Kukkakaali-metsäsienigratiini
(4 annosta)
1 keskikokoinen kukkakaali
tilkka vettä
Kastike:
30 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl kuumaa maitoa
1 dl kukkakaalin keitinvettä
2 dl paloiteltuja, pannulla kiehautettuja suppilovahveroita tai muita metsäsieniä
2 dl voimakkaan makuista juustoraastetta
1 tl suolaa
0,5 tl jauhettua muskottipähkinää
Poista kukkakaalista kanta ja suojuslehdet ja paloittele kaali isoiksi nupuiksi. Kiehauta nuppuja kannen alla vesitilkassa noin 5 minuuttia niin, että ne jäävät napakoiksi. Ota keitinvesi talteen.
Sulata paksupohjaisessa kattilassa voi ja sekoita siihen vehnäjauhot haarukkavatkaimella. Kun voi-jauhoseos on kiehahtanut, kaada sekaan kuumaa maitoa vähän kerrallaan ja vatkaa sileäksi.
Kaada joukkoon myös kukkakaalin keitinvesi ja anna kiehahtaa samalla vatkaten, jottei kastike pala pohjaan.
Sekoita valkokastikkeeseen sienet, raastettu juusto, suola ja muskottipähkinä.
Laita kukkakaalit voideltuun uunivuokaan ja kaada päälle kastike.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes gratiinin pinta on kauniin ruskea.
Tarjoa gratiinia peuran ulkofileen lisukkeena. Katso peuran ulkofileen resepti täältä.
Osaston luetuimmat
- Lidl toi kauppoihin valmiit yhden hengen jouluateriat – testasimme, miltä jouluruoka maistui
- Valmista herkullinen itsenäisyyspäivän menu: 4 ruokalajia
- Hellan kulmalla: Työvoitto maa-artisokista
- Paraisten piparkakut
- Aarre | Juhlava hirvicarpaccio saa herkullisen lisukkeen pihlajanmarja-omenahyytelöstä
- Tässä ohje ihanaan imellettyyn perunalaatikkoon
- Parsakaalisosekeitto