikypsennystä kiehauta seos, jaa vuokiin ja peitä lehtitaikinalla.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
