Voiko vitamiineista saada yliannostuksen? Ravitsemusterapeutti kertoo, ovatko kymmenen ruoka-aiheista väitettä totta vai tarua
Ravitsemukseen liittyy paljon erilaisia virheellisiä käsityksiä.
"Tavallisessa ruoassa on harvoin niin suuria määriä yksittäisiä ravintoaineita, että niistä voisi yliannostusta helposti saada. Poikkeuksen muodostaa A-vitamiini, jota on esimerkiksi maksassa niin paljon, ettei maksaruokien syömistä suositella raskaana oleville tai pienille lapsille", ravitsemusterapeutti Kirsi Englund sanoo. Kuva: Jaana KankaanpääRavitsemukseen liittyy paljon erilaisia myyttejä ja virheellisiäkin käsityksiä. Terveystalon ravitsemusterapeutti Kirsi Englund kertoo, ovatko kymmenen yleistä ravitsemusväitettä totta vai tarua.
Ensimmäisen väitteen mukaan runsas vedenjuonti kiihdyttää aineenvaihduntaa ja tehostaa näin painonpudotusta. Englundin mukaan tämä ei pidä paikkaansa.
"Toisin kuin usein luullaan, runsas vedenjuonti ei vilkastuta aineenvaihduntaa energiankulutuksen lisääntymisen muodossa, eikä vettä siis kannata litkiä ylenpalttisesti laihtumisen toivossa. Vesi voi täyttää vatsaa ja hillitä näläntunnetta, mutta liiallisuuksiin ei pidä mennä", hän sanoo tiedotteessa.
Englund huomauttaa. että liika juominen laimentaa kehon elektrolyyttejä liikaa, mistä voi seurauksena olla hengenvaarallinen hyponatremia.
Toisen väitteen mukaan ravitsemus on yhteydessä mielen hyvinvointiin. Ravitsemusterapeutin mukaan ruokavalion ja masennuksen välisistä yhteyksistä on jonkin verran näyttöä.
Englund kertoo, että tietyt ravintoaineet ovat saaneet myös Euroopan ruokaturvallisuusviranomaisen EFSA:n hyväksymät terveysväitteet. Esimerkiksi B12-vitamiinin on todettu tukevan normaaleja psykologisia toimintoja, vähentävän väsymystä ja vetämättömyyttä sekä ylläpitävän energisyyttä ja normaalia elinvoimaa. Myös folaatti tukee EFSA:n arvion mukaan normaaleja psykologisia toimintoja sekä vähentää väsymystä. Kalan sisältämillä DHA-rasvahapoilla ja seleenillä on niin ikään todettu olevan aivojen normaalia toimintaa ylläpitäviä vaikutuksia.
Sen sijaan mielialan laskuun puolestaan on yhdistetty erityisesti sokeri ja sokeria sisältävät tuotteet, pikaruoka, teolliset, prosessoidut lihatuotteet sekä valkoinen vehnä.
Kolmannen väitteen mukaan lasillinen appelsiinimehua tuottaa keholle saman hyödyn kuin appelsiinin syöminen. Väite ei ole totta. Ravitsemusterapeutti painottaa, että mehusta puuttuvat hedelmälihan kuidut. Toisin sanoen osa hedelmien hyödyistä jää saamatta, jos juo pelkkää mehua. Lisäksi on hyvä pitää mielessä se, että kuidun puuttuminen saa hedelmäsokerin nostamaan verensokeria nopeammin kuin koko hedelmän syöminen, ja verensokeri myös laskee nopeasti.
"Toisaalta hedelmämehulla on elimistössä aterian jälkeistä, rasvan ja hiilihydraattien aiheuttamaa tulehdusta vähentäviä ja verensokeria alentavia vaikutuksia, joten mehukaan ei kohtuullisina määrinä, etenkään aterian yhteydessä nautittuna ole pelkästään pahasta", Englund lisää.
Neljännen väitteen mukaan keliakian ainoa hoitomuoto on täysin gluteeniton ruokavalio. Ravitsemusterapeutin mukaan väite on totta.
"Epäillessään itsellään keliakiaa moni vähentää gluteenia sisältävien tuotteiden syömistä. Se voi helpottaa oireita ratkaisevasti, mutta keliaakikon suolistolle puolivillainen hoito ei riitä", hän huomauttaa.
Englundin mukaan jo pieni määrä gluteenia tuhoaa keliakiaa sairastavan suolistoa. Keliaakikko tarvitseekin hänen mukaansa täysin gluteenittoman ruokavalion, jonka laatiminen vaatii ravitsemusterapeutin osaamista.
Ravitsemusterapeutti painottaa, ettei gluteenitonta ruokavaliota kuitenkaan tule aloittaa omin päin ennen lääkärin tutkimuksia, sillä suolinukan parantuminen voi vaikeuttaa sairauden diagnosointia.
Seuraava väite kuuluu, että terveelliset ruoka-aineet eivät aiheuta vatsa-oireita. Väite on tarua, eivätkä ruokien epäterveellisyys ja niiden aiheuttamat vaivat eivät aina kulje käsi kädessä. Ravitsemusterapeutin mukaan terveellisetkin ruoat voivat aiheuttaa vatsa-oireita.
"Esimerkiksi ruisleipä sisältää terveellistä kuitua, mutta sen happamuus voi aiheuttaa vatsaoireita. Refluksioireitakin aiheuttavat yhtä lailla hyvät rasvat, kuten lohi. Kasvisten terveellisyyttä ei voi kiistää, mutta erityisesti raakana nekin aiheuttavat osalle vatsan turvotusta", hän sanoo.
