Säästä sähköä ja samalla rahaa ruoanlaitossa ‒ 8 vinkkiä
Ota kokoamamme säästövinkit talteen.Pienillä teoilla voi säästää sähköä ruoanlaitossa. Keräsimme yhteen käteviä vinkkejä keittiöön, joilla voi vähentää sähkönkulutusta.
Käytä kantta
Ruokaa valmistettaessa kannattaa varmistaa, että käytössä on oikein mitoitettu ja käyttölevyn kokoinen kattila.
Lisäksi mahdollisuuksien mukaan kannattaa käyttää esimerkiksi vettä keittäessä kantta, sillä silloin voit vähentää lämpötilaa ja keittoaikaa. Kannen käyttäminen voi säästää keittämiseen käytettävää energiaa jopa 30 prosenttia.
Hyödynnä vedenkeitintä
Vedenkeitin kuluttaa vähemmän energiaa kuin hella. Jos olet keittämässä esimerkiksi pastaa tai perunoita, kannattaakin vedenkeitin ottaa avuksi. Keitä vesi vedenkeittimellä ja kaada vesi kattilaan. Näin veden kiehumispisteen saavuttamiseen vaaditaan vähemmän energiaa.
Käytä vain tarpeellinen määrä vettä
Älä keitä turhaan liikaa vettä, sillä suuri määrä kiehuu hitaammin kuin pieni ja kuluttaa näin enemmän energiaa.
Ota mikro avuksi
Mikroaaltouunissa ruoan lämmittäminen on energiatehokkaampaa kuin uunissa. Mikrossa voi myös valmistaa ruokaa nopeasti. Esimerkiksi munakas valmistuu mikrossa ja peruna kypsyy siellä 15 minuutissa.
Ota uunista kaikki irti
Jos valmistat ruokaa uunissa, suunnittele jo etukäteen, voitko valmistaa muutaman ruokalajin samaan aikaan. Kiertoilmaa hyödyntämällä lämpö pysyy tasaisena uunin sisällä, vaikka käytössä olisikin enemmän kuin yksi pelti.
Uunin esilämmittäminen vie enemmän energiaa kuin uunin lämpimänä pitäminen. Käytä jo lämmitysaika hyväksi pakastetuotteissa ja kytke esimerkiksi haudutettavien ruokien kohdalla uuni pois päältä jo ennen ruoan valmistumista. Lämpö säilyy uunissa jopa 20 minuuttia ennen kuin se laskee merkittävästi.
Säädä liesituuletinta
Liesituuletin poistaa käryt tehokkaasti, mutta poistaa samalla lämmintä ilmaa. Liesituuletinta ei kannata siis käyttää turhaan, jos haluaa säästää lämmityskuluissa.
Pilko pienemmäksi
Kun pilkot esimerkiksi muusiperunat jo valmiiksi pienemmiksi, kypsyvät ne nopeammin kuin kokonaiset perunat.
Käytä airfryeriä
Airfryerit eli kiertoilmakypsentimet ovat yleistyneet vauhdilla. Ne ovatkin käteviä laitteita ruoan valmistamiseen ja kuluttavat vähemmän sähköä kuin uuni. Varsinkin pienemmissä talouksissa ne kannattaa ottaa osaksi ruoanlaittoa.
Lähteet: Martat, Ruokatieto, K-ryhmä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






