
Suomi maailman vaativimpien kokkikisojen finaaliin! Poroannoksen inspiraationa lapsuuden muistot
Suomen edustaja Ismo Sipeläisen ja assistentti Kaisa Laanamäen joukkue pääsi maailman arvostetuimman kokkikilpailun, Bocuse d’Orin finaaliin, joka järjestetään ensi vuonna Ranskan Lyonissa.
Kuvassa oikealta assistentti Kaisa Laanamäe, edustaja Ismo Sipeläinen sekä valmentaja Kristian Vuojärvi. Kuva: Janiko KemppiNorjan Trondheimissa järjestettiin 19.–20. maaliskuuta maailman arvostetuimman kokkikilpailun, Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailut, joihin osallistui 20 maata. Näistä 20 maasta tammikuun 2025 finaaliin valittiin kymmenen maata, joista yksi oli Suomi.
Suomi sijoittui kymmenenneksi, kun voiton karsinnoissa vei Tanska. Toiseksi tuli Ruotsi ja kolmanneksi Norja. Finaaliin pääsivät järjestyksessä kärkikolmikon jälkeen Iso-Britannia, Ranska, Unkari, Italia, Islanti ja Slovakia.
Suomea kilpailussa edustaa Ismo Sipeläinen avustajanaan Kaisa Laanamäe. Joukkuetta valmentaa Kristian Vuojärvi ja tiiminjohtajana toimii Sasu Laukkonen.
Kilpailuannosten ainesosat oli ennakkoon ilmoitettu ja ne olivat poro ja akvaviitti sekä vaellusturska, kampasimpukka ja kapakala. Poroannos tarjoiltiin tuomaristolle ravintolamaiseen tyyliin. Turskavati esiteltiin kilpailua varten suunnitellulta tarjoiluvadilta.
Sipeläisen menukokonaisuuden nimi, Less is more, korosti Suomen selkeää, yksinkertaista ja puhdasta tyyliä.
Annokset arvosteli 20 hengen tuomaristo, joka arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella.
Liha-annoksen innoittajana toimi Sipeläisen lapsuusmuistot sekä hänen näkemyksensä Suomen luonnosta. Annos sisälsi poron sisäpaistia pippurilla ja yrteillä päällystettynä. Paistirulla paistettiin poronkielivoissa. Lisäksi makuina oli selleri, puolukka ja ankanmaksa. Lisukkeena oli poron verestä tehty leipä, jonka täytteenä oli karamellisoitua sipulia. Leipä oli glaseerattu akvaviitillruokaa.
Vatitehtävässä Sipeläinen tarjoili turska-annoksen, jota inspiroi raaka-aineiden luonnollinen elinympäristö. Turskan makua täydensivät kampasimpukan lisäksi, merilevä, marinoitu kyssäkaali sekä valkoherukka-jalapenokastike.
Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 14 kertaa. Maamme parhaat sijoitukset ovat Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015 ja Ismo Sipeläisen 4. sija vuonna 2019. Suomen tuomarina toimi Tommi Tuominen, joka toimii Bocuse d’Or Academy Finlandin hallituksen puheenjohtajana.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









