
Näin hyödynnät pakastevihannekset: 4 erinomaista ja helppoa reseptiä arkeen
Pakasteallas on kasvisten aarreaitta. Parhaaseen satoaikaan pakastetuista kasviksista löytyy nopeita ja vaivattomia raaka-aineita niin arkeen kuin juhlavammille aterioille.Kaupassa kannattaa kurvata pakastekaappien ja -altaiden kautta, ja ottaa mukaan kasvispakasteita. Niitä on helppo ja nopea käyttää, ja niillä voi helposti monipuolistaa ja lisätä omaa kasvisten käyttöä.
Tutusta peruna-sipulisekoituksesta valmistetaan tällä kertaa röstejä vohvelirautaa apuna käyttäen. Pinnoitettua vohvelirautaa käytettäessä rasvan määrää voi vähentää paistinpannulla tehtäviin rösteihin verrattuna. Vohveliraudalla röstien pinnoista tulee ihanan rapeita. Massalla ei ole tarkoitus täyttää koko vohveliraudan muottia, vaan valmistaa noin ø 12 cm pyöreitä röstejä. Kylmäsavulohi, mäti ja ranskankerma viimeistelevät arkisen röstin astetta korkeammalle.
Erilaiset kasvistahnat ovat maistuvia levitteitä leiville. Voileivät päällyksineen ovat yksi suomalaisten isoimmista suolalähteistä, joten vähäsuolaisilla itse tehdyillä kasvislevitteillä voi myös vähentää suolan saantia. Hernelevitteen ainoa suola tulee majoneesista. Kun majoneesin valitsee Sydänmerkki-tuotteena, niin suolan määrä levitteessä on hyvin maltillinen, mutta makua on kuitenkin reilusti.
Hyviä kasvistuotteita
Laajoista kasvispakasteiden valikoimista löytyy erilaisia vihannes- ja wokkisekoituksia, yhden kasviksen pakkauksia sekä uuni-, grilli- ja keittokasvissekoituksia. Oma kategoriansa ovat monipuoliset perunapakasteet, joista loihtii nopeasti vaihtelevaa perunaruokaa.
Toisin kuin usein ajatellaan, niin pakastettujen kasvisten ravintoarvot voivat olla jopa parempia kuin vastaavien kotimaisten varastokasvisten tai ulkomailta tuotujen tuoretuotteiden. Pakastekasvikset on käsitelty ja pakastettu satokaudella, kun ne ovat parhaimmillaan.
Ruokavirasto suosittelee raskaana olevia, ikäihmisiä sekä alentuneen vastustuskyvyn omaavia kuumentamaan kaikki pakastekasvikset ennen käyttöä listeriariskin vuoksi.
Punajuuri on herkullinen, mutta harmillisen vähän käytetty juures. Osaltaan käyttöä vähentää kuoriminen sekä pitkä kypsennysaika, jotka usein koetaan hankaliksi. Borskeittoainesta käytettäessä keitto valmistuu noin puolessa tunnissa, joten tuote nopeuttaa ja helpottaa tämän mainion juureksen käyttöä. Borssille tyypilliseen tapaan keittoon voi lisätä sitä lihatuotetta, mitä on saatavilla, esimerkiksi makkaraa, kinkkua tai kypsää kokolihaa.
Viime vuosien hittireseptin, kalatacojen, kotimaisuusastetta saa nostettua juuressuikaleiden avulla. Suikaleet kuumennetaan pannulla ja maustetaan salsakastikkeella, jonka tulisuuden voit päättää oman mieltymyksesi mukaan. Kalatacoihin käytetään simppelisti kalapuikkoja, mutta halutessasi voit vaihtaa ne muuhunkin paistettuun kalaan. Tätä kalaruokaa rakastavat kaikki, kannattaa kokeilla.
Röstiperunat syntyvät vohveliraudalla peruna-sipulisekoituksesta käden käänteessä. Kylmäsavulohi ja mäti nostavat arkisen perunan astetta juhlavammaksi. Kuva: Sanne KatainenVohveliröstit
4 annosta
- Ainekset
- 1 ps (500 g) peruna-sipulisekoitusta (pakaste)
- 1 kananmuna
- ½ dl vehnäjauhoja
- ¼ tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
- (voita tai margariinia)
- Lisäksi
- kylmäsavustettua lohta
- mätiä
- ranskankermaa
- tilliä
Valmistusohje
Sekoita sulaneeseen peruna-sipulisekoitukseen muna, jauhot ja mausteet. Sivele vohvelirautaan tarvittaessa voita tai margariinia. Levitä seosta vohveliraudalle noin ø 12 cm kokoiselle alalle. Paina rauta kiinni ja anna kypsyä, kunnes pinnat ovat saaneet sopivasti väriä ja perunat ovat kypsiä. Tämä vie raudan kuumuudesta riippuen 2–5 minuuttia.
