Grilli vaihtui pizzauuniin ja kymmenen harjoittelukerran jälkeen uunista alkoi pukata ravintolatason lättyjä – tässä onnistumisen avaimet
Pizza paistuu esilämmitetyssä uunissa minuutissa tai kahdessa. Hyvien raaka-aineiden merkityksen oppi kantapään kautta.
Pizzauunilla on suomalaistausta. Suomalaissyntyinen Kristian Tapaninaho kehitti takapihallaan Lontoossa ensimmäisen liikuteltavan puulämmitteisen pizzauunin. Sen ympärille syntyi pizzauunibrändi Ooni. Kuva: Janiko KemppiKevätaurinko saa laittamaan kotipihaa kesäkuntoon. Huhti–toukokuussa on ulkoruuanlaittovälineiden kysyntäpiikki.
Kymmenen prosenttia Gigantin grillimyynnistä tulee pizzauuneista.
”Niiden myynnin kehitys on ollut aika rajua viime vuodet. Veikkaan, että tänä keväänä nähdään edelleen pientä kasvua viime vuodesta”, sanoo Gigantin myyntipäällikkö Tuomas Ollila.
S-ryhmässä pizzauunien kysyntä on laskenut koronavuosien jälkeen, jolloin tuotteet nousivat hiteiksi. Menekkiä vielä on, mutta kahden viime vuoden aikana se on ollut laskevaa, kertoo S-ryhmän marketkaupan myyntipäällikkö Marko Väänänen.
Kaasugrilli on Väänäsen mukaan kansan suosikki.
”Nyt uusina trendeinä on tullut hiiligrillaus perinteisellä pallogrillillä tai kamadolla. Myös savustus on kasvava trendi. Molemmissa trendeissä grillaamisesta on tullut pitkäkestoisempaa ja koko perheen yhteinen kesäpäivän vieton tapahtuma.”
”Foorumien perusteella moni on syvällä asiassa.” Tuomas Ollila
Pizzan paistamisessa ripeys on valttia. Pizza paistuu esilämmitetyssä uunissa pizzakiven päällä minuutissa tai kahdessa. Sitä pitää käännellä paiston aikana, ettei se pääse palamaan.
Viime kesänä Wittiltä tuli pizzauuni, jossa moottori pyörittää pizzakiveä. Myös kiven alla on poltin.
”Siinä on jotain uutta. Uskon, että ne, jotka tekevät taikinaa 3–4 vuorokautta jääkaapissa ja suhtautuvat pizzaan tarmolla, ovat valmiita laittamaan 700–800 euroa rahaa pizzauuniin, jotta saavat parhaan mahdollisen tuotteen”, kertoo Ollila.
Taikinoiden kosteusprosentteja ja italialaisia pakasteena myytäviä juustoja vertaillaan some-ryhmissä.
”Foorumien perusteella moni on syvällä asiassa. Se osaltaan selittää pizzauunien suosiota.”
Myös sähkökäyttöisiä pizzauuneja alkanut tulla markkinoille.
Kaasukäyttöinen pizzauuni on nykyään selkeästi suosituin.
Ensimmäinen pizzauuni toimi pelleteillä. Oonilla on myös klapikäyttöinen malli. Puuta pitää lisätä uuniin tiuhaa tahtia, jotta lämpötilan saa pidettyä 400 asteessa, Ollila kertoo. Pellettien kanssa taas syöttösuppiloa pitää täyttää ja säätää käsin.
Ollila kertoo, että sähkökäyttöisten grillien myynti on merkittävässä kasvussa. Myös sähkökäyttöisiä pizzauuneja alkanut tulla markkinoille. Niillä pizzaa voi paistaa parvekkeella tai jopa sisätiloissa.
Pizzauuneja myydään myös käytettyinä ja vuokrataan Tori.fi-kauppapaikassa.
”Pizzauuni on erinomaisen kiertotalouskelpoinen tavara. Se kestää käyttöä ja säilyttää hyvin pidettynä arvonsa”, kertoo johtaja Jenni Tuomisto Schibstediltä.
Halpa juustoraaste lähinnä hiiltyy pizzauunin kuumuudessa.
Perheessäni grilli vaihtui pizzauuniin viime keväänä. Kymmenen harjoittelukertaa se vaati, sen jälkeen uunista alkoi pukata ravintolatasoisia pizzoja.
Pohjan koostumus pitää saada kuntoon, jotta pizza ei tartu pizzalapioon tai pizzakiveen.
Hyvien raaka-aineiden merkityksen oppi kantapään kautta. Halpa juustoraaste lähinnä hiiltyy pizzauunin kuumuudessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








