Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Juhannuksen ihanat kasvisherkut valmistetaan tuoreista varhaisvihanneksista

    Juhannukseen mennessä varhaiskasvisten sesonki on alkanut. Nautitaan perunoista, porkkanoista, kesäkurpitsoista ja kaalista nyt, kun ne ovat tuoreimmillaan ja parhaimmillaan.
    Maustetut, hölskytetyt varhaisperunat sopivat grilliruokien ja savukalan kaveriksi.
    Maustetut, hölskytetyt varhaisperunat sopivat grilliruokien ja savukalan kaveriksi. Kuva: Sanne Katainen

    Varhaiskasviksia on muisteltu ja niistä on haaveiltu koko pitkä talvi. Nyt käsillämme ovat niin varhaisperunat, -porkkanat, -kaalit kuin -kesäkurpitsatkin. Pian edellä mainittuja ei tarvitse hakea edes kaupasta, kun oma kasvimaa alkaa puskea satoa.

    Onkohan meillä suomalaisilla mieluisampaa ja odotetumpaa kasvista kuin satokauden ensimmäiset varhaisperunat? Niiden maku on vastustamaton, ja juuri nostetusta varhaisperunasta irtoaa kuorikin vain kevyesti pyyhkäisemällä.

    Kun nuoria, nättejä ja pieniä varhaisperunoita on aikansa syöty vain voisilmän tai sillin kera, on aika tarjota niitä maustettuina ja salaateissa. Hölskyperunat on helppo ja takuuvarma kesäaterian suosikki. Siinä juuri ja juuri kypsiksi keitettyjen varhaisperunoiden joukkoon hölskytellään voita, ranskankermaa, suolakurkkua, tilliä ja sipulinvarsia. Niin kesäistä ja niin erityisen hyvää!

    Nuoret, naatteineen myytävät varhaisporkkanat ovat kasvimaan, kauppojen ja torien maukkainta antia. Ensimmäiset on aivan pakko nopeasti pesaista ja rouskutella sillensä menemään. Mutta seuraavat voikin jo nopeasti keittää ja grillata ja tarjota labnehin, eli valutetusta jogurtista valmistetun tuorejuustotyyppisen tahnan, sekä itse tehdyn dukkah-mausteseoksen kanssa. Voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta on varsin helppo ja yksinkertainen kesäinen kasvistarjottava.

    Kesäkurpitsaa on ulkomaantuontina meillä tarjolla ympäri vuoden. Ylivoimaisesti parhaan makuisia ovat kuitenkin pienet, kotimaiset kesäkurpitsat, joita voi löytää juhannuksesta lähtien hyvin varustetuista kaupoista sekä toreilta.

    Nuoria ja pieniä kesäkurpitsoita ei tarvitse kuoria, ja niiden sisus on mehevä sekä kokonaan syötävää, toisin kuin isoiksi kasvaneilla yksilöillä, joista ainakin siemenet kannattaa poistaa. Yrteillä maustettu raejuusto on kevyt ja maukas kumppani grillatuille tai paistetuille, nuorille kesäkurpitsoille.

    Ensimmäiset varhaiskaalit saapuvat kauppoihin Unkarista jo huhtikuun alussa, mutta kesäkuun alkupuolelle päästessä sato on yleensä vaihtunut kotimaiseksi. Nuori varhaiskaali on rapeaa, mehukasta ja maukasta, aivan erilaista tuoreena syötävää kaalia kuin tuttu talvikaali.

    Varhaiskaali sopii mainiosti myös grilliin, paistettavaksi tai lohkoina uunissa kuumennettavaksi. Mainion makunsa vuoksi se maistuu myös erinomaiselta ilman pitkää haudutusta. Kokojyväisestä sinapista valmistettu sinappimajoneesi sekä tuoreet sipulinvarret maustavat mehukkaat kaalinlohkot juuri sopivasti juhannuspöytään.

    Hölskyperunat on helppo ja takuuvarma kesäaterian suosikki.
    Hölskyperunat on helppo ja takuuvarma kesäaterian suosikki. Kuva: Sanne Katainen

    Hölskyperunat

    6 annosta

    • Ainekset
    • noin 1 kg perunoita
    • 20 g voita
    • 1 prk (180 g) ranskankermaa
    • 1 suolakurkku
    • 1 ruukku tilliä
    • 2 kevätsipulia
    • ¼ tl suolaa
    • 5 retiisiä

    Valmistusohje

    Pese perunat ja keitä juuri ja juuri kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta perunat ja nosta kattila ilman kantta hetkeksi takaisin levylle, jotta enin neste haihtuu perunoista pois.

    Lisää kattilaan retiisejä lukuun ottamatta muut aineet. Pane kansi takaisin ja hölskyttele kattilaa reippaasti, kunnes perunat hiukan hajoavat ja voi, ranskankerma ja makuaineet sekoittuvat tasaisesti perunoihin.

    Lisää perunoiden joukkoon pestyt ja viipaloidut retiisit. Tarjoa heti muiden kasvisruokien, sillien, savukalan tai grillilihojen kanssa.