Tarjoa vohveliröstit esimerkiksi kylmäsavulohen, mädin, smetanan ja tillin kanssa. Myös kinkku- tai kalatahna maistuu röstien kanssa.
Vinkki: Jos käytät pinnoitettua vohvelirautaa, niin sitä ei välttämättä tarvitse sipaista rasvalla ennen massan lisäämistä.
Pakasteherneet ovat huipputuote, josta syntyy monenlaista herkkua. Hernelevitteessä on enemmän proteiinia ja vähemmän suolaa kuin rasvalevitteissä. Kuva: Sanne KatainenHernelevite
noin 8 annosta
- Ainekset
- 1 ps (200 g) herneitä (pakaste)
- 1 dl auringonkukansiemeniä
- 2 rkl majoneesia
- 10 basilikanlehteä
Valmistusohje
Ota herneet huoneenlämpöön sulamaan noin tunti ennen valmistamista.
Paahda auringonkukansiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä. Varo polttamasta. Anna jäähtyä.
Nosta kaikki aineet tehosekoittimeen tai monitoimikoneen leikkuuterällä varustettuun kulhoon ja surauta tasaiseksi massaksi. Tarkista maku ja lisää halutessasi majoneesia tai basilikaa.
Tarjoa hernetahna leivän kanssa levitteenä. Se maistuu myös esimerkiksi voileipäkakun täytteenä.
Vinkki: Margariinin tai voin korvaaminen kasviksista valmistetuilla levitteillä on mainio keino vähentää leivän kanssa syödyn suolan määrää.
Vinkki: Jos kotitaloudessasi on listerian suhteen riskiryhmään kuuluvia, niin keitä herneitä pari minuuttia ennen soseutusta.
Punajuuri on mainio, mutta harmillisen vähän käytetty juures. Pakastealtaan borskeittoaines madaltaa kynnystä punajuuren käyttöön. Kuva: Sanne KatainenPikaborssi
4 annosta
- Ainekset
- 1 ps (700 g) borskeittoainesta (pakaste, esim. Pirkka)
- 5 dl vettä
- 1 pkt (250 g) bratwurstmakkaraa
- 1 tl voita tai öljyä
- Lisäksi
- ranskankermaa
- mustapippuria
Valmistusohje
Kumoa borskeittoaines ja vesi kattilaan. Lämmitä kiehuvaksi ja keitä pakkauksen ohjeen mukainen aika.
Paloittele makkarat ja paista niitä muutama minuutti rasvassa pannulla. Lisää makkarat keittoon ja jatka keittämistä, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Tarjoa keiton kanssa ranskankermaa ja mustapippuria.
Vinkki: Voit käyttää keittoon sitä lihatuotetta mitä on saatavilla, esimerkiksi makkaraa, kinkkua tai kypsää kokolihaa.
Tacoja tai tortilloja ei aina tarvitse täyttää salaatilla ja tuontivihanneksilla. Kotimaiset, salsakastikkeella maustetut juuressuikaleet maistuvat tortillassa mainioilta. Kuva: Sanne KatainenKalatacot salsajuureksilla
4 annosta
- Ainekset
- 2 ps (à 180 g) suikalejuureksia (pakaste)
- 1–2 dl vettä
- ½ prk (à 230 g) salsakastiketta
- 10–20 kalapuikkoa
- 8 tortillalettua
- Lisäksi
- ranskankermaa
- limenlohkoja
- korianteria
Valmistusohje
Kumoa jäiset suikalejuurekset pannulle. Lisää desi vettä sekä puoli purkkia salsaa. Kuumenna sekoitellen, kunnes kasvikset ovat kypsiä ja neste sopivasti haihtunut. Jos seos tuntuu liian kuivalta, niin lisää vettä puolen desi erissä. Valmis seos on mehevän kosteaa, ei siis liian vetistä eikä liian kuivaa.
Kypsennä kalapuikot pakkauksen ohjeen mukaan rasvassa pannulla, uunissa tai airfryerissa. Kuumenna tortillaletut pakkauksen ohjeen mukaan.
Kokoa tortillat tai anna ruokailijoiden koota omansa. Levitä tortillaletulle suikalejuuressekoitusta ja 1–2 kalapuikkoa. Purista päälle limenmehua, laita nokare ranskankermaa sekä korianteinlehtiä mielesi mukaan. Nauti heti.
Vinkki: Kalapuikkojen sijaan voit käyttää mitä tahansa paistettua kalaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







