Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • 4 nopeaa kastiketta: Näillä tuot vaihtelua arkeen

    Ruokaisat kastikkeet ovat nopeita perusruokia, joihin kaipaa välillä vaihtelua. Makkarakastike saa makua kurkkusalaatista, sienikastike sulatejuustosta, broilerikastikkeessa maistuu ananas ja sinihomejuusto. Pastakastike tuoksuu valkosipulille.
    Tuo arkeen vaihtelua uusilla kastikkeilla.
    Tuo arkeen vaihtelua uusilla kastikkeilla. Kuva: Carolina Husu

    Valmiit broilerisuikaleet ovat maukkaita ja monipuolisia raaka-aineita. Marinoinnin ansiosta liha kypsyy hyvin nopeasti. Myös maustamattomia tuotteita on saatavilla, joten kannattaa suosia niitä, kun haluaa maustaa itse kastikkeen. Erilaiset hedelmät sopivat täydentämään siipikarjan makua. Kokeile ananasta yhdessä sinihomejuuston kanssa maustamaan kastiketta.

    Syksyn sienikastikkeeseen kerätään suppilovahveroita. Ne kasvavat sammaleisissa paikoissa isoina rykelminä. Suppilovahveroita voi poimia vielä jäätyneenäkin. Niiden käsittely on helppoa, sillä sienet ovat harvoin toukkien pilaamia. Repäise suppilovahvero halki ja sudi mahdolliset neulaset pois ontosta jalasta. Sulatejuusto pehmentää kastikkeen makua ja rakennetta.

    Suppilovahvero on syyssieni

    Suppilovahvero maistuu miedosti pähkinälle.

    Timjami, kirveli, persilja ja ruohosipuli sopivat sen maustamiseen.

    Litra suppilovahveroita painaa noin 400 g. Kokoon keitettynä se on noin 1 1/2 dl sieniä.

    40 g kuivattua sientä vastaa noin litraa tuoreita.

    Suppilovahvero on kuivattuna hiukan sitkeä, joten hienonna ja liota ennen käyttöä.

    Hieno sienijauhelma sopii hyvin mausteeksi.

    Makkarakastike perunoiden kera maistuu monille. Ohjeessa on käytetty kanamakkaroita. Toki ne voi korvata omilla mielimakkaroilla. Tomaattimurska ja sinappinen kurkkusalaatti tuovat kastikkeeseen mukavasti happoa ja myös makeutta. Runsaasti persiljasilppua lopuksi pinnalle, niin kastike saa maukkaan loppusilauksen.

    Pastakastike on tehty soijarouheella, joten se sopii myös vegaanista ruokavaliota noudattaville. Soijarouheen voi korvata jauhelihalla tai muulla proteiinivalmisteella. Pasta-annos viimeistellään parmesaanilastuilla. Parmesaanin tilalle voi vuolla lastuja mustaleimaisesta emmentalista tai ripotella valmista juustomurua. Myös vegaaneille on parmesaanin tyyppistä juustoa saatavana.

    Persilja ja timjami antavat yrttistä makua samettiselle sienikastikkeelle.
    Persilja ja timjami antavat yrttistä makua samettiselle sienikastikkeelle. Kuva: Carolina Husu

    Samettinen sienikastike

    4–5 annosta

    • Ainekset
    • 1 iso sipuli
    • 1 l suppilovahveroita
    • 2 rkl voita
    • 2 rkl soijakastiketta
    • ¼ tl mustapippurirouhetta
    • 2 rkl vehnäjauhoja
    • 5 dl kevytmaitoa
    • ½ pak (à 250 g) sulatejuustoa
    • ½ tl suolaa
    • ½ rkl sitruunamehua
    • ½ dl hienonnettua persiljaa
    • Päälle
    • Timjamia

    Valmistusohje

    Hienonna sienet ja sipuli.

    Kuumenna sieniä alhaisella lämmöllä kattilassa, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut.

    Lisää rasva ja sipuli, kuullota muutama minuutti. Lisää soijakastike, mustapippuri ja jauhot.

    Kaada maito kattilaan koko ajan sekoittaen. Lisää juusto paloiteltuna.

    Kuumenna ja anna kiehua sekoittaen 2 – 3 minuuttia, kunnes juusto on sulanut.

