Moussaka

Moussaka
8 annosta
Ainekset
- 2 kpl (noin 700 g) munakoisoa
Jauhelihakastike
- 400 g vähärasvaista jauhelihaa
- 2 rkl voita
- 3 (300 g) sipulia
- 2 valkosipulin kynttä
- 1/2 prk tomaattimurskaa
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 tl mustapippuria
- 1 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 1 kanelitanko
Juustokastike
- 1 dl vehnäjauhoja
- 6 dl täysmaitoa
- 2 1/2 dl (125 g) mozzarellaraastetta
- 1/2 tl suolaa
- 1/4 valkopippuria
Pinnalle
- 1/2 dl (25 g) mozzarellaraastetta
Valmistusohje
Poista munakoisoista kannat ja viipaloi munakoisot pitkittäin noin puolen sentin viipaleiksi. Suolaa ne ja anna seistä ainakin puoli tuntia. Kuivaa pinnalle tihkunut kitkerä suolaneste pois tarkkaan. Sivele palat öljyllä ja laita uunipannulle ylälämpöön, kunnes ne pehmenevät, ruskistuvat ja lakastuvat. Aikaa kuluu noin puoli tuntia. Anna jäähtyä.
Ruskista jauheliha voissa. Lisää hienonnetut sipulit ja valkosipuli, sekoittele ja kuumenna. Lisää tomaattisäilyke, liemikuutio ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen pari, kolme minuuttia. Anna kastikkeen tekeytyä hetki ja poista kanelitanko.
Mittaa juustokastikkeen jauhot kattilaan. Kaada joukkoon maito muutamassa erässä, sekoita vispilällä aina välillä tasaiseksi. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Lisää juustoraaste. Sekoita ja kuumenna kunnes juusto sulaa. Mausta.
Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain jauhelihakastiketta, munakoisoviipaleita ja juustokastiketta. Ripottele pinnalle juustoraaste.
Kypsennä uunin alaosassa 175 asteessa 45—50 minuuttia. Peitä paiston loppuvaiheessa leivin-paperilla, ettei pinta tummu liikaa. Tarkista kypsyys. Nosta vuoka uunista. Peitä alumiinifoliolla ja anna makujen tasoittua hetken ennen tarjoilua.
Osaston luetuimmat
- Vain harva syö tarpeeksi kasviksia ‒ tutkimus kertoo nyt uudesta suunnasta31.1.
- Sambialainen 1 200 hehtaarin kahvitilan isäntä kertoo, miksi suomalaisten suosikkijuoman hinta ampaisi korkeuksiin4.2. Tilaajalle
- Tulipalosta selvinnyt Kyrön tislaamo sai neljän miljoonan euron rahoituksen – ”Tilanne olisi voinut olla erittäin katastrofaalinen”3.2. Tilaajalle
- Söin täällä: Kehuttu Kanto ei tällä kertaa säväyttänyt mauillaan, vaikka miljöö on ihana4.2.
- Halkeaisiko raaka kananmuna veitsellä? – Koululaisten suosikkiaine kärsii lähtötason laskusta3.2. Tilaajalle
- Ruotsalaistutkimus: Useiden kasviproteiinien ravinteet imeytyvät huonosti3.2. Tilaajalle
- Maailman parhaat uunijuurekset8.3.2019