Kuudennessa väitteessä käsitellään sitä, että painonpudotuksesta haaveilevan kannattaa tehdä aamulenkki tyhjällä vatsalla. Myös tämä väite on tarua.
"Kun hiilihydraatteja on yöpaaston jäljiltä kehossa vähemmän, tyhjällä vatsalla tehty lenkki voi aktivoida rasvakudoksen käyttöä energianlähteenä ja siten polttaa hieman tehokkaammin rasvaa. Isossa kuvassa tämä ei kuitenkaan kannata: jos energiatasapaino on huono, ei välttämättä jaksa tehdä liikuntasuoritusta kehittävällä teholla", Englund sanoo.
Ravitsemusterapeutti korostaa, että huonosti ravittuna liikkuminen myös nostaa aina sairastumisriskiä ja haavereitakin tapahtuu herkemmin, sillä huonosti ravittu hermosto ei toimi optimaalisesti.
Tarua on myös seitsemäs väite, jonka mukaan eläinkunnan tuotteiden sisältämä rauta ei eroa kasvikunnan tuotteiden sisältämästä raudasta millään tavoin.
Englund kertoo, että eläinperäisissä tuotteissa rauta esiintyy hemirautana, kasvikunnan tuotteiden sisältämää rautaa kutsutaan ei-hemiraudaksi.
"Kasvikunnan tuotteiden sisältämä ei-hemirauta imeytyy elimistöön huomattavasti heikommin. Lisäksi muu syöminen vaikuttaa paljon ei-hemiraudan imeytymiseen: esimerkiksi C-vitamiini edistää imeytymistä, kalsium puolestaan heikentää sitä", hän sanoo.
Seuraavassa väitteessä käsitellään sitä, voiko vitamiineista saada yliannostuksen. Englundin mukaan voi. Elimistömme nimittäin on viisas, ja se lisää ravintoaineiden imeytymistä ruoasta silloin, kun niistä on puutetta ja vähentää imeytymistä silloin, kun ainetta on kehossa riittävästi tai kun sitä tulee suolistoon runsaasti.
"Kehon mekanismit siis pyrkivät suojautumaan vitamiinien liikasaannilta. Erityisesti rasvaliukoiset vitamiinit A, D, E ja K kertyvät kuitenkin elimistöön, mikäli niitä saadaan liikaa", ravitsemusterapeutti kertoo.
Neljässä edellä mainitussa vitamiinissa onkin yliannostuksen vaara, jos niitä nautitaan suuria määriä valmisteista.
"Tavallisessa ruoassa on harvoin niin suuria määriä yksittäisiä ravintoaineita, että niistä voisi yliannostusta helposti saada. Poikkeuksen muodostaa A-vitamiini, jota on esimerkiksi maksassa niin paljon, ettei maksaruokien syömistä suositella raskaana oleville tai pienille lapsille", Englund lisää.
Väite siitä, että suuri osa ruuan ravintoaineista tuhoutuu, kun ruokaa pakastaa, on tarua. Ravitsemusterapeutin mukaan esimerkiksi kaupan pakastekasviksissa ravintoaineet säilyvät melko hyvin. Tässä on taustalla se, että pakastusta edeltävä kasvisten käsittely on nopeaa ja tehokasta, joten varastoinnin aikana ei ehdi haihtua paljoa ravintoaineita.
"Säilytys -18 asteessa säilyttää suuren osan ravintoaineista jopa vuodenkin ajan pakastamisesta. Vitamiinien säilyvyyden kannalta paras tapa käyttää kasvikset on nopea höyrytys kattilassa ja syöminen mahdollisimman pian. Myös kalan ja lihan ravintoaineet säilyvät pakastuksessa hyvin, kun pakastusaika ei ylitä vuotta", ravitsemusterapeutti vinkkaa.
Kun ruokaa pakastaa kotona, kannattaa Englundin mukaan pyrkiä siihen, että pakastus tapahtuisi mahdollisimman pian ruokien käsittelyn jälkeen.
Viimeisen väitteen mukaan kahvista voi nauttia ilman tunnontuskia. Väite on ravitsemusterapeutin mukaan sekä totta että tarua.
Terveyden näkökulmasta kahvi vaikuttaa nimittäin tutkimusten valossa suhteellisen harmittomalta juomalta, ja voipa siitä olla jopa joitakin hyötyjä terveydelle. "Tutkimusten valossa näyttäisi siltä, että suodatinkahvilla olisi tyypin 2 diabetesta, maksasairauksia ja mahdollisesti joitakin syöpiäkin ehkäiseviä vaikutuksia. Lisäksi kahvi näyttää vähentävän muistisairauksiin sairastumisen riskiä", hän kertoo.
On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kahvi voi lisätä närästystä ja kohottaa tilapäisesti verenpainetta. Jotkut ovat myös toisia herkempiä kofeiinin piristävälle vaikutukselle, jolloin yöunen laatu ja määrä voivat kärsiä liiasta kahvin hörppimisestä.
"Kahvi kannattaa nauttia mieluiten suodatinkahvina, sillä pannukahvina juotuna kahvin tietyt yhdisteet voivat nostaa kolesteroliarvoja. Suodatinkahvissa nämä yhdisteet jäävät suodattimeen", Englund vinkkaa.
Lue lisää:
THL:n erikoistutkija perää keskusteluun ruokaymmärrystä – "Ravitsemus on kokonaisuus"
Kananmunan sisältämä ravintoaineen ja pienemmän dementiariskin välillä on löydetty yhteys
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