    Mausta sitruunamehulla ja tarkista suolan määrä. Lisää joukkoon hienonnettu persilja. Koristele timjamilla.

    Tomaattinen makkarakastike on maukasta arkiruokaa parhaimmillaan.
    Tomaattinen makkarakastike on maukasta arkiruokaa parhaimmillaan. Kuva: Carolina Husu

    Tomaattinen makkarakastike

    5 annosta

    • Ainekset
    • 1 pak (250 g) kanamakkaroita
    • 1 iso sipuli
    • 1 rkl voita
    • 1 rkl makeaa soijakastiketta
    • ¼ tl mustapippuria
    • 1 tl sokeria
    • 1 prk (400 g) tomaattimurskaa
    • 1 prk (2,5 dl) kolme sipulia -ruokakermaa
    • ½ dl sinappista kurkkusalaattia
    • Pinnalle
    • persiljasilppua

    Valmistusohje

    Leikkaa makkara pienehköiksi kuutioiksi. Ruskista makkarakuutiot kevyesti voissa pannulla.

    Hienonna sipuli ja lisää pannulle. Kuumenna ja lisää pippuri, soijakastike, sokeri sekä tomaattimurska. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia.

    Lisää ruokakerma. Mausta kurkkusalaatilla. Anna hautua liedellä muutama minuutti. Ripottele pinnalle runsaasti persiljasilppua.

    Parmesaanilastut viimeistelevät annoksen pasta bolognesea.
    Parmesaanilastut viimeistelevät annoksen pasta bolognesea. Kuva: Carolina Husu

    Pasta bolognese soijakastikkeella

    5–6 annosta

    • Ainekset
    • 500 g spagettia
    • vettä, suolaa
    • Kastike
    • 1 iso sipuli
    • 2 porkkanaa
    • 3 valkosipulin kynttä
    • 2 rkl öljyä
    • 3 dl tummaa soijarouhetta
    • 1 prk (400 g) tomaattimurskaa
    • ½ dl tomaattisosetta
    • 5 dl vettä
    • 1 rkl ruokosokeria
    • 1 rkl oreganoa
    • 2 rkl paprikajauhetta
    • 1 tl suolaa
    • ½ tl mustapippurirouhetta
    • Pinnalle
    • parmesaanilastuja
    • persiljaa tai lehtipersiljaa

    Valmistusohje

    Kuori ja kuutioi sipuli, porkkanat ja valkosipulin kynnet. Sulata voi isolla pannulla ja kuullota vihanneksia muutama minuutti. Lisää soijarouhe kuivana pannulle ja sekoita kasviksiin. Kaada päälle tomaattisäilykkeet, vesi ja mausteet. Hauduta kannen alla noin 20 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. Jos kastike tuntuu löysältä, niin hauduta lopuksi ilman kantta. Tarkista lopuksi suolan määrä.

    Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Sekoita kastike lämpimän spagetin joukkoon. Ripottele valmiin annoksen päälle parmesaanilastuja sekä persiljaa.

    Keitä riisi-kvinoa moniviljaseosta ananas-broilerikastikkeen lisukkeeksi.
    Keitä riisi-kvinoa moniviljaseosta ananas-broilerikastikkeen lisukkeeksi. Kuva: Carolina Husu

    Ananas-broilerikastike

    5–6 annosta

    • Ainekset
    • 2 rkl voita
    • ½ rkl currya
    • 400 g broileria suikaleina
    • 1 sipuli hienonnettuna
    • 5 rkl vehnäjauhoja
    • 5 dl kanalientä kuutioista
    • 1 dl ananasmurskaa
    • ½ tl kardemummaa
    • ½ rkl sokeria
    • 100 g sinihomejuustoa
    • 1 dl ruokakermaa

    Valmistusohje

    Sulata voi pannulla ja lisää broilerisuikaleet ja curry. Ruskista kevyesti.

    Siirrä seos kattilaan ja lisää pieneen vesimäärään sekoitetut jauhot ja kanaliemi.

    Lisää myös ananasmurska ja mausteet sekä homejuusto muruina ja ruokakerma. Hauduta kypsäksi.

    Tarjoa keitetyn perunan tai riisi-kvinoa moniviljaseoksen kanssa.

    Juttua muokattu 14.10. klo 13.32: Korjattu sienikastikereseptiä.