Punaisen lihan määrää ollaan vähentämässä rajusti ‒ ravitsemussuositukset uudistetaan
Luonnoksessa nostetaan esiin punaiseen lihaan liittyvät ympäristö- ja terveysvaikutukset.Pohjoismaisten ravitsemussuositusten luonnoksessa on ilmoitettu uusi suositus punaiselle lihalle. Uusien suositusten mukaan punaisen lihan määrää tulisi vähentää huomattavasti nykyisiin suosituksiin verrattuna.
Nykyisten suositusten mukaan punaista lihaa tulisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa. Jos luonnos menee sellaisenaan läpi, tulisi uusien Pohjoismaisten suositusten mukaan punaista lihaa kuluttaa enintään 350 grammaa viikossa eli 150 grammaa nykyistä vähemmän.
Luonnoksessa todetaan myös, että käsiteltyä punaista lihaa tulisi syödä mahdollisimman vähän. Lisäksi punaisen lihan korvaamista valkoisella lihalla ei suositella.
”Punaisen lihan kulutuksen vähentäminen ei saa johtaa valkoisen lihan kulutuksen kasvuun. Ympäristövaikutusten minimoimiseksi lihankulutus tulisi korvata lisääntyneellä kasviperäisten elintarvikkeiden, kuten palkokasvien kulutuksella”, luonnoksessa sanotaan.
Uusissa suosituksissa punaista lihaa suositellaan syömään vähemmän terveyteen ja ilmastoon liittyvillä syillä.
”Huolimatta siitä, että punainen liha on hyvä ravintoaineiden lähde, sen ja erityisesti prosessoidun lihan viikoittainen 350–500 gramman kulutus voi lisätä paksusuolen syövän, sydän- ja verisuonitautien sekä tyypin 2 diabeteksen riskiä”, luonnoksessa sanotaan.
Näin luonnoksessa perustellaan lihan kulutuksen vähentämistä ympäristösyillä:
”Märehtijöiden lihan korkea tuotanto ja kulutus on merkittävä tekijä kasvihuonekaasupäästöjen ja erityisesti metaanin muodostumiselle.”
”Vaikka pohjoismaisella lihantuotannolla on suhteellisen alhaiset kasvihuonekaasupäästöt tuotettua lihakiloa kohden muihin maailman alueisiin verrattuna, korkea punaisen lihan kulutus on tärkein kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttaja ruokavalion kautta Pohjoismaissa ja Baltian maissa.”
Luonnoksessa todetaan, että tärkein tapa vähentää ruokavalion ympäristövaikutuksia on vähentää eläinperäisten tuotteiden kulutusta ja lisätä täysjyväviljan sekä palkokasvien kulutusta.
Uudet ravitsemussuositukset on tarkoitus julkaista kesäkuussa, kun luonnos palaa kuulemiskierrokselta. Tämänhetkiset suositukset ovat peräisin vuodelta 2012. Suomalaiset ravitsemussuositukset perustuvat pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