    Jogurtista valmistettu labneh, grillatut porkkanat ja dukkah-mauste ovat herkullinen yhdistelmä.
    Jogurtista valmistettu labneh, grillatut porkkanat ja dukkah-mauste ovat herkullinen yhdistelmä. Kuva: Sanne Katainen

    Grillatut varhaisporkkanat labneh-pedillä

    6 annosta

    • Ainekset
    • 2 nippua varhaisporkkanoita
    • 2 tl öljyä
    • Labneh
    • 1 tlk (300 g) kreikkalaista jogurttia
    • 1 rkl sitruunamehua
    • ¼ tl suolaa
    • Dukkah-mauste
    • 1 ps (80 g) mantelirouhetta
    • 2 rkl seesaminsiemeniä
    • 1 rkl korianterinsiemeniä
    • 2 tl oreganoa
    • 1 tl juustokuminaa
    • ½ tl suolaa

    Valmistusohje

    Aloita valuttamalla jogurtti. Pane kahvinsuodatin tai puhdas harsokangas siivilään ja lusikoi jogurtti päälle. Nosta siivilä kulhon päälle ja anna jogurtin valua jääkaapissa seuraavaan päivään.

    Valmista dukkah. Paahda mantelirouhetta kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes se on saanut hiukan väriä. Lisää seesamin- ja korianterinsiemenet ja sekoittele, kunnes ne ovat kuumentuneet. Anna jäähtyä, ja sekoita joukkoon loputa mausteet. Jätä odottamaan.

    Keitä pestyjä porkkanoita muutama minuutti suolalla maustetussa vedessä. Valuta.

    Sekoita valutetun jogurtin joukkoon sitruunamehu ja suola. Levitä labneh tarjoiluastialle.

    Voitele porkkanat öljyllä ja grillaa muutama minuutti, kunnes pinnat ovat saaneet väriä. Nosta porkkanat labneh-pedille ja ripottele päälle dukkah-seosta. Tarjoa heti.

    Vinkki! Voit grillata nuoria porkkanoita myös ilman keittämistä. Käytä mietoa grillin lämpöä ja kääntele porkkanoita ahkerasti.

    Grillatut kesäkurpitsat ja yrttinen raejuusto on kevyttä kesäsyötävää.
    Grillatut kesäkurpitsat ja yrttinen raejuusto on kevyttä kesäsyötävää. Kuva: Sanne Katainen

    Kesäkurpitsaa ja yrttistä raejuustoa

    4 annosta

    • Ainekset
    • 2–3 kesäkurpitsaa
    • 2 rkl bbq-grillauskastiketta
    • 1 tlk (200 g) raejuustoa
    • 2 tl vaaleaa balsamicokastiketta
    • ½ dl ruohosipulia tai kesäsipulinvarsia hienonnettuna
    • ½ dl basilikaa hienonnettuna
    • ¼ dl oreganoa hienonnettuna
    • (ruohosipulinkukkia)
    • (suolaa)

    Valmistusohje

    Pese kesäkurpitsat ja leikkaa pitkittäin kahteen osaan.

    Valuta raejuustosta ylimääräinen neste pois. Sekoita raejuuston joukkoon balsamicokastike, ruohosipuli ja hienonnetut yrtit.

    Grillaa kesäkurpitsanpuolikkaita muutama minuutti kuumassa grillissä käännellen. Voitele leikkauspinnat grillauskastikkeella ja jatka grillausta, kunnes kesäkurpitsat ovat kypsitä ja saaneet sopivasti väriä. Nosta kurpitsat tarjoiluastialle ja lusikoi päälle raejuustoseos. Koristele halutessasi ruohosipulinkukilla tai muilla syötävillä kukilla, esimerkiksi orvokeilla. Tarjoa heti.

    Vinkki! Voit myös paistaa kesäkurpitsanpuolikkaat pannulla tai kypsentää 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

    Rouskuva varhaiskaali sopii hyvin paistettavaksi tai grillattavaksi. Kokojyväsinapilla maustettu majoneesi kruunaa maun.
    Rouskuva varhaiskaali sopii hyvin paistettavaksi tai grillattavaksi. Kokojyväsinapilla maustettu majoneesi kruunaa maun. Kuva: Sanne Katainen

    Varhaiskaali ja sinappimajoneesi

    6 annosta

    • Ainekset
    • 1 varhaiskaali
    • 2 tl rypsiöljyä tai voita
    • Sinappimajoneesi
    • 2 dl majoneesia
    • 2 rkl jyväsinappia
    • 2 tl rakuunaa
    • Lisäksi
    • 1 kesäsipulin varsi

    Valmistusohje

    Aloita sekoittamalla sinappimajoneesin aineet keskenään. Nosta jääkaappiin tekeytymään kaalin käsittelyn ajaksi.

    Irrota kaalista tarvittaessa uloin lehti. Leikkaa kaali 6–8 lohkoon. Kuumenna rasva pannulla ja paista keskilämmöllä lohkoihin kauniisti ruskistuneet pinnat.

    Nosta kaalilohkot tarjoiluastialle. Ripottele päälle hienonnetut sipulinvarret ja tarjoa sinappimajoneesin kanssa.

    Vinkki! Voit vaihtoehtoisesti myös grillata kaalinlohkot. Käytä tällöin mietoa grillin lämpöä.