Moussaka

Moussakan perusraaka-aineita ovat munakoiso ja jauheliha. Moussakan mausta tulee täyteläisempi, jos se saa tekeytyä seuraavaan päivään.
Moussakan voi valmistaa jo edellisenä päivänä, sillä se vain paranee yön yli seistessään.
Moussakan voi valmistaa jo edellisenä päivänä, sillä se vain paranee yön yli seistessään. Kuva: Jaana Kankaanpää
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Moussaka

8 annosta

Ainekset

  • 2 kpl (noin 700 g) munakoisoa

Jauhelihakastike

  • 400 g vähärasvaista jauhelihaa
  • 2 rkl voita
  • 3 (300 g) sipulia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1/2 prk tomaattimurskaa
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 kanelitanko

Juustokastike

  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 6 dl täysmaitoa
  • 2 1/2 dl (125 g) mozzarellaraastetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 valkopippuria

Pinnalle

  • 1/2 dl (25 g) mozzarellaraastetta

Valmistusohje

Poista munakoisoista kannat ja viipaloi munakoisot pitkittäin noin puolen sentin viipaleiksi. Suolaa ne ja anna seistä ainakin puoli tuntia. Kuivaa pinnalle tihkunut kitkerä suolaneste pois tarkkaan. Sivele palat öljyllä ja laita uunipannulle ylälämpöön, kunnes ne pehmenevät, ruskistuvat ja lakastuvat. Aikaa kuluu noin puoli tuntia. Anna jäähtyä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ruskista jauheliha voissa. Lisää hienonnetut sipulit ja valkosipuli, sekoittele ja kuumenna. Lisää tomaattisäilyke, liemikuutio ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen pari, kolme minuuttia. Anna kastikkeen tekeytyä hetki ja poista kanelitanko.

Mittaa juustokastikkeen jauhot kattilaan. Kaada joukkoon maito muutamassa erässä, sekoita vispilällä aina välillä tasaiseksi. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Lisää juustoraaste. Sekoita ja kuumenna kunnes juusto sulaa. Mausta.

Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain jauhelihakastiketta, munakoisoviipaleita ja juustokastiketta. Ripottele pinnalle juustoraaste.

Kypsennä uunin alaosassa 175 asteessa 45—50 minuuttia. Peitä paiston loppuvaiheessa leivin-paperilla, ettei pinta tummu liikaa. Tarkista kypsyys. Nosta vuoka uunista. Peitä alumiinifoliolla ja anna makujen tasoittua hetken ennen tarjoilua.