Kuusamo pyrkii ruuan mekaksi luonnonantimien avulla
Kuusamo haluaa tulla tunnetuksi villiruuan kotina. Entisajan arkiherkuista on tullut luksusruokaa.
Herkullinen jälkiruoka ravintola Tundrassa saa makunsa muun muassa puolukasta ja männynkerkästä. Kuva: Pekka FaliKUUSAMO (MT)
Vuonna 2020 Kuusamo ja Taivalkoski muodostavat Suomen merkittävimmän ruokamatkailukohteen, joka on myös kansainvälisesti tunnettu. Se on tavoite, jonka Elisa Kangasaho uskaltaa lausua ääneen.
Kangasaho vetää Kuusamon ja Taivalkosken elinkeinoyhtiön Naturpoliksen villiruokahanketta ja on rakentanut yhteistyötä kymmenien yritysten kanssa. 44 yritystä hyödyntää nyt Wild Food Kuusamo Lapland tai Wild Food Taivalkoski -tavaramerkkiä.
”Kun eletään keskellä luontoa, otetaan hyödyksi mitä saadaan.”
Näin filosofoi keittiömestari Jarmo Pitkänen, joka isännöi Studioravintola Tundraa Kuusamon Vuotungissa.
Villiruuan peruselementit – marjat, sienet, yrtit, riista, kala ja poro – ovat aina kuuluneet kuusamolaiseen ruokavalioon. Nyt näistä palikoista rakentuu ylellinen gourmet-ateria, josta ranskalainen Michelin-kokkikin saa makunystyränsä herkistettyä.
Pitkäsen mielestä niin sanotut vähempiarvoiset kalat, kuten hauki ja säynävä, ovat loistavia raaka-aineita ruokaherkkuihin. Hän kutsuu niitä ronskisti roskakaloiksi ja nauraa päälle.
Pariloitu haukimureke sipulin kanssa kuullotetun huhtasienimuhennoksen kanssa sulaa suussa.
Kaupunki myötämielinen villiruualle
Elo-säätiö palkitsi viime syksynä Kangasahon ja Pitkäsen Lentävä lautanen -palkinnolla. Valitsijat ylistivät kuusamolaisia työstä luonto-, hyvinvointi- ja ruokamatkailun hvväksi.
Kuusamo on järjestelmällisesti tehnyt alueestaan ”villiruuan kotia”. Ruokamatkailu ja villiruoka mainitaan jopa Kuusamon kaupungin strategiassa.
Elo-säätiön johtajan Seija Kurunmäen mukaan on varsin poikkeuksellista, että villiruoka on kuntatasolla huomioitu näin näkyvästi. Lähi- ja luomuruokalupauksia ovat tehneet monet kunnat.
Kaksi vuotta kestävä villiruokahanke on Kuusamon kaupungin, Taivalkosken kunnan, Pohjois-Pohjanmaan liiton ja EU:n rahoittama.
”Yritykset toivovat käytännön toimia, suunnitelmia on jo tarpeeksi”, Kangasaho sanoo.
Hanke on järjestänyt yrtti- ja sienikoulutuksia sekä opintomatkoja muun muassa mehustamolle ja pienteurastamolle.
Kuusamolaisia ruokatuotteita maistatettiin monissa tapahtumissa, esimerkiksi Herkkujen Suomessa Helsingissä. Kansainvälisiä huippukokkeja kävi myös Kuusamossa makumatkalla.
”Koillismaalla villiruoka on ollut arkipäivää. Nyt se nostetaan jalustalle”, Kangasaho kiteyttää.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
