Ruokamyrkytykseen sairastui viime vuonna yli 1600 ihmistä – Mikkelin kouluruokaepidemia nosti tartuntamäärää
Ruokaviraston mukaan elintarviketurvallisuus on Suomessa hyvällä tasolla.Ruokaviraston viranomaisvalvonnan ja -tutkimusten tulosten mukaan elintarvikevalvonta toimii Suomessa ja elintarviketurvallisuus on yleisesti hyvällä tasolla. Viime vuonna tarkastusmäärät kasvoivat ja tarkastusten tuloksista 83 prosenttia oli oivallisia ja hyviä.
Ruokaviraston mukaan korjattavaa tai huono -arvion saaneista yrityksistä 67 prosenttia paransi vuoden aikana arviotaan hyvään tai oivalliseen. Tulos on parantunut joka vuosi vuodesta 2020 lähtien.
”Elintarvikevalvontaan on tärkeää varata riittävät resurssit, jotta elintarviketurvallisuuden hyvä taso pystytään Suomessa säilyttämään”, elintarviketurvallisuusosastonjohtaja Ville Kekkonen sanoo tiedotteessa.
Vuonna 2023 elintarvikevälitteisiä ruokamyrkytysepidemioita oli 55 kpl ja niissä sairastuneita oli 1671. Kouluruokailuepidemiassa Mikkelissä sairastui yli 800 henkilöä ja ostereiden välityksellä tarttuneessa norovirusepidemiassa 150 henkilöä.
Elintarvikkeissa takaisinvetojen kokonaismäärän lasku taas jatkui toista vuotta peräkkäin. Vierasainenäytteistä määräystenvastaisuuksia löytyi kotimaisista elintarvikkeista vain 1,8 prosentista ja ulkomaisista elintarvikkeista 3,3 prosentista näytteitä, mikä osoittaa, että vierasainehallinta on hyvällä tasolla.
Luomukananmunien PFAS-yhdisteiden määrät olivat uusien tutkimusten perusteella selvästi pienentyneet aiempiin tuloksiin verrattuna kanojen ruokintaan tehtyjen muutosten myötä.
Pääosan elintarvikevalvonnasta tekevät kuntien elintarvikevalvontaviranomaiset.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







